Dede Korkut UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne alındı

Türk destanı Dede Korkut, UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi’ne alındı.

Dede Korkut UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne alındı. Türk dünyasının sözlü kültürünün önemli renklerinden Dede Korkut, UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi’ne oy birliğiyle kabul edildi.

Dede Korkut, bir destan. Türk dünyasının tarihte var olduğu ilk günlerinden itibaren anlatılan bir destan. Dede Korkut masalları da deriz, Dede Korkut destanı da… Kimi ülkelerde “Korkut Ata” derler…

“Dedem Korkut dedi ki…” diye başlar. “Soy soyladı boy boyladı…” adeta bir tekerleme gibidir destanda.

Abartılı anlatımlar, renkli betimlemeler, kahramanlıklarla dolu bir destandır Dede Korkut.

Böylesine köklü bir destan, UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi’ne oy birliğiyle kabul edildi.

Türkiye’nin ve Türk dünyasının bir kültür mirası daha UNESCO listelerindeki yerini aldı.

Geçtiğimiz yıl Mart ayında çok uluslu dosya olarak “Dede Qorqud/ Korkyt Ata/ Dede Korkut Mirası: Destan, Masal ve Müzik” UNESCO’ya gönderildi. Dosya “Dede Korkut: Destan, Masal ve Müzik” başlığı ile Kazakistan’ın moderatörlüğünde, Azerbaycan ve Türkiye’nin katılımıyla çok uluslu olarak hazırlandı.

UNESCO’da yapılan değerlendirme ile Dede Korkut, Türkiye’nin kültür mirası temsili listesine 17’nci unsur olarak dün (28 Kasım 2018) itibariyle dahil edildi.

Dede Korkut’un UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasını Kültür Turizm Bakanlığı sosyal medyadan duyurdu

Dede Korkut oy birliği ile kültürel miras

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 13. Hükümetlerarası Komite Toplantısı yapıldı. Toplantıda  “Dede Korkut” UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi’ne oy birliğiyle kabul edildi.

Türk destanı Dede Korkut insanlığın somut olmayan kültürel mirası oldu.

Türkiye bu kararla temsili listeye en çok kültürel unsur kaydettiren ilk 5 ülke arasındaki yerini sürdürdü.

Türk dünyasının yüzlerce yıllık kültürel kimliğinin taşıyıcısı ve ortak mirası olan ‘Dede Korkut’ etrafında şekillenen destan, masal ve müzik geleneği Türkiye’nin başta kuzeydoğusu olmak üzere ülke genelinde yaşatılıyor.

Dede Korkut kültürünü oluşturan destan, masal ve müzik içerisindeki dilden dile, kuşaktan kuşağa aktarılan değerler canlılığını koruyor. Bu değerler geçmişle bugün arasındaki kültürel bağın güçlenmesine, kültürel devamlılığın, aidiyet ve kimlik anlayışının geleceğe taşınmasına olanak sağlıyor.

Pelin Çite
Pelin Çite
İki yumurta kıramayıp koltuğunun altında 5 kitap taşırken, otobüste ayakta okuyanlardan. Hızlı okuma ve hızlı yazma kurslarını ortaokulda tamamlamış. ABD’de sinema eğitimi aldı. Eski film koleksiyonu yapmayı seviyor.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.