“Oppenheimer” tüm zamanların rekorunu kırdı

10.08.2023
A+
A-

Bilim kurgu türündeki “Oppenheimer”, 2. Dünya Savaşı filmleri arasında tüm zamanların en çok hasılat elde eden filmi oldu. 

“Oppenheimer” tüm zamanların rekorunu kırdı. 2. Dünya Savaşı filmleri arasında “Oppenheimer” tüm zamanların en çok hasılat elde eden filmi oldu. 

Yılın en çok dikkat çeken filmlerinden olan “Oppenheimer” Christopher Nolan imzalı. 

Atom bombasının yapılışını konu alan “Oppenheimer” tüm zamanların en çok gişe hasılatını elde eden 2. Dünya Savaşı konulu film oldu.

Filmde Cillian Murphy, Robert Downey Jr, Matt Damon gibi ünlü isimlerin rol aldı.  

“Oppenheimer” gişede büyük bir başarı elde etti. Christopher Nolan imzalı film, dünya çapında 550 milyon dolar elde etti. Bu rakamla tüm zamanların en yüksek hasılatını yapan 2. Dünya Savaşı filmi oldu.

21 Temmuz’da vizyona giren “Oppenheimer”, 527 milyon dolar hasılat elde eden “Dunkirk” filminin rekorunu kırdı. “Dunkirk” filminin yönetmeni de Christopher Nolan… 

Oppenheimer filminin konusu 

Oppenheimer filminin konusu ne? Oppenheimer, II. Dünya Savaşı sırasında İngiliz ordusunun Fransa’nın Dunkirk kıyılarında 400 bin askerle sıkışmasını ve tahliye edilmesini konu ediyor. Atom bombasının icadı ve geliştirilme sürecini beyaz perdeye “Oppenheimer” bilim kurgu türünde bir film. 

New Mexico’daki Los Alamos Ulusal Laboratuvarında, Fizikçi Julius Robert Oppenheimer ve ekibi uzun çalışmaların ardından bir nükleer silah geliştirirler. Ancak ölümcül icadının Hiroşima ve Nagazaki’de kullanılacak olması, Oppenheimer’ın kendisini projeden uzaklaştırmasına neden olur ve ABD tarafından hedef haline gelir.

Kai Bird ve Martin Sherwin’in Pulitzer Ödüllü biyografisi “American Prometheus”a dayanan film, vizyona girdiği üçüncü hafta, 1 milyon 175 bin 698 seyirciye ulaştı.

Oppenheimer kimdir?

Julius Robert Oppenheimer, dünyaca ünlü Amerikalı fizikçi.  Julius Robert Oppenheimer’ın biyografisi şöyle:

22 Nisan 1904 tarihinde dünyaya gelen Julius Robert Oppenheimer, 1925’de Harvard Üniversitesi’nden lisans derecesi ve 1927’de Almanya’da Göttingen Üniversitesi’nden doktora aldı.

Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nin fizik bölümüne katılarak, 1936 yılında profesör oldu.

Moleküler dalga fonksiyonları için Born-Oppenheimer Yaklaşımı, elektron ve pozitron teorisi üzerine çalışmalar, nükleer füzyonda Oppenheimer-Phillips süreci ve kuantum tünellemesinin ilk tahmini gibi kuantum mekaniği ve nükleer fizik alanındaki başarılar da dâhil olmak üzere teorik fiziğe önemli katkılarda bulundu.

Öğrencileriyle birlikte nötron yıldızları ve kara delikler teorisine, kuantum alan teorisine ve kozmik ışınların etkileşimlerine de katkıda bulundu.

Oppenheimer 1942’de Manhattan Projesi’nde çalışmak üzere işe alındı ve 1943’te, Alman nükleer silah programının başlamasından dört yıl sonra, ilk nükleer silahları geliştirmekle görevlendirilen New Mexico’daki Los Alamos Laboratuvarı’nın direktörlüğüne atandı.

16 Temmuz 1945’te ilk atom bombasının Trinity testinde hazır bulundu. Ağustos 1945’te bu silahlar Japonya’da Hiroşima ve Nagazaki’nin bombalanmasında kullanıldı ve bu olay nükleer silahların silahlı bir çatışmada kullanıldığı tek olay olarak tarihe geçti.

Oppenheimer’a 1965’in sonlarında gırtlak kanseri teşhisi kondu ve 18 Şubat 1967’de 62 yaşında Princeton, New Jersey’deki evinde öldü.

Pelin Çite
Pelin Çite
İki yumurta kıramayıp koltuğunun altında 5 kitap taşırken, otobüste ayakta okuyanlardan. Hızlı okuma ve hızlı yazma kurslarını ortaokulda tamamlamış. ABD’de sinema eğitimi aldı. Eski film koleksiyonu yapmayı seviyor.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.