Kitap tanıtımında “Türkiyeli okurlar” ifadesi tartışma yarattı

“Türk okurlar” ya da “Türkiyeli okurlar”… sizce hangisi doğru bir ifade olarak kullanılmalı? Can Yayınları’nın kitap tanıtımında kullandığı “Türkiyeli okurlar” ifadesi büyük tepki topladı.

Kitap tanıtımında “Türkiyeli okurlar” ifadesi tartışma yarattı

Kitap tanıtımında “Türkiyeli okurlar” ifadesi tartışma yarattı. Can Yayınları tarafından basılan İtalyan yazar Elsa Morante’nin kitabının tanıtım yazısındaki “Türkiyeli okurlar” ifadesi sosyal medyada büyük bir eleştiriyi beraberinde getirdi. 

Can Yayınları, İtalyan yazar Elsa Morante’nin “La Storia” adlı romanını Türkçe’ye çevirerek okurlarla buluşturdu. “Tarih Devam Ediyor” adlı romanın tanıtımında kullanılan “Türkiyeli okurlar” ifadesi sosyal medyada büyük bir tartışma başlattı. Tepki çeken bu ifade nedeniyle Can Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı Can Öz bir açıklama yapmak zorunda kaldı. 

Yayınevleri ve medya dünyamızda zaman zaman ‘politik bakış’ ortaya koyan ‘Türk’ ve ‘Türkiyeli’ ifadeleri bu kez büyük bir tartışmaya neden oldu. 

Türkiye’nin büyük yayın evlerinden olan Can Yayınları’nın bir kitabın tanıtımında kullandığı “Türkiyeli okurlar” ifadesi büyük tepki topladı. 

Türkiye’de bir kesim diğer ulusların aidiyet için ek kullanmaksızın o ulusun adı ile kullanılması gerektiğini savunuyor. Yani ek kullanmaksızın ‘Türk okuru’ olarak kullanılması gerektiği ifade ediliyor. Buna karşı çıkanlar ise Türkiye’de yaşayan herkesin Türk olmadığını öne sürerek Türkiyeli ifadesine ağırlık veriyor.

Bu tartışmalar sadece edebiyat dünyasında, kitap dünyasında da olmuyor elbette. Örneğin sinema yazarları, eleştirmenleri… sinemacılar da sıklıkla “Türk sineması” yerine “Türkiye sineması” ifadesini kullanıyor. “Türk yönetmen” yerine “Türkiyeli yönetmen”… “Türk oyuncu” yerine “Türkiyeli oyuncu” ifadeleri de sık sık karşımıza çıkıyor.

Son olarak Can Yayınları’nın kitap tanıtımındaki “Türkiyeli okurlar” ifadesi büyük tartışmayı su üstüne çıkardı.

Can Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı Can Öz ise konuya dair bir açıklama yaptı.

 

 

 

 

 

ETİKETLER: ,
Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.