Karagöz ve Hacivat blucin giyip selfie çekecek

Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com

3. Karagöz Festivali İstanbul’da düzenlenecek. İstanbul Rumeli Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı festivalin liderliğini ise Karagöz Derneği üstleniyor.

Karagöz ve Hacivat blucin giyip selfie çekecek. Yüzyıllardır geleneksel kıyafetleri ve şekilleri ile perdeye gölgeleri düşen Karagöz ve Hacivat blucin giyip cep telefonlarıyla da selfie çekerse ne olur? Olmaz mı? Bence olur.

Karagöz ve Hacivat, yeni nesille ‘tarzlarını’ yenileyerek buluşmaya hazırlanıyor. Bunu kim mi söylüyor? Karagöz Derneği Başkanı Enis Ergün… Aşağıda anlatacağım.

Türk tiyatrosunun temel taşlarından olan ve günümüze dek orijinalliği büyük ölçüde korunarak gelen Karagöz gösterisi için festival düzenleniyor.

İstanbul Rumeli Üniversitesi ev sahibi 

Festivalin ev sahipliğini İstanbul Rumeli Üniversitesi üstlenirken, Karagöz Derneği de liderliğini yapıyor.

3. İstanbul Karagöz Festivali 14-30 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul’da Sultanbeyli, Üsküdar, Beykoz, Ümraniye, Esenler ilçelerinde düzenlenecek. Festivalin ana mekanı İstanbul Rumeli Üniversitesi. Festival kapsamında gösterilerle birlikte ötölye çalışmaları, söyleşiler, seminer ve sergiler de olacak. 

Karagöz oyunu, UNESCO tarafından 2009 yılında ‘somut olmayan kültürel miras’ olarak kabul edildi. Karagöz oyununu geleneksel olarak usta çırak ilişkisi ile öğrenen ve aktaran ustalar, sanatçılar festivalde yer alacak.

İstanbul Rumeli Üniversitesi sanata ve kültürel faaliyetlere verdiği önemi Karagöz Festivali ile sürdürülüyor. Festivalle ilgili düzenlenen basın toplantısı üniversitenin tarihi dokusuyla örtüşen Haliç Yerleşkesi’nde düzenlendi.

(Soldan sağa)Prof. Dr. Oğuz Özyaral, Prof.Dr.H.Tamer Dodurka, Enis Ergün.

Basın toplantısında İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.H.Tamer Dodurka, Karagöz Festivali Dernek Başkanı Enis Ergün festivalle ilgili bilgi verdiler.

Prof.Dr.H.Tamer Dodurka üniversite olarak eğitim öğretimin yanı sıra toplumsal değerlere de sahip çıktıklarını belirtti. Bu nedenle de sivil toplum kuruluşları ve sanatla iç içe olduklarını anlattı. Karagöz Festivali için üniversitenin Haliç Yerleşkesi’nde ev sahipliği yapacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi: “Haliç Yerleşkemizin dokusu ile de uyuşan bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. İçinde bulunduğumuz eski şapka fabrikası bence Karagöz Festivali için şehrimizdeki en güzel yerlerden biri’’

Blucinli ve cep telefonlu Karagöz 

3. Karagöz Festivali ve geleneksel gölge oyunu hakkında bilgi veren Karagöz Festivali Dernek Başkanı Enis Ergün, yazımın girişindeki konuya değindi. Sorduğum soru üzerine yeni nesillerle Karagöz’ü buluştururken güncel konuları işlediklerini, dillendirdiklerini anlattı.

Enis Ergün, “Elbette Karagöz’ü tamamen blucinli ya da cep telefonlu hale getirmeyeceğiz. Ancak teknolojiyle ve yeni kıyafetlerle zaman zaman yeni nesille buluşturacağız. Bu hem farklı bir heyecan katacak hem de Karagözle yeni neslin daha hızlı iletişim kurmalarına olanak sağlayacak” dedi.

Enis Ergün, Karagöz Festivali’nin her geçen sene büyüyerek devam ettiğini söyledi. Festivalde, Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Karagöz sanatçılarının olacağını belirterek, bir de sayı verdi. Türkiye genelinde bu sanatçıların sayısının sadece 50 kişi olduğunu hüzünle ifade etti. 

Türkiye’nin her yerinde Karagöz gösterileri yaptıklarını, perde kurduklarını anlatan Enis Ergün #benimadımkaragöz hashtagi ile yapacakları paylaşımlar sonrası her çocuğa bir çift Karagöz tasviri hediye edeceklerini söyledi. 

Enis Ergün, Karagöz markasının bilinirliğinin çok üst seviyede olduğunu belirterek “Gittiğimiz köylerde kasabalarda çocuklar Karagöz’ü biliyor. Yeterki perde kurulup Karagöz’ün sesini duysunlar. Çocukların, gençlerin, toplumun Karagöz’e ilgisi büyük. Festivale de her yıl artan sayıda ilgi var.” dedi. 

18 Kasım’da festivalin ödül töreni olacak. “Emek Ödülü”, “Farkındalık Yaratan Proje Ödülü”, “Destek Ödülü” sanatçılara törenle verilecek. 

Geleneksel Karagöz’ü elbette seviyorum. Ancak blucinli ve selfie çeken. elinden telefonu düşmeyen bir ‘like canavarı’ ya da ‘like doyumsuzu’ Karagöz’ü de izlemek hayli keyifli olur diye düşünüyorum. 

3. Karagöz Festivali etkinlik takvimi için burayı tıklayın. 

Son söz, Karagöz Festivali’nde emeği geçen herkesi gönülden tebrik ediyorum. 

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.