Orhan Pamuk Veba Geceleri romanını bitirmekte gecikti

Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com

Son romanının adının Veba Geceleri olacağını açıklamıştı Orhan Pamuk. Ve romanın 2017 yılı sonlarında raflarda olacağı müjdesini de vermişti. Ancak bu gerçekleşemedi.

Orhan Pamuk Veba Geceleri romanını bitirmekte gecikti. Ülkemizin Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazarı Orhan Pamuk, yeni çıkaracağı romanının adının Veba Geceleri olacağını açıklamıştı. Bununla birlikte bir gazeteye verdiği röportajda ise Veba Gecelerini 2017 yılının sonuda çıkaracağını söylemişti.

Okurlar merakla Orhan Pamuk’un Veba Geceleri adlı son romanını bekliyor. 2018 yılı bitmek üzere. Orhan Pamuk’un romanın çıkmasını planladığı tarihin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Ama henüz Veba Geceleri okurlarla buluşmadı.

Veba Geceleri romanında Orhan Pamuk hangi konuyu ele alıyor? Veba Geceleri’nde otoriterliğin sosyal ve edebi kültürel köklerine yönelik konuyu ele aldığını söylüyor. Veba Geceleri, Orhan Pamuk’un ifadesine göre “Uzun ve tarihi bir roman” olacak. 

Orhan Pamuk, roman yazarken hayatın detaylardan faydalandığını söylüyor. Bu detayları işlerken de sinema filmlerinden, kitaplardan, o döneme ait belge bilgi ve evraklardan, gerçek kişilerle yaptığı röportaj notlarından faydalandığını anlatıyor.

Veba Gecelerini yazarken Orhan Pamuk hangi filmi izliyor? Anlattığına göre Werner Herzog’un Tanrıların Gazabı adlı filmini izliyormuş. Ayrıca Fellini’nin ‘Orkestra Provası’ adlı filmi…

Orhan Pamuk, yazdığı romana dair beslenmesini bu filmlerden yaptığını anlatıyor: “Şu an yazdığım romana yardım ettiği için bunları söylüyorum. İnsanların otoriterliği nasıl keşfettiğini anlatıyor film. İtalya’da eski bir kilisede bir orkestra çalışır. Orkestrada herkes birey, kimi şefi sevmez, kimi çalınan parçayı sevmez, orkestra bir türlü müziği icra edemez. Otoriter bir lider gelir ve orkestra müzik yapar. Fellini otoriterliği meşrulaştırıyorsun diye eleştirildi. O da benim ‘Kırmızı Saçlı Kadın’da yaptığımı yapıyordu, otoriterliğin sosyal, edebi kültürel kökenleri üzerine düşünmüştü. ‘Veba Geceleri’ de bu konuları irdeleyecek. O yüzden o filmi izliyorum.”

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM