Aden gerilimde dibe vurduran film
Önce oyuncu olarak izeyicinin beğenisini kazandı. Şimdi de yönetmen koltuğunda Barış Atay. Yeni filmi Aden ile izleyiciyle buluşan Barış Atay alkışı hak ediyor.
Barış Atay’ın filmi Aden’i izleme şansına eriştim. Bir ismi ‘oyuncu’ olarak tanıyıp da yönetmenlikte de iyi olduğunu görmek ayrıca hoşuna gidiyor insanın.
İlk yönetmenlik denemesini 2014 yılında Eksik adlı filmle yapan Atay o filmle de övgüler almış, yönetmenlikte iyi olduğunu, devam ederse iyi işler çıkartacağını belli etmişti. Ki Aden gerçekten baştan sona soluksuz izlediğim bir film oldu.
İlk gösterimini Varşova Film Festivali’nde yapan Aden’de, Eksik filminde de rol alan Funda Eryiğit, Caner Erdem ve Sermet Yeşil başrolleri paylaşan isimler. Görüntü yönetmeni Barış Aygen ve Kurguda Ali Aga da olmak üzere özellikle daha önce çalıştığı isimleri tercih etmiş Atay.
Senaryo Onur Orhan’dan
Filmde Habil’le Kabil hikayesine, Yusuf Firavun, Yakup Esav ve İbrahim Sara hikayelerine gönderme yapan Barış Atay, yine kendisinin oynadığı, yasaklanan tiyatro oyunu Sadece Diktatör’ü yazmış olan senarist Onur Orhan’la çalışmış.
Tek mekanda geçen hikayedeki karakterler ilk sahneden itibaren izleyicide merak uyandırmaya başlıyor. Aslında insanda daha çok tiyatro izliyor hissi veriyor film. Ki zaten bu da ayrı bir hoşluk olmuş bana kalırsa Aden’de.
Film ‘insanlık’ hikayesi aslında. Riyakarlık, nankörlük, kıskançlık ve yalan…İnsan gerçeğine ait olan ne varsa yani. Tarihin ilk zamanlarına ait bir hikaye olduğundan da tüm bu insanlık hallerinin de ’ilk haline’ tanıklık ediyoruz aslında.
Aden’de ve kendi cennetini arayan insan
Aden’in ‘Cennet bahçesi’ demek olduğunu söyleyen Atay, filmde kendi cennetini arayan, kendi yaşam alanlarından çıkıp yeni kendi cennetlerine yolculuk yapan insanları anlattığını söylüyor. Bu yüzden de filmde ‘masalsı’ bir hava kullandığını dile getiriyor ki bu masalsı hava gerçekten izlerken sizi içine alıyor.
Benim izlerken en hoşuma giden şey esasen içinde sakladığı mesajlardı. Göze sokmadan, ufak ufak anlatımlarla seyirciye geçen, bana ‘aa evet ya’ dedirten yerler oldu. Özellikle bir kadın olarak kadın gözüyle izlemek apayrı bir keyifti. Filmin ‘demek istediğini’ alttan alttan, gözü ve kulağı, düşünceyi tırmalamadan, samimi biçimde vermesi güzeldi. Erkek izleyici farklı, kadın izleyici daha başka hislerle izleyebilir belki de. Her iki tarafa geçen his başka olabilir belki de bu filmle birlikte. Erkek gözünden ve kadın gözünden gibi ayrılabilen bir konusu var filmin. Hikaye içinde hikaye, insan hallerinin bin bir hali ve ayrıca toplumsal gerçekler de var Aden’de. İzleme şansınız olursa anlayacaksınız ne demek istediğimi.
Aden izlenir mi
Aslında bilindik, bildiğimiz ve yaşadığımız, insanlığa ait bir çok gerçekliği, farklı yolla, bambaşka bir dille anlatan Aden başarılı bir iş olmuş. İlginç, değişik, merak uyandıran, korkutan… İzlediğiniz şey korku filmi değil, gerilim filmi değil, başka bir şey, aslında her şey. İzleyip bitirdiğinizde üzerine düşüneceğiniz, bir müddet ‘duracağınız’ bir iş Aden. Abartmıyorum, izleyin diyorum…