Festivalin afişi turnalı

04.10.2018
A+
A-

8. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin afişine turna kondu. Tasavvufta ve halk kültüründe derin bir karşılığı bulunan turna kuşu, festivalin afişini oluşturdu.

Festivalin afişi turnalı. Malatya Film Festivali’nin afişine turna kondu. 8. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin afişinde turna teması kullanıldı. Halk edebiyatının, tasavvufun önemli sembollerinden olan turna kuşu, festivalin sembolü oldu. 9-15 Kasım 2018 tarihlerini kapsayan günlerde düzenlenen festivalde Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin imzası bulunuyor.

8. Malatya Uluslararası Film Festivali ‘Sinema Uzakları Yakın Eder’ sloganıyla düzenleniyor. Dünyanın farklı ülkelerinden film ve konuklarla keşif ağırlıklı bir program hazırlayan festivalin afişini, halk edebiyatında masallardan destanlara, türkülerden şiirlere kadar geniş yer bulan turna süslüyor. Festivalin afişinde, halk edebiyatında uzaklara haber gönderenlerin elçisi olarak sembolize edilen turna kullanıldı.

Turna kuşunun anlamı

Dünyanın farklı coğrafyalarından özgün sinema filmleri ve önemli konukların ağırlanacağı 8. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde hazırlıklarında sona gelindiğini ifade eden Festival Direktörü Suat Köçer, bu yılki programda farklılıkların keşfini öne çıkardıklarını söyledi. “Sinema sınırları, imkansızlıkları, farklılıkları aşıp, halkları buluşturan bir sanattır” diyen Köçer, bu anlayışla, Anadolu halk kültürünün çok önemli figürlerinden olan ve duyguların ulağı olarak sembolize edilen turnayı festival afişinde kullandıklarını söyledi.

Masallardan destanlara, türkülerden şiirlere kadar halk edebiyatında geniş yer bulan ve sevgisi nesilden nesile aktarılan turnanın tasavvuf ve Anadolu’daki farklı inanış ve disiplinlerde de ayrı bir önemi bulunduğunu hatırlatan Köçer, aynı zamanda göçmen bir kuş olan turnayı, dünyanın dört bir yanında insanları benzer duygular etrafında buluşturan sinemanın birleştirici gücüne vurgu yapan bir sembol olarak tanımlamaya çalıştıklarını söyledi. Köçer, afiş için belirledikleri turnanın, Neslihan Özceylan tarafından geleneksel Türk sanatları motiflerine uygun bir anlayışla resmedilerek afişe taşındığını belirtti.

Editör: Pelin Çite

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.