2019 Göbeklitepe Yılı ilan edildi

Keşfiyle birlikte medeniyet tarihinin değişimine sağlayan Göbeklitepe, günden güne daha da önemli bir merkez haline geliyor. Türkiye’de 2019 Göbeklitepe Yılı ilan edildi.

2019 Göbeklitepe Yılı ilan edildi. Anadolu toprakları medeniyet tarihine ışık tutan arkeolojik alanlarla, eserlerle dolu. Her geçen gün yeni eserler ve bunlarla birlikte insanlık tarihine, medeniyete dair yeni izler keşfediliyor.

Anadolu’daki bütün antik kentlerin, eserlerin ve arkeolojik bulguların tamamen korunabildiğini söylemek elbette olanaksız.

Ancak yine de güzel gelişmeler oluyor ve bunlar da dünya kültür mirasına dair önemli adımlar arasında yer alıyor. Bu güzel adımlardan biri de Göbeklitepe’ye dair.

Urfa’da 1995 yılında ilk keşfi yapılan ve ardından gerçekleşen kazılarla dünyanın en eski tapınak merkezi olduğu ortaya çıkan Göbeklitepe için yeni yaklaşımlar ortaya konuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  2019’un Göbeklitepe Yılı ilan edildiğini açıkladı.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan arkeolojik merkez için Türkiye’de 2019 Göbeklitepe Yılı ilan edildi.

Göbeklitepe’de ilk kazılar 1995’te Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müze Müdürlüğü’nün iş birliği ile başladı. 2014 yılında hayatını kaybeden arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt sürdürdü.

Göbeklitepe’nin keşfi tarihin Sümerliler’le başladığı hipotezini ortadan kaldırdı. İnsanlık tarihine ilişkin bilinen tüm bilimsel anlayışı kökünden değiştirdi.

Göbeklitepe’deki höyüğün tarihi yaklaşık 12 bin yıl öncesine ulaşıyor. Bu höyük, insanların dinsel ritüellerini gerçekleştirdikleri bir tapınak alarak tespit edildi.

Göbeklitepe bu güne dek bilinen en eski yapıt ve tapınaktan 7500 yıl daha eski döneme ait. 

Göbeklitepe’nin keşfine kadar bilinen en eski tapınak Malta’da bulunmuştu. Tapınak 5000 yaşında.

Kenan Kaldan
Kenan Kaldan
Ortaokul yıllarında gazete bayisinde çalışırken çok fazla çizgi roman ve gazete okuduğu için işten atılmış. Çizgili kağıt sevmeyenlerden. Birikmiş notlarını, günlüklerini kitaplaştıracağı günü heyecanla bekliyor.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.