Livaneli Kaz Dağları mektubu ile UNESCO’ya seslendi

Kaz Dağları’ndaki orman katliamına dur demek için Zülfü Livaneli, UNESCO’ya bir mektup gönderdi. Kanadalı altın firmasının onbinlerce ağacı katletmesinin ortaya çıkması ile toplumsal hassasiyet üst seviyeye çıktı.

Livaneli Kaz Dağları mektubu ile UNESCO’ya seslendi. Kaz Dağları’nda altın madeni arama faaliyetleri nedeniyle doğanın katledilmesine dur demek isteyenler günlerdir seslerini yetkililere duyurmaya çalışıyor. 

Kanadalı bir altın firmasının oksijen deposu Kaz Dağları’nda onbinlerce ağacı keserek yaptığı doğa katliamını protesto eden vatandaşlar, akın akın bölgeye gidiyor. Çevreye ve doğal hayata dair hassasiyet gün geçtikçe ülkemizde yükseliyor. Bununla birlikte ülkemizde madencilik, enerji politikalarının getirdiği büyük çevre felaketleri de gün gün yaşanıyor. 

Bunun en son örneğini Kaz Dağları’nda yaşıyoruz. Kanadalı şirketin altın arama faaliyetleri nedeniyle onbinlerce ağacı kestiği ortaya çıktı. 

Toplumsal duyarlılığı ile de bilinen yazar, sanatçı Zülfü Livaneli Kaz Dağları için UNESCO’ya mektup yazdı.

Zülfü Livaneli, Kaz Dağları’nın korunması için UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’a mektup ile seslendi. 

Zülfü Livaneli, UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’a yönelik bir mektup kaleme aldı. Sanatçı, mektubunda Kanadalı bir şirket tarafından altın arama çalışmaları yürütülen Kaz Dağları’nı korumak için acil eylem çağrısı yaptı.

Zülfü Livaneli mektubunu sosyal medyadan yayınladı.

1996-2017 yılları arasında UNESCO İYİ Niyet Elçisi ve Genel Müdür Danışmanlığı görevlerini yürüttüğünü hatırlatan Livaneli, şöyle devam etti:

“İlk önce yeni görevinizden dolayı sizi tebrik etmek, ikinci olarak Türkiye’nin Kuzeybatı bölgesinde bulunan dünyanın doğal ve kültürel mirası olan Kaz Dağları’na (ünlü mitolojik adı İda Dağı) karşı işlenen suça dikkatinizi çekmek istiyorum.

Üzülerek belirtmeliyim ki bir Kanada firması burada yakın zamanda yaklaşık 200 bin ağaç kesti. Firma bu güzel cenneti yok edecek siyanür kullanımı yöntemiyle altın çıkarmayı planlıyor. Milyonlarca insanın protestolarına rağmen, firma projesine devam etmektedir. Bu durum dünyamızın maddi ve manevi mirasına bir saldırıdır.

Sizin hükümetler arası bir kuruluş olarak bu tür konularda yaptırım gücünüzün sınırlı olduğunu biliyorum. Ancak tarihi İda Dağımıza ve İda Dağı’nın yerli halkına yapılan bu imha hareketi karşısında, uluslararası kamuoyu farkındalığı oluşturmak için yardımınıza ihtiyacımız var. Lütfen bu mektubumu UNESCO ideallerinin hatırlatılması ve acil eylem için bir çağrı olarak kabul edin.”

ETİKETLER:
Serdar Tunatürk
Serdar Tunatürk
Dil Tarih Coğrafya mezunudur. Türk hikayeciliği konusunda mikro tarih çalışmaları bulunmaktadır. Kültür sanat etkinlikleri, yazar buluşmaları, söyleşiler düzenlemektedir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.