Sait Faik soyadını nasıl Abasıyanık yaptı
Türk edebiyatının soyadı söylenmeden de bilinen yazarlarından olan Sait Faik, “Abasıyanık” soyadını nasıl aldı?
Sait Faik soyadını nasıl Abasıyanık yaptı? Soyadını söylemesek de sadece Sait Faik desek yetiyor. Türk edebiyatında soyadı söylenmeden de tanınan yazarlardan Sait Faik. Ancak yazarın soyadının da ilginç bir hikayesi var. Abasıyanık soyadını nasıl aldı?
23 Kasım 1906 tarihinde Adapazarı’nda doğan Sait Faik, ilköğrenimini bu kentte tamamladı. Rehber-Terakki adlı özel okulda okudu. Adapazarı İdadisi’ne devam etti. İstanbul Erkek Lisesi’nde giden Sait Faik, orta öğretimini 1928 yılında Bursa Erkek Lisesi’ni tamamladı.
Asıl adı Mehmet Sait’tir. Babası Mehmet Faik Abasıyanık kereste, ceviz kütüğü ve zahirecilik yapan bir tüccardı. Annesi Makbule Hanım da Adapazarı’nın ileri gelen kişilerinden Hacı Rıza Bey’in kızıdır. Soyadları aslında “Abasızoğulları” olduğu halde soyadı yasasının çıkışından sonra Sait Faik’in isteği üzerine Abasıyanık’a çevrilmiştir.
ABASIZ MEHMET
Aile önceleri Abasızzadeler lakabıyla anılırdı. Ailenin bu lakabı ise Sait Faik’in büyük dedesinin başından geçen bir olaya dayanıyor. Büyük dede Mehmet Efendi, celeplik yapıyordu.
Mehmet Efendi, hayvanları Karamürsel’den İzmit’e takalarla geçirirdi. Bir keresinde Mehmet Efendi’nin sırtındaki aba denize düşer. Bunu gören arkadaşları da ona Abasız Mehmet diye seslenmeye başlarlar. Soyadı Kanunu’na kadar “Abasız Sait” diye anılan Sait Faik, nüfusa “Abasıyanık” soyadını yazdırır. Yani soyadını Abasıyanık olarak değiştirir ve seçer.
Editör: Serdar Tunatürk