Küçükçekmeceli esnaf tiyatro sahnesinde

17.12.2019
A+
A-

Oto tamircisi yazdı; tornacı, elektrikçi, marangoz, fırıncı oynadı. Türkiye’de alışık olmadığımız bir sanat hareketi Küçükçekmece Belediyesi desteğiyle gerçekleşti. Oyunu yazan da sahnedeki 14 oyuncu da esnaf… Üstelik 6’sı hayatında daha önce tiyatro görmemiş. Sosyete Tükkan adlı oyun büyük alkış aldı.

Küçükçekmeceli esnaf tiyatro sahnesinde

Küçükçekmeceli esnaf tiyatro sahnesinde Sosyete Tükkanı ile alkış aldı. Küçükçekmeceli esnaflar, “Sosyete Tükkan” oyununu görücüye çıkardı.

Kültür ve sanata farklı bakış açıları getiren Küçükçekmece Belediyesi, ilçede esnaflık yapan 14 kişiyi tiyatro sahnesine çıkardı… Öyle böyle değil, bol bol alkışlanan bir oyun sergiledi 14 esnaf… 6’sı hayatında hiç tiyatro görmemiş. Oyunu bir oto tamircisi yazdı. İşin güzelliği de aslında bu… Sanat ve sanatçı tanımlamasına yeni bir bakış getiren Küçükçekmeceli esnafların oyunu büyük alkış aldı.

“Sosyete Tükkan” adlı oyun Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde izleyiciyle buluştu. Oyunun yönetmenliğini Küçükçekmece Belediyesi Sanat Danışmanı Hakkı Ergök üstlendi. Ergök “Biz insanların hayallerini gerçekleştirmek için buradayız, hayatında tiyatro izlememiş insanlar tiyatro sahnesine çıktı” dedi.

İlçedeki 14 esnaf, ilk kez tiyatro sahnesine çıktı. Her sabah dükkanını açan, kimi oto tamircisi, kimi fırıncı, diğeri elektrikçi… Birbirinden farklı mesleklerden olan esnaflar tiyatro sahnesinde olmanın heyacanını ve elbette gururunu yaşadılar. 

Küçükçekmece Belediyesi’nin desteğiyle sanatta farklı bir devrim yaşanıyor.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi oyun sonrası, esnaf oyuncuları sahnede tebrik etti. Küçükçekmeceli esnafları tebrik eden Kemal Çebi, “Sefaköy’ deki esnaflarımız bugün kendi yazdıkları oyunu sahnelediler. Hayatında hiç tiyatroya gitmemiş olanlar bugün sahnede başarılı bir şekilde oyunlarını oynadı. Büyük bir cesaret. Hepsini tebrik ediyorum. Sanat ruhu böyle bir şeymiş, çok da güzel olmuş. Yaşı, mesleği her ne olursa olsun önemli olan insanın sanata önem vermesi.” dedi. 

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

İşçisin sen işçi kal, giy dedi tulumları … #sosyetetükkan

Sosyete Tükkan (@sosyetetukkan)’in paylaştığı bir gönderi ()

Küçükçekmece Belediyesi Sanat Danışmanı Hakkı Ergök, “Bana Sefaköylü tamircilerden bir mail geldi. Biz bir oyun yazdık, oynamak istiyoruz; bize yardımcı olun diyordu. Oyunu okuyunca şok geçirdim. Oyun çok sahici ve güzeldi. Teknik bir takım hataları düzelttim. Hepsi kaportacı, tamirci, boyacı, oto elektrikçisi… 14 oyuncunun 6’sı hayatında tiyatro seyretmemiş şimdi sahneye çıktılar.”

Hakkı Ergök, esnaflara sıkıştırılmış temel oyunculuk eğitimi verdiklerini belirterek şöyle devam etti: “Sahnede nasıl durulur, diyafram nasıl kullanılır. Sıkıştırılmış tiyatro eğitimi verdim onlara. Amaç; gerçekten insanların hayatına dokunmak. Elimizdeyse insanların hayallerini gerçekleştirmek. Her zaman onların yanındayız. Onları çok seviyorum. Onların tekrar burada oynamasını isterim” dedi.

Sosyete Tükkan oyununu bir oto tamircisi yazdı, 14 esnaf oynadı.

Oto tamircisinden tiyatro oyun yazarlığına 

Oyunu yazan ve Ziya’ya hayat veren oto tamircisi Hasan Morkoç.

Hasan Morkoç, “Bu hikaye benim rahmetli babamın hikayesi” dedi. Oyunu, hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşarken şöyle devam etti: “Bu hikaye benim rahmetli babamın hikayesi. Biz çok memnun kaldık. Beklediğimizden daha iyi oldu. Seyirci inanılmaz bir ilgi gösterdi. Bundan sonrası için de farklı sahnelerde oyunumuzu oynamak istiyoruz” 

50 yaşındaki Tornacı Aşkın Çelik de, “Biz zaten dükkanda hep şakalaşır, oyunlar oynardık. Ama sahneye çıkmak gibi değildi. Çok heyecanlandık. Tiyatroya çıkmak bambaşka.”

Küçükçekmeceli esnafın sahnelediği Sosyete Tükkan izleyicilerden büyük alkış aldı.

Sosyete Tükkan oyununun konusu

Sosyete Tükkan adlı oyun, çırak olarak çalıştığı tamirhaneyi yıllar sonra satın alan Ziya’nın başarı hikayesini anlatıyor. Belediye başkanının oğlu olan Ziya, babası tarafından 13 yaşında oto tamircisine çırak olarak verilir. Burada çok çalıştırılan ve iş yaşamının zor şartlarına maruz kalan Ziya verdiği ani kararla eğitim almaya İngiltere’ye gider. Yıllar geçtikten sonra ülkeye dönen Ziya, çıraklık yaptığı oto tamircisini satın almıştır. Eskiden çıraklık yaptığı yere, patron olarak döner. Komik olaylar bundan sonra gelişecektir.

ETİKETLER:
Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.