Ahmet Misbah Demircan’ın projesi Beyoğlu’yu canlandırıyor

Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com

Beyoğlu Kültür Yolu Projesi çok yakında hayata geçiyor. Karaköy’de Galataport’tan başlayıp Taksim Meydanı’nda AKM’ye kadar uzanan kültür, sanat, gastronomi ve medeniyetler yolu olarak tanımlanan Beyoğlu Kültür Yolu, uzun seneler Beyoğlu Belediyesi’nde başkanlık yaptıktan sonra şimdi Kültür ve Turizm Bakan Yardımcılığı yapan Ahmet Misbah Demircan’ın hayallerinden biriydi.

Ahmet Misbah Demircan’ın projesi Beyoğlu’yu canlandırıyor. Beyoğlu Belediye Başkanlığı döneminde sık sık dile getirdiği “Beyoğlu Kültür Yolu Projesi” Ahmet Misbah Demircan’ın Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı olmasıyla hız kazandı, hayata geçiyor.

İstanbul’un cazibesini arttıracak önemli kültür turizm projelerinden olan “Beyoğlu Kültür Yolu Projesi”, Galataport’tan Taksim Meydanı’na uzanıyor. Bu yol İstanbul’un medeniyet kimliğini zihinlere aktarırken tarih içinde yürüyüş olanağı sunarak kültür, sanat ve gastronomi ile buluşmayı sağlayacak. 

Demircan, belediye başkanlığı döneminde projeyi sık sık kamuoyunun gündemine taşımıştı. Zihnindeki projenin şu anda hayata geçiyor olması elbette başka Demircan’ı mutlu ediyordur.

Ama bölgeyi çok iyi bildiğim için genel hatlarıyla baktığımızda turizm ve kültür sanat alanında önemli bir aksı hayata geçirecek.

Proje, Beyoğlu’nun son yıllarda sadece ‘Arap turistlere kalmış’ görüntüsünü de ortadan kaldıracak. “Beyoğlu Kültür Yolu Projesi”, yıl içinde tamamlanacak.

Projeyle hedeflenen İstanbul ile Türkiye’nin kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği. Bu bir turistik rota olarak lanse ediliyor. Doğrudur. Galataport’tan Taksim Meydanı’na dek uzanıyor. Turist deyince aklımıza sadece yabancılar gelmesin. Yerli turisti de kültür sanat etkinlikleri ile çekecek bir rota bu.

Uzun seneler Beyoğlu Belediye Başkanlığı yapan Ahmet Misbah Demircan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı olarak projeyi yakından takip ediyor.

Galata Kulesi yenileniyor

Galata Kulesi’nin restorasyonu hızla sürüyor. 15 Eyül’de açılıyor. Güzergahın başlangıç noktası Galata Kulesi.

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Emek Sineması, Mısır Apartmanı Mehmet Akif Ersoy Müze Evi, Atlas Pasajı İstanbul Sinema Müzesi ve Taksim Camii Kültür Merkezi ile güzergah Atatürk Kültür Merkezi ve Kültür Sokağı ile tamamlanıyor.

Galataport dünyanın sayılı turizm projelerinden biri olarak İstanbul’a kazandırılıyor. Ahmet Misbah Demircan, uygulamak istediği projeyi “Turistler kruvaziyerlerle Galataport’a gelecek ve yürüyerek Taksim Meydanı’na dek keyifle ulaşacak” diyordu. 

Galataport’ta faaliyetler sürüyor. Demircan’ın belediye başkanlığı döneminde Beyoğlu’ndaki binaların yenilenmesine, kentin dönüşümüne yakından şahit olmuştuk.

Beyoğlu Kültür Yolu’nun başlangıç noktası olan Galata Kulesi meydanı bundan sonra daha da önemli hale gelecek. Kültür sanat etkinliklerinin de başlangıcında yer alacak. 

Galata Kulesi’nin restorasyonu ile kuleyle bağdaşmayan kafeterya, restoran, mutfak ve çalışma ofisleri kaldırılacak. Kule, teknolojinin en üst seviyede kullanıldığı, ağırlıklı olarak dijitalin kullanılacağı bir müze haline getirilecek.

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi yenilendi

Beyoğlu Kültür Yolu’nun ikinci durağı Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, 7 Haziran’da açıldı. Nesillerdir kültür sanat merkezi olan bina bu kez ‘yeni nesil kültür merkezi’ olarak sanatseverleri ağırlıyor. Merkezde 110 kişilik tiyatro, 97 kişilik sinema salonu, 140 metrekarelik ana sergi salonuna ek 2 küçük sergi salonu ve fuaye alanı bulunuyor. 

Rotadaki diğer turizm merkezi elbette Galata Mevlevihanesi. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası. 

Beyoğlu Kültür Yolu’nda Emek Sineması ve Mısır Apartmanı Mehmet Akif Ersoy Müze Evi yer alıyor. Mehmet Akif Ersoy Müze Evi’ndeki çalışmalar da tamamlanmak üzere. Atlas Pasajı Sinema Müzesi de önemli bir merkez olacak. Eylül ayında açılması planlanıyor. 

Çok tartışılan ve nihayetinde temeli 2 yıl önce atılan Taksim Camisi bünyesindeki kültür merkezi de rotada yer alıyor. Merkezde İslam eserler sergilenecek.

Atatürk Kültür Merkezi yıl sonu açılıyor

Yine çok tartışılan işlerden biri de Atatürk Kültür Merkezi. AKM tamamlandığında opera ve tiyatro salonunun yanı sıra sanat galerileri, sergi salonları ve millet kıraathaneleri yer alacak. AKM’nin yıl sonuna de tamamlanması planlanıyor. 

Bölgede bulunan turistik değerlere ilgi ve dikkati çekmek üzere projelendirilen bir turistik rota markalaması olan “Beyoğlu Kültür Yolu”, Karaköy, Yüksek Kaldırım, İstiklal Caddesi, Taksim Meydanı, Gümüşsuyu, Dolmabahçe ve Kabataş bölgelerinden de geçiyor.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.