Kürk Mantolu Madonna Kafka’nın eserinden mi doğdu

Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com

Franz Kafka’nın Dönüşüm adlı eseri ile Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna adlı romanı arasında bir bağ olabilir mi? Kürk Mantolu Madonna’nın kimliği yıllardır tartışılırken, Prof.Dr. Ali Şükrü Çoruk ilginç bir tartışmayı başlattı.

Kürk Mantolu Madonna Kafka’nın eserinden mi doğdu? Edebiyat dünyasında bu hafta bu soru soruluyor.

Sabahattin Ali’nin çok satanlar listesinden inmeyen eseri Kürk Mantolu Madonna ile ilgili yıllardır süren tartışmalar var. Kürk Mantolu Madonna’nın gerçekte kim olduğu hep merak edilir.

Hatta Sabahattin Ali’nin romanda yarattığı Maria Puder karakterinin Kürk Mantolu Madonna olduğu ve o kişinin de gerçek olduğu iddia edildi. Bunun için burayı tıklayarak yazıyı okuyabilirsiniz.

Kürk Mantolu Madonna romanın konusuna, detayına girmeyeceğim. Ancak son günlerde dikkatimizi çeken bir sosyal medya paylaşımı oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ali Şükrü Çoruk, Twitter hesabından soru sorarak bir paylaşım yaptı.

Prof. Dr. Çoruk “Başarılı bir metinler arası örnek” olarak Kürk Mantolu Madonna ile Dönüşüm arasındaki şu detayı paylaştı. 

Kürk Mantolu Madonna Kafka’nın eserinden mi doğdu?

Kürk Mantolu Madonna 25 yıl sonra yazıldı

Sabahattin Ali, 1940’da Kürk Mantolu Madonna’yı yazdı. Roman 1940 yılında Hakikat gazetesinde “Büyük Hikaye” başlığı altında 48 bölüm olarak tefrika edildi. 1943 yılında da Remzi Kitabevi tarafından kitap olarak basıldı.

Franz Kafka ise dünyaca ünlü eseri Dönüşüm’ü 1915’te yayımlamıştı. 

Kürk Mantolu Madonna’da baş kahramanımız yirmili yaşlarındaki Raif Efendi Berlin’deki sanat galerisinde gördüğü bir sanatçının otoportresine platonik aşık olur. Fırsat buldukça tablodaki kadını izlemeye gider.

Bir gün hayranlıkla Kürk Mantolu Madonna’yı izlerken, tablonun sahibi Maria Puder ile tanışır. Raif Efendi portrenin, Andrea Del Sarto tarafından yapılmış “Madonna delle Arpie” isimli tablodaki Madonna’nın portresine benzediğini düşünür.

Franz Kafka’nın Dönüşüm adlı eserindeki bölüm…

Bu notlardan sonra, Prof.Dr. Ali Şükrü Çoruk’un ilgi çekici detayı paylaşması belirli bir tartışmayı da ardından getirdi. Kürk Mantolu Madonna ile Dönüşüm arasında bir bağ olabilir mi? Kürk Mantolu Madonna acaba Gregor Samsa’nın sakladığı o tablo olabilir mi? Metinler arası başarılı bir örnek olarak değerlendirilebilir mi? 

Olur ya da olmaz… Ancak Prof.Dr. Ali Şükrü Çoruk’un bu detayı paylaşması bile edebiyat adına bir kazanç. Keyifli bir zihin faaliyetine dönüşen bu paylaşım için ben de kendi adıma Prof. Dr. Çoruk’a teşekkür ederim. 

Gregor Samsa’nın sakladığı o tablonun Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonnası olarak karşımıza çıkmış olabileceğini düşünmek… bu bile bir okur için heyecan verici bir edebiyat macerası değil mi? 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.