Ne mutlu kıymet verene

Çağdaş Çetindemir
Gazeteci, sosyolog I Teyit üzerine çalışıyor I Çiftçi: Tarım40.net I Massal Çiriş'i ve Sefer Naci'yi yazdı I Kültür sanata meraklı I Çok şanslı; dünya tatlısı bir eşi, oğlu ve kedisi var :)

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına özel etkinlikler sürüyor. Ortadoğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ) öğrencileri ve mezunları, hazırladıkları Bağımsızlığın Ateşi adlı gösteriyi dün gece İş Sanat Kültür Merkezi’nde sahneledi.

Ne mutlu kıymet bilene

Kurtuluş Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde halkın verdiği büyük bir savaştı. Kurtuluştan kuruluşa geçen sürede verilen bağımsızlık mücadelesiyle tarih yazıldı.

Kurtuluşun kaynağı halktı. Kuruluş ise o halkın iradesini yüceltti. Halk gücüyle Türkiye Cumhuriyeti doğdu. Bugün bir halkı değerli kılan; yapıp ettiklerinin dışında nesilden nesle aktarılan ritüelleri, efsaneleri, hikayeleri, şarkıları, gelenekleri gibi nice folklorik unsurun, hilali ve yıldızı parlattığı bir dönemdeyiz. Tam 100 yıl oldu. Ne mutlu kıymet bilene.

Ne mutlu kıymet verene

ODTÜ’nün ilk öğrenci topluluğu olan Türk Halk Bilimi Topluluğu’na (THBT) bağlı öğrenci ve mezunları mesela… Çalışmış çabalamış ve kurtuluştan kuruluşa bağımsızlık mücadelesini anlatan bir gösteri hazırlamışlar. Orkestrası ayrı güzeldi, dans edeni ayrı … Çocuk doktoru ve şair Ceyhun Atuf Kansu’ya ait eserlerden esinlenilmişti gösteri.

1961’de kurulan ve ODTÜ’nün ilk öğrenci topluluğu olan Türk Halk Bilimi Topluluğu’na (THBT) bağlı öğrenci ve mezunlar, yazar Işık Kansu’nun babasının eserlerinden derlediği metinle Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşunu anlattı.

Gösterinin son sahnesinde dans eden, arkadaşımız Nazif Bülent Parlakol’du. Performansının sonunda çocukların elinden tutması, geleceğe umut aşılayan bir “bayrak teslim” temsili oldu. Gösteri, seyircinin ayakta alkışlarıyla sona erdi. Ne mutlu kıymet verene.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.