Samatya’da “Kör kitapçı” Devrim Tarım

Samatya’da bir kitapçı Devrim Tarım. O sıradan bir kitapçı değil. Gözleri görmüyor. Kör kitapçı, olarak biliniyor. Dükkanın adı: “Samatya Kitapçısı”. Kitapçının kapısının önünde 5 dilde “kitapçı” yazıyor: Türkçe, Ermenice, Kürtçe, Rumca, İngilizce. 1500 civarında kitap var dükkanda. Hepsi de daha önce okuduğu kendi kitapları, eski.

Eskişehir’de bir köyde başlıyor hayatı. 1.5 yaşına geldiğinde gözleri kör oluyor. 6 çocuklu ailede en küçük O. Ailesinde sıkıntılar yaşıyor. İlgisizlik.

5 yaşına gelene dek kör olduğunu bilmiyor. Diğer çocukların da kendisi gibi olduğunu düşünüyor. Ancak hep kendisi düşüyor, bir yerlere çarpıyor. Hayatı böyle sanıyor. Ömrünün 5 yılı geçince mahallede yakan top oynarken arkadaşları onu oyuna “sen körsün” diyerek almıyorlar.

“Öfke ve kederle karışık tedirginlik” yaşıyor ancak bunu şimdi “büyük bir kavrayıştı hissettiğim” diyerek tanımlıyor. 6 yaşında ilkokulu okumak için Ankara’da körler okuluna yatılı olarak gidiyor. Ortaokulu da orada yatılı okuyor.

Merak ve anlama kabiliyeti sayesinde bugünlere ulaşıyor. Körler okulunda başladığı okuma heyecanı lisede de devam ediyor. “Kütüphaneye giderdim, günde 1 cilt kitap okurdum. Bir kılavuz rehber olmadığı için de kütüphanedeki kitapları katolog sırasıyla, alfabetik okurdum” diyor.istanbul-sahaf-600x338

ODTÜ’yü kazanıyor

Ve bu “kör adam” üniversite imtihanına girerek ODTÜ’de uluslararası ilişkileri kazanıyor. “Diplomat olmak” istediğini söylüyor. Elbette sistem ve gerçekler onun bu amacına ulaşmasına engel oluyor.

Bir iş dolayısıyla İstanbul’a geliyor. Bu biraz da bahane aslında gelmek de istiyor. Sene 2006. Samatya’ya taşınıyor. 2013’deki Gezi eylemlerinde O da yer alıyor. O sıralarda Osmanlı Arşivleri’nde İngilizce’den tercüme işlerinde çalışan sekiz yıllık bir devlet memuru olan Devrim Tarım, Gezi eylemlerindeki bir fotoğrafla gazetelere yansıyor. İşten atılıyor.

Sermayesi okuduğu kitaplar

İşsiz kalıyor. Mahkeme masraflarını karşılayacak parası yok. Kendisine destek olan da yok. Haliyle işini geri alabilmek için dava da açamıyor. Merakını işi haline getirmeye karar veriyor. Kitapçı kurma fikri nereden geliyor? Anlatıyor: “Kitaplar evin içine sığmıyordu. Ucuz bir yer bulup, kitaplarım orada dursun hem belki ufak tefek satış da yaparım diyerek şu anki kitapçı dükkanını tuttum. Çok hoşuma gitti. Elime para geçtikçe içeriyi düzenledim”

Yaşadığı mahallede, Samatya’da, Surp Kevork Ermeni Kilisesi’nin hemen karşısında, Kilise Vakfı’na ait bu dükkanı kiralıyor. Sermayesi ise kendi kütüphanesinde bulunan yaklaşık 1500 kitap oluyor.devrim-tarim-600x338

Satışlar çok düşük

Kör kitapçı Samatya’yı çok seviyor. Semtte Türkler, Ermeniler, Rumlar, Kürtler, Romanlar, Gürcüler iç içe yaşıyorlar. Renkli hayat birlikteliği onu mutlu ediyor. Üstelik denize de yakın. Devam ediyor: “Ben farklılıkları zenginlik olarak görüyorum. Hepimiz farklı olabiliriz ama önemli olan eşit olmamız. Samatya’yı bilinçli olarak tercih ettim. Bu işi yapacaksam çok dilli olmalı, çok dilli kitapçılık yapmalıyım, dedim.”

O mutlu ama müşterisi de çok yok. Gün içinde bazen hiç olmuyor. Oranın kitapçı olduğu da zor fark ediliyor. Sadece bir kez gidenler biliyor. Ondan kitap satın alan görmeyenlere, kitabın taranmış halini de hediye ediyor.

Siparişler kargoyla gönderiliyor

Çoğu kere kendisi ama bazen de arkadaşlarının yardımıyla kitapları kategorilerine göre ayırıp fiyatlandırıyor, sipariş alıyor. Dükkana gelenlere satış yapıyor. Telefonla veya internet üzerinden siparişi verilen kitapları kargo ile gönderiyor.

Devrim Tarım, aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo-TV Sinema da okuyor. Kendi yazdığı senaryolara kısa filmler çekiyor. Hatta “Entel Köy – Efeköy”sinema filminin bir sahnesini de o çekiyor.

Adres:   Marmara Caddesi 82/A Surp Keork Ermeni Kilisesi Karşısı – Samatya / Fatih – İSTANBUL  

Samatya Kitapçısı Samatya’nın merkezinde Marmara Caddesi’nde, Surp Kevork Ermeni Kilisesi’nin hemen karşısında bulunuyor. Gitmek isterseniz Kocamustafapaşa son duraktaki, Taksim’e sarı dolmuşların kalktığı sokağa girin 100 metre aşağıya yürüyün. Marmara Caddesi’ne gelir gelmez sola döndüğünüzde karşınıza çıkacak.

Cep telefonundan da arayıp sipariş verebilirsiniz: 0535 743 35 64

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.