Gülelim mi ağlayalım mı Küçükçekmece’nin haline

Küçükçekmece Belediyesi ilgi çekici bir derleme kitap hazırlamış: Kuşların Evi. Küçükçekmece Gölü’nde yaşayan 163 kuş türünü anlatıyormuş kitap. Daha geçtiğimiz aylarda milyonlarca balık gölde ölürken sesi çıkmayanlar şimdi ‘doğa sever, çevreci’ maskeleriyle kitap hazırlamışlar. Haydi hayırlısı, diyelim.

Küçükçekmece Gölü dünyanın sayılı lagünlerinden… Son onbeş yılda gölün kirliliği ile ilgili gelişmeler medyaya sık sık geldi. En son geçtiğimiz aylarda yine milyonlarca balık kirlilikten ve oksijensizlikten Küçükçekmece Gölü’nde öldü.

Balıklar ölürken Küçükçekmece Belediyesi’nin ne sosyal medyasında bir açıklama vardı ne de başkan Kemal Çebi’den ses çıktı. Şimdi aynı belediye bir kitap çıkarmış. Daha doğrusu var olanları arşivden derleyip toplamışlar sonra da basmışlar. Kitap Küçükçekmece’deki kuşları anlatıyor. Küçükçekmece Gölü’nde yaşayan 163 kuş türünü kitaba toplamışlar.

Kitap için bugün ilçede göl manzaralı Soğuksu Sosyal Tesisleri’nde tanıtım toplantısı yapılacak. Basın daveti bize de ulaştı. Davette deniliyor ki “Doğal ve kültürel yaşamı korumayı ilke edinen ve çağdaş yaklaşımlarıyla kente gereken değerin verilmesi adına önemli çalışmalara imza atan Küçükçekmece Belediyesi, doğal zenginliklerini hem korumak hem de ortaya çıkarmak amacıyla geleceğe yönelik kapsamlı bir bilimsel kaynağı yayın hayatına kazandırdı.”

Bravo… şahane bir iş. Öyle mi?

Küçükçekmece Belediyesi ‘hayvan-canlı ayrımı mı yapıyor?’ diye sormazlar mı? Balıklar topluca ölürken sesi çıkmayan belediye kuşlar için kitap hazırlamış. Samimiyetsizliğin dik alası.

Kitap tanıtım toplantısına başkan Kemal Çebi de katılacakmış. Kitabı Küçükçekmece Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü hazırlamış.

Basın davetinden okumaya devam edelim ve düşünelim: “İlçenin en büyük zenginliklerinden olan Küçükçekmece Gölü’nde yaşayan 163 kuş türünü kitap haline getirerek, ilçenin coğrafyası ve tabiat varlıklarını gelecek kuşaklara aktarmak için önemli bir adım attı. Araştırmacılar, gezginler ve doğa kaşifleri için bir rehber özelliği taşıyan kitap, farklı mevsimlerde ilçede görülen kuşlara dair ayırt edici özellikleri, kelimelerin yanında fotoğraflarla da anlatıyor.

Magma Dergisi işbirliğiyle oluşturulan kitabın yazarlığını Süreyya İsfendiyaroğlu, editörlüğünü Oktay Uludağ, yayın koordinatörlüğünü Küçükçekmece Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç yaptı. İlçe adına kültürel ve doğal mirası korumak için yapılan derli toplu ilk çalışma özelliğine sahip kitabın fotoğraflarını Prof. Dr. Ahmet Karataş derledi.”

Küçükçekmece Gölü’nün balıkların da evinin olduğunu hatırlatmakta fayda var. Önce Kemal Çebi sonra da kitabın yayın koordinatörlüğünü yapan Güney Özkılınç’a…

Sahi siz hiç gölde sandalla gezdiniz mi?

Serdar Tunatürk
Serdar Tunatürk
Dil Tarih Coğrafya mezunudur. Türk hikayeciliği konusunda mikro tarih çalışmaları bulunmaktadır. Kültür sanat etkinlikleri, yazar buluşmaları, söyleşiler düzenlemektedir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.