Tanrı’yı Gören Son İnsan inanç keşfine dair

Ertuğrul Özkök, ilgi çekici bir kitapla okurlarla buluşuyor. Tanrı’yı Gören Son İnsan inanç keşfine dair bir kitap. Ertuğrul Özkök, yıllardır arkeolojik alanlardan insanların inanç sistemlerine dair röportajlarla okurlarıyla buluşuyordu.

Tanrı’yı Gören Son İnsan inanç keşfine dair Ertuğrul Özkök’ün kitabı raflarda yerini aldı. Hürriyet gazetesi köşe yazarı Ertuğrul Özkök, yıllardır ‘inanç’ ve ‘beynin inanması’ konularında yazılarını okurlarıyla paylaşıyordu. 

Arkeoloji konularına da meraklı olan Özkök, ilgi çekici mekanlardan seri röportajlar yayımlıyordu. Bunlardan biri de Meksikalı arkeolog Sergio Gomez Chavez ile yaptığı bir röportajdı.

Özkök şöyle diyordu “Genel yayın yönetmenliğinden ayrıldıktan sonra (Özkök, uzun yıllar Hürriyet gazetesinin genel yöyın yönetmeniydi), son 9 yıl boyunca Tanrı’nın izi üzerinde yürüdüm. O esrarengiz tüneli bulan Sergio Gomez’le görüştüm. Tanrı’nın izlerini bıraktığı birçok esrarengiz hikayeyi bizzat yerlerinde dinledim.” 

O röportajında da ilginç bir soru soruyor, yazısını okuruyla paylaşıyordu: “Tanrı’yı gören son insan kimdi” 

Şimdi o soru, kitabının adı oldu: Tanrı’yı Gören Son İnsan

Erich Von Danieken de “Tanrılar”ı yazmıştı

Bir dönem dünyayı ve ülkemizi sarsan Erich Von Danieken serisi arkeolojik bulgulara dayalı kitaplar çok okundu. O kitaplarda dünya dışı varlıklara işaret eden yazar, bu iddiasını da hep arkeolojik bulguları temel alarak yapıyordu.

Danieken kitap serileri “Tanrılar’ın Arabaları”, “Tanrılar’ın Yolculuğu”, “Tanrılar’ın Ayak İzleri” , “Tanrılar’ın Geldiği Gün” adlarını taşıyordu. 

Şimdi Ertuğrul Özkök’ün kitabının da adının Tanrı’yı Gören Son İnsan olmasının sırrı da biraz burada yatıyor. Bu konulara meraklı okur kitlesinin zihninde zaten hazır bir zemin bulunuyor. Dolayısıyla Danieken eserlerinin ışığında okurların ilgisini çekecek bir kitaba benziyor. 

Ertuğrul Özkök inanç temelindeki soruların cevaplarını arıyor

Ancak bu konuda Ertuğrul Özkök’ün hakkını yemeyelim. Özkök, “inanç” temelinde bu arkeolojik alanlara ve eserlere bir yolculuk yapıyor. Yani Danieken gibi “uzaylılar” sorusunu ya da konusunu gündeme getirmiyor. 

İnsanlığın inanç sistemlerini oluşturmalarının temeline bir yolculuk yapıyor Özkök. 

Kitabın tanıtımına bakalım. Kitabın tanıtımında da Özkök’ün “İnsan Tanrı’yı nasıl “gördü”? Önce tanrıları, sonra Tanrı’yı nasıl icat etti? Ya da başka bir bakış açısıyla insan Tanrı’yı nasıl keşfetti? Batı ve Doğu uygarlıklarının kültür tarihinde tanrıların ve Tanrı’nın nasıl bir yeri oldu?” sorularına cevap aradığı anlatılıyor.

Ertuğrul Özkök’ün yıllarca bu soruların peşinde yolculuklara çıktığı belirtilerek, “Yazar, yolculuğuna insanın on iki bin yıl önce ilk kez tanrılarla karşılaştığı Göbeklitepe’den başlıyor. Ardından yolu Meksika, Etiyopya, Arabistan, Vatikan ve Nepal gibi ülkelerin inançla özdeşleşmiş kentlerine düşüyor.” deniliyor. 

Ertuğrul Özkök, kutsal kitaplardaki anlatılarda inancın, özellikle de semavi dinlerin Tanrı’yı nasıl çizdiğinin izini sürüyor. Arkeolojinin, tarihin, edebiyatın ve farklı coğrafyaların derinliklerine seyahat ediyor.

İnanç ve Tanrı hakkındaki sorularıyla bilinen Shelley, Nietzsche, Freud ve Darwin gibi kişilerin yaşamlarına uzanıyor.

Hıristiyanlıkla ilgili figürleri ve olayları bolca kullandığı popüler romanlarıyla tanınan yazar Dan Brown’la da görüşen Özkök, bu kitapta okuruyla bir ömürlük inanç yolculuğunu paylaşıyor.

Tanrı’yı Gören Son İnsan kitabı Ertuğrul Özkök’ün bireysel bir yolculuğun, serüveninin inanç üzerine düşünenlerin zihinlerinde yeni kapılar açılmasını olanak sağlıyor.

Tarih boyunca insanın sorduğu inanç temelli soruların tek ya da genel geçer bir cevabı muhakkak ki yok. Bu kitap, yaratılış üzerine düşünmek ve kendi inanç hikayesini yazmak isteyenler için bir rehber özelliği taşıyor. 

Kenan Kaldan
Kenan Kaldan
Ortaokul yıllarında gazete bayisinde çalışırken çok fazla çizgi roman ve gazete okuduğu için işten atılmış. Çizgili kağıt sevmeyenlerden. Birikmiş notlarını, günlüklerini kitaplaştıracağı günü heyecanla bekliyor.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.