Anayurt Oteli otuz yıl sonra restore ediliyor

24.01.2017
A+
A-

Türk sinemasının unutulmaz filmleri arasında yer alan Anayurt Oteli, otuz yıl sonra izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Film restore ediliyor. Film, 36. İstanbul Film Festivali’nde sinema severlerle buluşacak.

Anayurt Oteli otuz yıl sonra restore ediliyor

Anayurt Oteli otuz yıl sonra restore ediliyor ve izleyicinin karşısına çıkıyor. Türk sinemasının unutulmaz filmlerinden Anayurt Oteli, 36. İstanbul Film Festivali için restore ediliyor. İstanbul Film Festivali’nin on yıl önce başlattığı “Türk Klasikleri Yeniden” projesi kapsamında ele alınan film tekrar gösterime hazır hale getiriliyor. Festival 5-16 Nisan 2017 tarihleri arasında düzenlenecek. Sinema severler bu tarihlerde “Anayurt Oteli’ne girerek” Türk sinemasının unutulmaz anti-kahramanlarından Zebercet’in hikayesini izleyebilecek. 

Sinemamızın önemli yapıtlarının yenilenerek gösterime hazır hale getirilmesi projesi İstanbul Film Festivali’nin önemli sosyal ayaklarından biri. 36. İstanbul Film Festivali’nde bu yıl Ömer Kavur’un Yusuf Atılgan’ın aynı isimli ünlü romanından uyarladığı başyapıtı “Anayurt Oteli” restore edilerek izleyici ile buluşturulacak.

Anayurt Oteli, Kültür Bakanlığı’nın “En İyi 10 Türk Filmi” listesinde yer alıyor. Başrollerinde Macit Koper, Serra Yılmaz oynarken filmin kadrosunda Orhan Çağman, Şahika Tekand, Osman Alyanak, Kemal İnci, Cengiz Sezici, Songül Ülkü, Ülkü Ülker, Yaşar Güner, Arslan Kacar, Osman Çağlar ve Orhan Başaran da rol alıyor.

Yusuf Atılgan’ın aynı isimli romanından sinemaya uyarlanan Anayurt Oteli, bu açıdan da ele alındığında unutulmazlar arasında yer alıyor. Film, Türk sinemasının en güçlü edebiyat uyarlamalarından biri olarak kabul ediliyor.

Yapımından tam 30 yıl sonra yeniden beyazperdede izleyiciyle buluşacak olan Anayurt Oteli’ne bu yıl İstanbul Film Festivali’nin Sinema Onur Ödülü verilecek.

[colored_box color=”green”]BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR. Anayurt Oteli sekiz dilde[/colored_box]

ÖDÜL ZENGİNİ FİLM

Filmin başrol oyuncusu Macit Koper, filmdeki performansıyla Nantes Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görülmüş ve SİYAD tarafından Yılın En İyi Erkek Oyuncusu seçilmişti.

Anayurt Oteli, 1987 İstanbul Film Festivali’nde En İyi Türk Filmi, 1987 Nantes Film Festivali’nde Büyük Ödül, 1987 Antalya Film Festivali’nde En İyi İkinci Film, En İyi Yönetmen, 1987 Valencia Film Festivali’nde Bronz Ödül, 1988 Venedik Film Festivali’nde ise FIPRESCI Ödülü kazanmış, SİYAD tarafından beş dalda ödüllendirilmişti.

ZEBERCET UNUTULMAZ BİR KARAKTER

Anayurt Oteli’nin çekimleri Nazilli’de yapılmıştı. Film “Ne ölü, ne sağ” bir yaşamın kahramanı olarak ifade edilen, Türk sinemasının unutulmazlarından, ikonik anti-kahramanı Zebercet’in hikayesine odaklanıyor. Zebercet küçük bir kasabada kendi iç dünyasıyla savaş halinde yaşayan bir otel müdürü katibi… Acınası yalnızlığını horoz dövüşleriyle, filmlerle ilgilenerek ve hizmetçisine (Serra Yılmaz, hizmetçi Zeynep rolünde) tacizlerde bulunarak  aşmaya çalışıyor. Ancak bir gün gizemli bir kadının otele gelişiyle tükdüze hayatı şekil değiştiriyor. Zebercet bir hafta sonra tekrar otele  geleceğini söyleyip otelden ayrılan, Şahika Tekand’ın hayat verdiği bu kadını takıntı haline getiriyor. Rüyaların, gerçeğin, hayallerin iç içe geçtiği bir kozanın içinde zamanla her şeye yabancılaşan Zebercet için yaşam anlamını yitiriyor ve kendini asma planları yapmaya başlıyor…

Editör: Pelin Çite

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.