Notre Dame’ın Kamburu müzikalinde ekstra alkışlar kime

Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com

Romantik dönemin önemli eserlerinden Notre Dame’ın Kamburu müzikal olarak sanatseverlerle buluşuyor. Oyunu biz Trump Sahne’de izledik. 

Temsilde oyuncuların etkili performansları damga vururken hem izleyiciye görsel açıdan bir doyum sunuluyor hem de başarılı sahne matematiği başından sonuna kadar kendini belli ediyor.

Romantik dönem edebiyatı (Romantizm) 18. yüzyılın sonunda ortaya çıktı, “Başkaldırı” anahtar kelimesidir.

Notre Dame’ın Kamburu müzikalinde ekstra alkışlar kime?

Klasisizmin tersine biçimde, edebiyat eserlerinde ve tiyatro oyunlarında iyi ile kötünün mücadelesi keskin şekilde ortaya koyulur, aristokrasi lanetlenir, otoriteye karşı ülkü tercih edilir.

Romantizmde zaman, mekân ve olay birliği kuralına (Üç birlik kuralı) uyulmaz. Siyah ile beyazın savaşı ile kraliyete karşı aşkın zaferi işlenen konular arasında yer alırken temalar da bu doğrultuda devam eder.

Dahası, çirkinin içindeki güzel tıpkı Victor Hugo’nun ölümsüz eseri Notre Dame’ın Kamburu’nda olduğu gibi ortaya koyulur.

Romanın ana hatları korunuyor

“Notre Dame’ın Kamburu” Romantik dönemin tüm özelliklerini bünyesinde barındıran kült bir eser. Romandan başarıyla uyarlanan müzikaldeki Quasimodo karakteri ilk etapta çirkin ve kaba görünüşüyle ön plana çıkar ama ardından iç güzelliğiyle izleyiciyle seslenir.

Aşık olduğu kadın Esmeralda için gözyaşları eşliğinde “O bana su verdi” diyecek kadar naiftir Quasimodo ve kaba görünüşünün altındaki saf güzelliğini korumayı başarır.

Quasimodo bir nevi 1789’da parçalanmış kraliyetin izleri altında ezilen halkı temsil eder; güçlüdür ama gücünün farkında değildir, Esmeralda’ya karşı hissettikleri ise geleceğe dair güzel beklentilerdir.

Vural Bingöl’ün yönettiği, 13 kişinin rol aldığı “Notre Dame’ın Kamburu” müzikalinde tüm bu detayları izlemek mümkün.

Quasimodo ve Papaz oyuncularına ekstra alkış

Müzikaldeki şarkılar çok iyi seslendirilmiş, şarkıların sözleri net şekilde anlaşılıyor.

Bu önemli bir artı çünkü normalde uyarlamalarda veya genel olarak müzikallerde şarkı sözlerinde bir uyumsuzluk yaşanabiliyor ama “Notre Dame’ın Kamburu” müzikalinde bu durum söz konusu değil.

Başarılı sahne matematiği de danslarla birleşince ortaya iyi bir seyir keyfi çıkıyor.

Bu arada, oyuncuların tamamının performansı başarılı, belli ki büyük emek sarf edilmiş ama özellikle aynı kadına aşık Quasimodo ile Papaz karakterlerini canlandıran oyuncular ekstra bir alkışı hak ediyor.

 

Oyunun künyesi

Notre Dame’ın Kamburu / 2 Perde

Oyun Dili: Türkçe

Yazan: Victor Hugo

Yönetmen: Vural Bingöl

Uyarlama: Vural Bingöl, Erhan Yaman

Supervisor: Arzu Kurnaz

Kostüm: Andrea Primavera

Dekor: Kamil Vatansever, Kadir Namdar

Ses&Işık : Ömer İzgin 

Oyuncular            

Vural Bingöl, Kamala Mustafayeva, Andrea Primavera, Erhan Yaman, Seymur Ilham, Murat Yaşar Özdemir, Alaattin Bahar, Ayça Azize Ergün, Nilüfer Ömürlü, Özden Uslusoy, Hayri Diken, Merdis Uçkan, Ezgi Eneç.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.