Camdan Kadınlar ABD’de

Yapıtlarında kadına has imgeler işleyen ve duygularını bronza, cama ve metale yansıtan Emel Vardar, yurtiçinde ve yurtdışında sergileriyle sanat dünyasında ses getirmeye devam ediyor.

Camdan Kadınlar ABD’de

Dünya pandemi ile mücadelesini sürdürürken birçok alanda hayat durdu ama sanatçılar da üretmeye ara vermedi. Bunlara bir örnek de heykeltıraş Emel Vardar. Sanatçı bu yıl da uluslararası etkinliklere katılarak ülkemizin adını duyurmaya devam etti. Amerika’nın en önemli galerilerinden olan Habatat Gallery, 50’nci yıl kutlamaları için düzenlediği “Glass 49 International Virtual” sergisi için Emel Vardar’ın cam kadın heykellerini dünyanın başta gelen cam sanatçıları ile birlikte sergilemeye başladı.

Türkiye dışında Amerika, Avrupa ve Asya da pek çok ülkede uluslararası sanat fuarları, müze sergileri, grup sergileri ve bienaller de yer alan ünlü heykel sanatçımız Emel Vardar, “Karantina’da Sanat” diyerek bu sıkıntılı günlerinde heykeller yapmayı sürdürdüğünü belirtti.

Sanatçı sergilerinden bazılarını şöyle sıraladı; “New York, Amsterdam Whitney Gallery, İtalya Venedik’te Milano Art Gallery, Çin’de Yasak Şehir’de Saray Müzesi’nde sergi açtım. Çok önemli ve çok prestijli olan Çin Saray Müzesinde 2 kez, 1 kez de Çin Şehircilik Müzesi’nde sergi açtım. Eserlerimi Amerika, İspanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, İsviçre, Rusya, Monako, Almanya, Çin gibi birçok ülkede sergileme fırsatı buldum” dedi.

Yapıtlarında kadına has imgeler işleyen ve duygularını bronza, cama ve metale yansıtan Vardar’ın, Venedik’de Spoleto Arte tarafından düzenlenen Pro Biennnale 2021 sergisinde yer alan Sunrise Queen isimli cam heykeli büyük beğeni topladı. Emel Vardar’a bu yıl ‘Accademia İtalıa ın arte nel mondo associazione’ tarafından ‘’Michelangelo’s David 2021” ödülü verildi.

Eserlerinde kadın figürleri

Eserlerinde Kadın figürlerine yer veren Emel Vardar bunun nedeni de şöyle açıkladı; “Kadınlar geçmişten günümüze baktığımız zaman pek çok sanatçıya ilham kaynağı oldu. Ben de kadının ebedi güzelliğin simgesi olduğuna inanıyorum. Kadının fiziksel güzelliğinin yanı sıra içsel dünyasının zenginliğini vurguluyorum ve içsel dünyasının ışığını yansıtmaya çalışıyorum. Bunun dünya döndüğü müddetçe bu ışığın dünyayı aydınlatmaya devam edeceğini düşünüyorum. Heykellerin hepsinin bir hikâyesi var. Ben sadece heykel gibi kadınlar yapmıyorum. Heykeller kimi zaman kadına şiddet, kimi zaman kiloları ile barışık bir kadını anlatıyor. Heykellerimde kilolu kadınlarda var, hayatı sevgiyle kucaklayan içindeki sevgiyi coşkuyla paylaşan kendisiyle barışık kadınlar da var. Tabii ki kadına şiddeti betimleyenler ağırlıkta. Ben de sanatımla yaptığım heykellerde kadını koruma altına alıyor ve adeta dokunulmaz kılmaya çalışıyorum. Kadın heykellerimde, kadının fiziksel güzelliğinin yanı sıra kadının içsel dünyasının zenginliğini vurguluyorum. Bu duyguların gücünün de kadının gücü olduğuna inanıyorum. Amacım tüm dünyada kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık meselesine dikkat çekmek, kadınların önem ve gücünü vurgulamak.”

Çalışmalarını halen İstanbul’da Eylül Sanat Galerisi ve atölyelerinde sürdüren sanatçının bu yıl katılacağı uluslararası etkinlikleri ise;

16-22 Temmuz Festival Dı Spoleto 2021 İtalya,
12-15 Ağustos 2021 Market Art & Design Hamptons, Long Island NY-Amerika,
1-6 Aralık 2021 Spectrum Miami. Miami.FL USA

ETİKETLER:
Serdar Tunatürk
Serdar Tunatürk
Dil Tarih Coğrafya mezunudur. Türk hikayeciliği konusunda mikro tarih çalışmaları bulunmaktadır. Kültür sanat etkinlikleri, yazar buluşmaları, söyleşiler düzenlemektedir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.