Lidya Yazıtı çeyrek asır sonra Türkiye’ye geri geldi

Yurt dışına kaçırılan 1800 yıllık Lidya Yazıtı, 23 yıl süren hukuk mücadelesi sonucunda Türkiye’ye getirildi. Lidya Yazıtı, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenecek. Eserin tanıtımı için bir toplantı düzenlendi.

Lidya Yazıtı çeyrek asır sonra Türkiye’ye geri geldi. Tarih hırsızları tarafından yurtdışına kaçırılan Lidya Yazıtı için verilen 23 yıl hukuk mücadelesi mutlu sonla noktalandı. Lidya Yazıtı çeyrek asır sonra evine geri getirildi. 

Batı Anadolu’ya özgü bir yazıt çeşidi olan Lidya Yazıtı 1800 yıllık bir geçmişe sahip. Manisa’da bulunan Apollon Aksyros Tapınağı’ndan çalınan Lidya Yazıtı, İtalya’da polis baskını ile ele geçirildi.

Antika tüccarının dükkanına yapılan baskınla 1997 yılında ele geçirilen Lidya Yazıtı’nın geri getirilebilmesi için Türkiye 23 yıllık hukuk mücadelesi verdi. Mücadelenin sonunda Lidya Yazıtı ait olduğu topraklara geri getirildi. 

Lidya Yazıtı’nın tanıtımı için Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bir tören gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy törene katıldı. Bakan Ersoy, yazıtın ait olduğu topraklara getirilmesinin sevindirici olduğunu söylerken  “Kültür varlığı ve kaçakçılığıyla mücadeledeki kararlılığın, salgın sürecinde ara vermeden devam etmektedir, Görevlerini yürüten birimlerin üstün gayreti sayesinde Lidya medeniyetine ait yazıtın iadesi sağlanmıştır.” dedi. 

Lidya Yazıtı nasıl geri getirildi

Lidya Yazıtı Manisa’nın Demirci ilçesinde Apollon Aksryos Tapınağı’ndan çalındı. Tarihi eser, 1987 yılında Prof. Dr. Hasan Malay tarafından yayınlanarak arkeoloji dünyası ile paylaşıldı. Eser İtalyan kültür polisi tarafından 1997 yılında bir antika tüccarının dükkanına yapılan baskında ele geçirildi.

Lidya Yazıtı’nın Türkiye’ye iadesi için 23 yıl önce hukuki girişim başlatıldı. Ancak İtalya’daki hukuki süreçte önce davaya bakan hakim değişti. Süreç uzadı. Daha sonra Türkiye’nin aleyhine karar verildi. Lidya Yazıtı iade edilmeyecekti. Bakanlık kararı temyize götürdü. Ancak temyiz 6 yıl sonraya ötelendi. Lidya Yazıtı 23 yıl süren hukuk mücadelesinin sonucunu bekledi. Nihayet Floransa’daki üst mahkeme, Lidya Yazıtı’nın Türkiye’den kaçırılmış olduğunu kabul etti. Yazıtın üzerindeki mülkiyet hakkının Türkiye’ye ait olduğuna karar verdi. 

Bakan Ersoy’un açıklamalarına göre yapılan mücadele sonucunda son 18 yılda 4 bin 441 eserin Türkiye’ye iadesi sağlandı. 

ETİKETLER:
Cem Cengiz Yarar
Cem Cengiz Yarar
Dededen kalma 1500 kitaplı evde doğduktan sonra, yolunu haliyle bulması kolay olmuş. Kitapların izinde, sinema, resim, tiyatro alanında yazılar yazıyor. Senaryo çalışmaları bulunuyor. En çok sevdiği şey buradan okurlarla paylaşımda bulunmak.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.