Duvarda resmi hayatta izi kaldı

Çağdaş Çetindemir
Gazeteci, sosyolog. Tarım40.net’in kurucusu. "Massal Çiriş" ve "Sefer Naci" adlı kitapların yazarı. Kültür sanata meraklı. Çok şanslı; dünya tatlısı bir eşi, oğlu ve kedisi var.

Galata sevdalısı ressam, şair, yazar ve akademisyen Habib Gerez hayatını kaybetti.

Ressam, şair, akademisyen ve yazar Habib Gerez, hayatını kaybetti. Beyoğlu’nda Galipdere Caddesi’nden Karaköy’e inerken sağda kalan Yörük Çıkmazı’na girerseniz, Galata sevdalısı Gerez’i boyadığı duvarlarda görürsünüz. O sokakta oturduğu dönemde renklendirdiği duvarlar, onun hayata yüklediği anlamın izidir: Neşe, yaşama sevinci.

Hukuk okudu, sanatla yaşadı

1926’da Ortaköy’de doğan Gerez, yarın Kilyos’ta son yolculuğuna uğurlanıyor. Arkasında nice resim ve 14 şiir kitabı bıraktı. 33’ü yurt dışında olmak üzere toplam 142 kişisel sergi açtı. Kabataş Erkek’te lise, İstanbul Üniversitesi’nde Hukuk okumuştu. Ama en çok sanatla ilgilendi. Yabancı dillere çevrilen şiirler, farklı gazete ve dergilerde yayınlanan makaleler yazdı.

Avrupa Akademisi’nin Türkiye temsilcisiydi

Öğretmenlik de yaptı. Akademisyenlik de…  Yurtdışında 6 akademinin fahri üyesiydi. Avrupa Konseyi’ne bağlı Avrupa Akademisi’nin Türkiye temsilcisiydi. İtalya’da “Avrupa Büyük Ödülü”ne layık görüldü. 1979, 1985 ve 1993’te Accademia Internazionale di San Marco Şiir Ödülü’nü, 1980’de Centro d’Arte La Prora ve Movimento Aristico Nazionale “Plurismo” Şiir Ödülü’nü aldı. Katıldığı yarışmalardan resim ve şiir dallarında toplam 63 ödülü vardı.

Ressam-şair Habib Gerez, Galata sevdalısıydı…

Hahambaşının 35 yıl özel kalemiydi

1961-1996 yılları arasında hahambaşı David Asseo’nun özel kalem müdürlüğünü yaptı. Uzun süre Yahudi İspanyolcası (Ladino) konuşan Türk Yahudilerin Türkçe konuşup yazmaları için çalıştı.

Evi müze olacak

Eserleri Fransa’da “Arsonval Müzesi” ile “Troyes Güzel Sanatlar Müzesi”‘nde, Belçika’da “Herstal Müzesi”‘nde ABD’de “Judah Magnes Müzesi”‘nde, İsrail’de “Jewish Art” ile “Ben Ari” müzelerinde, Türkiye’de Selçuk Yaşar Müzesi, Edirne Modern Sanatlar Müzesi ve 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde sergileniyor. Gerez’in evi ve stüdyosu ise 2014’ten bu yana 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nin bir şubesine dönüştürüldü. Vakıf Gerez’in eserlerini uzun yıllar yaşamış olduğu evini müze haline getirerek sanat severlerle paylaşacak.

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.