Kemancı Sveta’nın İstanbul aşkı

Adı Sveta Andrushchak. Keman sanatçısı. Müzisyen, dolaylı olarak da turizm elemanı. Çünkü turizm sektöründe çalışıyor. Cruise gemilerinde kemanı ile konserler veriyor.

Kemancı Sveta’nın İstanbul aşkı

Adı Sveta Andrushchak. Keman sanatçısı. Müzisyen, dolaylı olarak da turizm elemanı. Çünkü turizm sektöründe çalışıyor. Cruise gemilerinde kemanı ile konserler veriyor. Pandeminin ile başlaması ile gemiler iskelelere bağlanınca, o da binlerce meslektaşı gibi işsiz kaldı. Evine dönerken İstanbul’a uğradı. Kente aşık oldu. Şimdilik İstanbul’da yaşıyor.
 
Covid 19 pandemisinden en fazla etkilenen sektörlerin ilkleri arasında kuşkusuz turizm de var. Dünyanın her yerinde uçak şirketleri, yolcu gemileri, oteller, acenteler, rehberler ve bu sektörlerin yan kollarında çalışan meslek grupları bu derin krizden nasıl çıkılır? Bunun hesabını yapıyor. Bu grupların arasında cruise diye tanımlanan yolcu gemilerinde müzik yapan sanatçılar da var kuşkusuz. Doğal olarak onlarda şu sıralar krizin tam içinde. Pandemiden nedeniyle çalıştıkları gemiler limanlara bağlanıp beklerken onlar da evlerine döndü, oturuyor. Bazı gemi turları ufak, ufak başladı. Ancak tam açılacak mı? Elbette açılacak. Ancak ne zaman? Belli değil. Biz de pandemi mağduru olarak evine dönerken yolu İstanbul’a düşen Sveta Andrushchak ile konuştuk.

Sveta Andrushchak, sanat macerasının İstanbul’la nasıl kesiştiğini şöyle anlattı:

Okul döneminde müzik grubu kurdu

“31 yaşındayım. Ukrayna’da küçük bir şehir olan Kamianets-Podilsky’de doğdum. Annem müziğe meraklıydı. Bu nedenle benim müzikle uğraşmamı istedi. 7 yaşımdayken beni kemanla tanıştırdı. 15 yaşıma geldiğimde Khmelnitsky şehrinde müzik kolejinin sınavlarını kazandım. Orada eğitim aldım. Okulum bitince de konservatuar okumak için Kiev’e gittim. Okurken diğer yandan da müzik grubu kurdum. Bir yandan klasik müzik eğitimi alıyor diğer yandan da, orkestramla konserler veriyordum. Zaman içinde keman ile birlikte gitar çalmayı da ilerlettim. Zaman içinde annemin hayali keman, benim mesleğim oldu.”

Hayalim başka ülkelerin kültürlerini tanımak

“Benim hayalim ise, başka ülkelerde çalışmak hem değişik kültürler tanımak hem de sanatımı icra etmekti. Konservatuar bittiğinde bir arkadaşım kanalı ile Hindistan’dan iş buldum. Orada 36 müzisyenden oluşan dev bir orkestrada keman çalmaya başladım. Hindistan’da 4 yıl yaşadım. Azerbaycan, Kamboçya, Tayland, Dubai, Abu Dhabi, İtalya’daki konserlere katıldım. Sonra bir teklif geldi ve dünyaca ünlü bir cruise şirketi ile sözleşme imzaladım. Seferlere katılıyordum. Yolculara konserler vererek çalışmaya başladım. Hem çalışıp hem de geziyordum.”

İstanbul’a uğradım ve kaldım

“Covid 19 pandemisi öncesinde çalıştığım lüks gemi şirketinin dünyanın çeşitli bölgelerinde düzenlediği sefere katıldım. Birçok ülkeyi gördüm ve kısa süreli oralarda yaşadım. Çalışırken hem eğlendim hem de eğlendirdim. Ancak geçen yıl Covid-19 pandemisi başlayınca gemiler seferlerden çekildi. Bizleri de ‘seferler başlayınca görüşürüz’ diyerek evlerimize yolladılar. Evime dönmek için Miami’den ayrıldım. Ukrayna’ya dönerken İstanbul’a uğramak istedim. Çünkü çok merak ediyordum. Büyülü kente geldim. Şehre âşık oldum. Sonra bir şekilde bir iş buldum. Hem DJ’lik hem de elektro kemanla solo çalıyorum. Şimdilik keyfim iyi ama tabii ki gönlüm cruise seferlerinin biran önce eski ivmesine kavuşmasından yana… Denizleri, limanları konserleri özledim.”

ETİKETLER:
Cem Cengiz Yarar
Cem Cengiz Yarar
Dededen kalma 1500 kitaplı evde doğduktan sonra, yolunu haliyle bulması kolay olmuş. Kitapların izinde, sinema, resim, tiyatro alanında yazılar yazıyor. Senaryo çalışmaları bulunuyor. En çok sevdiği şey buradan okurlarla paylaşımda bulunmak.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.