2020 Nobel Edebiyat ödülünün sahibi Louise Glück oldu

08.10.2020
A+
A-

İsveç Akademisi, 2020 Nobel Edebiyat Ödülünün Louise Glück’e değer bulunduğunu açıkladı. ABD’li şair Glück’ün bu ilk ödülü değil. Glück daha önce de aralarında Pulitzer ve Bollingen ödülünün olduğu birçok ödül kazandı.

2020 Nobel Edebiyat ödülünün sahibi Louise Glück oldu. Nobel Edebiyat Ödülünün ABD’li şair Louise Glück’e değer bulunduğu açıklandı. Ödülü 2018 yılında Leh yazar Olga Tokarczuk kazanmıştı. 2019 yılında ırkçı yaklaşımları ile bilinen Avusturyalı Peter Handke’nin bu ödüle layık görülmesi başta Türkiye olmak üzere birçok ülkenin tepkisini çekmişti.

İsveç Akademisi, Nobel Edebiyat Ödülünün Louise Glück’e değer bulunmasıyla ilgili gerekçeyi şöyle özetledi: “2020 Nobel Edebiyat Ödülü’ne ciddi sade güzelliği kullandığı belirgin şairane sesi ile tekilin varlığını evrensel kılan ABD’li şair Louise Glück layık görülmüştür” 

77 yaşındaki şair Louise Glück, New York doğumlu. Louise Glück daha önce de aralarında Pulitzer ve Bollingen ödülünün olduğu birçok ödül kazandı. Glück’ün en önemli yapıtları arasında The Wild Iris ve The Triumph of Achilles yer alıyor.

Louise Glück’ün Türkiye’de yayımlanan ilk ve tek kitabı Seçme Şiirler, 1994 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından basılmıştı.

En tartışmalı kategori 

Nobel ödülleri arasında edebiyat kategorisinde verilen ödüller son yıllarda büyük tartışmalar yarattı. 2018 yılında ‘edebiyat ödülleri’ öncesinde ödül komitesi içinde seks ve taciz skandalı yaşandı. İsveç Akademisi bu nedenle ödül törenini ertelemişti. O yıl ödülü kazanan Leh yazar Olga Tokarczuk ödülünü 2019 yılında almıştı.

2019 yılında Edebiyat Ödülünün kazanan ise Avusturyalı yazar Peter Handke de uluslararası kamuoyunda çok tartışılmıştı. Balkan Savaşları sırasında Sırpları desteklediğini her fırsatta dile getiren ve Sırbistan’ın işlediği savaş suçları yüzünden özür dilemeyen Handke’ye ödül verilmesi büyük tepki çekmişti. Başta Türkiye, Arnavutluk ve Bosna Hersek olmak üzere birçok ülkede Nobel Ödül Töreni’ne katılmama kararı almıştı.

İngiliz bahis şirketleri Kanadalı şair Anne Carson’ı ödülün favorisi olarak gösterirken Rus yazar Lyudmila Ulitskaya, Kanadalı yazar Margaret Atwood ve Guadeloupe doğumlu Maryse Conde’nin de kazanma şansının yüksek olduğunu açıklamıştı.

Kenan Kaldan
Kenan Kaldan
Ortaokul yıllarında gazete bayisinde çalışırken çok fazla çizgi roman ve gazete okuduğu için işten atılmış. Çizgili kağıt sevmeyenlerden. Birikmiş notlarını, günlüklerini kitaplaştıracağı günü heyecanla bekliyor.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.