Hasan Ali Toptaş bu çocuklardan hangisi tanıyabildiniz mi
Hasan Ali Toptaş hikayelerle başladığı edebiyat yolculuğunda şimdi romanlarıyla dünyaca tanınan ünlü bir yazar. Onun çocukluğuna ait siyah beyaz bir fotoğraf.
Hasan Ali Toptaş bu çocuklardan hangisi tanıyabildiniz mi? Roman ve öyküleriyle Türk edebiyatına damga vuran isimlerden Hasan Ali Toptaş’ın bu fotoğrafı sosyal medyadan paylaşıldı.
Hasan Ali Toptaş’ın kitapları yayımlayan Everest Yayınları’nın paylaştığı fotoğrafta 1968 yılında Denizli’de çekilmiş. Hasan Ali Toptaş, 60 yaşında. Denizli’nin Çal ilçesinde doğdu.
Hasan Ali Toptaş bu fotoğrafta 10 yaşında. Ünlü yazar Hasan Ali Toptaş annesi, babası, kardeşi ve dayısının kızı ile geçmişten bir hatıra.
Hasan Ali Toptaş’ın doğum tarihi 15 Ekim 1958. Doğum günü yaklaşıyor. Hasan Ali Toptaş, doğum günü pastasının üzerindeki mumları üflemiş midir? Kimileri sevmez.
Sedat Simavi Edebiyat ödüllü yazarın son romanı Kuşlar Yasına Gider. Bu romanı çok satanlar listesinde uzun süre yer aldı. Hasta babası için Ankara Denizli arasında mekik dokuyan adamın hikayesini anlatıyor Hasan Ali Toptaş. Romanda türküler öne çıkıyor. Babası için sık sık yolda olan adam türkü dinlemeyi sever. Hasan Ali Toptaş’ın Kuşlar Yasına Gider romanın adı da bir Ardahan türküsünden ortaya çıktı. Türkünün sözleri Hasan Ali Toptaş’ın romanına isim oldu.
Bu yol Pasin’e gider / Döner tersine gider / Şurda bir garip ölmüş / Kuşlar yasına gider
Hasan Ali Toptaş minibüsün ön koltuğunda oturan ve sevimli sevimli gülen çocuk. Bundan 50 yıl öncesine ait, dile kolay yarım asır…
Hasan Ali Toptaş, yaşadığı bu sakin Ege kasabasında (çocukluğu Baklan kasabasında geçer) kendisinin ifadesiyle “edebiyat perisinin dokunması üzerine” edebiyat ateşinin içine düşer. Bu fotoğraftaki siyah beyazın tersine Hasan Ali Toptaş, renkli anlatımıyla dikkat çekiyor. Eserlerinde kelimeleri, anlatımı rengarenk. Tıpkı dünyaca ünlü Gabriel Marquez gibi o da ‘büyülü gerçekçilik’ akımında romanlar yazıyor. Ancak ikisinin arasındaki en önemli fark, Hasan Ali Toptaş romanlarında kurguya da çok önem veriyor. Kelimelerin ahengi, derin anlatımının yanı sıra romanlarında ince kurgusuyla da öne çıkıyor.
İlk öykü kitabını 1987’de yazdı Hasan Ali Toptaş. Yani Bir Gülüşün Kimliği adlı hikaye kitabı okurlarla buluştuğunda Hasan Ali Toptaş 29 yaşındaydı. Üç yıl sonra ikinci öykü kitabı yayımlandı: Yoklar Fısıltısı.
Ödüller ödüller ödüller aldı. Ama o geçimini sağlamak için veznedarlık, icra memurluğu ve hazine avukatlığında memurluk yaptı. Ankara’ya memur olarak geldi ve halen orada yaşıyor. Denizi olmayan Denizli’den yine denizsiz bir şehir olan Ankara’ya uzanan hayat yolculuğunda Hasan Ali Toptaş’ın romanlarında bozkırın gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı derin derin hissedilir.
Heba, Gölgesizler, Ben Bir Gürgen Dalıyım, Yalnızlıklar, Ölü Zaman Gezginleri, Uykuların Doğusu, Sonsuzluğa Nokta, Harfler ve Notalar, Bir Hüzünlü Haz, Geçmiş Şimdi Gelecek, Başlarken Yalnızsın, Gecenin Gecesi, Besiber…. Hasan Ali Toptaş’ın eserleri. Eksik yazdıysak affola.
Hasan Ali Toptaş’ın çocukluğundan bir fotoğrafı, kitabının kapağında kullanılmıştı. Hasan Ali Toptaş’ın söyleşilerinin yer aldığı Başlarken Yalnızsın adlı kitabın kapağında Hasan Ali Toptaş elinde bir kitapla durmaktadır.
Fotoğraflar çok şey anlatır. Sizinle buradan paylaştığımız fotoğraf da öyle… Yazarın romanlarını okumakla o yolculuk tamamlanmıyor. Yazara ait objeler, eşyalar da an geliyor okunulan satırların ya içine giriyor ya içinden çıkıyor… Okur sadece yazılanı, kelimeleri değil yazarın ruhunu da okuyor elbette. Ama bu hayat ya da ruh okumalarının izlerini de yazarın eski fotoğraflarından anlamaya çalışmak ayrı bir tad veriyor.