Yorganlar Fora sergisinde sanat eseri eski yorganlar
Eski yorganların ve dolayısıyla bir kültürün sergileneceği Yorganlar Fora sergisi 8 Aralık 2018 tarihinde açılacak. Serginin küratörü Ayça Sarc. Yıllardır biriktirdiği eski yorganları keyifli bir koleksiyon haline getirdi.
Yorganlar Fora sergisinde sanat eseri eski yorganlar göz kamaştıracak. Yorganlar Fora sergisinin küratörü Ayça Sarc. Sergi, Sultanahmet’teki Abud Efendi Konağı’nda düzenlenecek.
Ayça Sarç sergisiyle ilgili en az yorganlar kadar renkli ve samimi bir çağrıda bulunarak açıklama yapıyor: “Nerede o eski yorganlar? Nerede mi? Bu ara evimde birikmekle meşguller, sonra 8 Aralıkta bir haftalığına benimle Abud Efendi Konağı’na gelecekler. Güzelliklerini sizler de görebilesiniz diye.“
Şimdinin nevresim kaplı çoğunlukla içleri elyaf türü polyester ürünlerle doldurulmuş yorganlar… Ya o eski yorganlar nasıllardı? Bilenler ya da hala az da olsa kullananlar olabilir. Çünkü ne o eski yorgancılar kaldı ne de o eski kullanma kültürü.
Eski yorgancılar kalmadı
Ayça Sarc anlatıyor: “Artık çok az kalan eski usul yorgancı dükkanları hep ilgimi çekmiştir. Parıl parıl renkleri, zamansız desenleri ve arkalarındaki müthiş el emeğiyle yorganlar, seri üretimin ezici gücüyle rekabet edemiyor doğal olarak. 40 yıllık yorgancılar zanaati devredecek çırak bile bulamıyorlar. Ben gözden düşen bu zanaate tutkun biri olarak, üzerime düşeni yapmaya karar verdim.“
Yorgan zanaatkarlarının azlığı, mesleklerini devam ettirecek kuşakların olmaması o eski geleneksel yorgan kültürünün de bitmesinin ana sebeplerinden. Ayça Sarc, özel merakını bir koleksiyona dönüştürmeyi başarmış. Bir yaşam kültürünü ve geleneksel yaşam tarzını eski yorganlar aracılığıyla anlatabilmek için hayli uğraşmış. Nasıl mı?
Naftalin kokulu yorganlar sergide
Ayça Sarc’dan dinleyelim: “Anneannemden, babaannemden kalan naftalin kokulu yorganları gözüm gibi saklıyordum. Yorgan tutkum arttıkça, var olan tüm klasik yorgan desenlerini araştırdım, kendi estetik anlayışımla bir renk ve desen seçkisi oluşturarak, Tophane, Beşiktaş, Sarıyer, Bursa, Adapazarı, Trabzon ve Kilis’teki çeşitli yorgan ustalarına diktirdim. Şu anda elimde 60’ın üzerinde -bence doyumsuz güzellikte- yorgan var.”
Şimdi 60 yorganlık koleksiyon sanat severleri ve dahası sosyal araştırmacıları da ağırlamak için hazır. 8-16 Aralık 2018 tarihleri arasında “Yorganlar Fora” başlıklı sergisinde birbirinden parıltılı, renkli ve heyecan uyandıran yorgan Abud Efendi Konağı’nda sergilenecek.
Tarihi atmosfer içinde Yorganlar Fora
Abud Efendi Konağı, tarihi yarımadanın büyülü atmosferi içinde yer alıyor. Az ötesi Ayasofya, Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi, Sultanahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı… Ve Milenyum Taşı… Hani “Her yol Roma’ya çıkar” sözünün anlamlandığı nokta. İronik bir sergi olacak “Yorganlar Fora”. Her yol “Yorganlar Fora” sergisine çıkacak.
Ayça Sarc yıllardır hayalini kurduğu bir sergiyi oluşturmaktan ve paylaşmaktan dolayı çok mutlu. Mutluluğunu şu cümlelerle paylaşıyor: “Eski çeyiz sandıklarının bu en değerli parçalarının, yataklarımızda yeniden arz-ı endam etmelerini sağlamak en büyük hayalim. Üstelik sadece Türkiye’yle de sınırlı olmayan bir hayal bu. Yurt dışı için, yorganların iddiasına yakışacak bir ‘coffee table book’ üzerinde çalışıyor ve yorganlarımızın ününü yurt dışında da yaymayı hedefliyorum. Evet, ayağımı yorganıma göre uzattığım pek söylenemez.” Son cümlesini söyledikten sonra keyifle tebessüm ediyor.
Yorganlar Fora Sergisi
Tarih: 8-16 Aralık
Yer: Abud Efendi Konağı
Yücel Kültür Vakfı
Alemdar Caddesi No: 3 Sultanahmet, Fatih, Istanbul
@aycasarc