175 yıl sonra aynı ilham
Ferenc Liszt’in 1847’de Osmanlı Padişahı Abdülmecid’e verdiği konsere atıf yapılarak 175 yıl yıl sonra Macar piyanist Janos Balazs, Taksim’de sahnedeydi.
Krallara resital sunmaya başladığında daha 12’sindeydi piyanist Ferenc Liszt. 19’uncu yüzyılda yaşadı. Müziğiyle ülkesi Macaristan’dan dünyaya yayılan bir şöhrete sahip oldu. Onu dinleyenlerden biri de 1847’de Osmanlı Padişahı Abdülmecid’ti.
Padişaha çok şaşırdı
İstanbul’da 5 hafta kalan Liszt, Abdülmecid’e Büyükdere Bulvarı’ndaki Hotel de Bellevue’de bir konser verdi. Fethi Paşa Konağı’nda ve Pera’daki Rus Konsolosluğu’nda da sahne aldı. Gördüğü büyük ilgi karşısında şaşkındı. Eski eşi Marie d’Agoult’a bir mektup yazan Liszt, mektubunda “Padişah bana çok cömert davrandı. Şöhretim hakkında bu kadar bilgili olmasına çok şaşırdım” dedi.
AKM’nde sahne aldı
O konserin 175’inci yılı kapsamında bu kez (Liszt’ten ilham alan Macar piyanist) Janos Balazs, Taksim’de sahnedeydi. Liszt’i anmak için İstanbul’a gelen Balazs, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) geçen çarşamba gecesi bir konser verdi.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Güzel Türkçesiyle sempati topladı
Türkiye’ye ilk kez gelen klasik müzik sanatçısı Balazs’ın amacını, performansından önce söz alan Macaristan’ın Türkiye Büyükelçisi Viktor Matis açıkladı. Matis, güzel Türkçesini kullanarak (Ferenc Liszt Müzik Akademisi mezunu) Balazs’ın Türkiye’deki ilk konserini Liszt’in İstanbul’u ziyaretinin 175’inci yılında ustanın anısına gerçekleştireceğini söyledi.
Sinekten etkilenmedi çiçekle uğurlandı
Ardından da Balazs, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında sahneye çıktı ve performansıyla salonu dolduran dinleyicilerden büyük bir alkış topladı. Repertuarını sunarken etrafında dönen sinekten hiç etkilenmeyen sanatçı, yoğun alkış üzerine siyah beyaz tuşları bırakamadı. İki kez geri döndüğü sahnesinde devleşti. Vedası da “Bravo”ları salonda yankılanan dinleyicilerden birinin sahneye giderek uzattığı çiçeklerle oldu.
János Balázs Konseri | AKM İstanbul | 8 Haziran 2022
Devamı?https://t.co/98Qj1vA5Ll pic.twitter.com/zfxKhVnXE1— Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi (@MacarKultur) June 10, 2022
Liszt akademisinde doçent
Daha önce Cité de la Musique, Palau de Musica, Barbican Centre, Wiener Konzerthaus ve The Royal Conservatory’de sahne alan Balazs “Sezonun Sanatçısı” kategorisinde ECHO Ödülü’nün sahibiydi. McGill Üniversitesi, Shenyang Konservatuvarı ve Hanoi Konservatuarı tarafından piyano dersleri vermek için özel davet edilen Balazs, akademik çalışmalarını Ferenc Liszt Müzik Akademisi’nde doçent olarak sürdürüyor. Budapeşteli ve henüz 33 yaşında…
Gençliğini düşününce, tadı damakta kalan performansına yeniden tanık olunabilecek başka organizasyonları hayal ediyor insan. Müziğinin büyüleyici etkisinden niçin mahrum kalınsın ki..?
Bu geceyi düzenleyen Macaristan Büyükelçiliği’ni, Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu’nu ve Listz Enstitüsü İstanbul Macar Kültür Merkezi’ni ‘Can’dan davete şükranla ve ‘Volkan’ik duygularla kutluyorum. Sanatlı günlerde buluşmak üzere…