Ataol Behramoğlu Kitaplığı törenle açıldı

02.09.2019
A+
A-

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde tarihi bir konak restore edilerek Ataol Behramoğlu Kitaplığı olarak hizmete açıldı. Kitaplıkta Ataol Behramoğlu’nun eserleri ve kendi kitaplığından armağan ettiği 7 bin kitap da bulunuyor.

Ataol Behramoğlu Kitaplığı törenle açıldı. Türk edebiyatının önde gelen şair ve yazarlarından Ataol Behramoğlu adının verildiği Eskişehir Odunpazarı’ndaki kitaplığın açılığı görkemli bir törenli yapıldı. 

Odunpazarı Belediyesi’nin 265 yıllık tarihi Yağcızade Konağı’nı restore edip, düzenlemesinin ardından Ataol Behramoğlu’nun kitapları ve kütüphanesindeki önemli eserlerin yer aldığı Ataol Behramoğlu Kitaplığı’nın açılışı gerçekleştirildi. Kitaplıkta  Behramoğlu’nun Odunpazarı Belediyesi’ne armağan ettiği yaklaşık 7 bin kitap bulunuyor.

Ataol Behramoğlu Kitaplığı açılış törenine Ataol Behramoğlu eşi Hülya Behramoğlu ile birlikte katıldı. Törende CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da hazır bulundu. 

Törene katılan isimler arasında Hikmet Altınkaynak, Orhan Aydın, Orhan Kurtuldu, Gülşen Tuncer, Engin Ayça, Tuna Kiremitçi, Vedat Sakman, Dilek Türker, Sali Turan, Abdullah Nefes, Selva Erdener, Ekrem Ataer, Bahattin Bilgin, Dr. Okan Toyga, Orhan İzzet Kök, Ahmet Kanneci, Ozan Dal, Haluk Çetin, İon Deakonesku da yer aldı. 

Sanatçılarla birlikte mücadele

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yapılan açılışta barışa dair şiirler okundu. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Ataol Behramoğlu’nun bize armağan ettiği kitapları sıradan bir yere koyamazdık. Ona, Eskişehirliler’e ve Odunpazarlılar’a yaraşır Yağcızade Konağını tahsis etmekle çok büyük bir onur ve gurur duyuyoruz.” dedi.

Kazım Kurt, sanatçıların hayatta iken alkışlanmaları gerektiğine vurgu yaparak şöyle devam etti: “Biz, Ataol Behramoğlu’nu seviyoruz. Biz, sanatı seviyoruz, şiiri ve mücadeleyi seviyoruz. Sonuna kadar, halkın düşüncelerinin iktidar olacağı güne kadar arkamızda şiirlerle, şarkılarla ve sanatçılarla mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de bir konuşma yaptı. Büyükerşen, “Ataol Behramoğlu gibi çok değerli, mücadeleci şairimiz bundan sonra yazacağı eserlerde toplumun bu yönlerine yer vermeli. Şiirler, edebiyatlar, kitaplar ders verir. Bu güzel eserin Eskişehir’de kurulması Eskişehir için büyük bir şans. Minnettarız. Eskişehir’in sanat yönüne çok önemli ve yeni bir eser kazandırılmış durumda. Kazım Kurt’u ve arkadaşlarını yürekten kutluyorum. Herkese sulh ve kardeşlik dolu günler diliyorum.” dedi.

Ataol Behramoğlu Kitaplığı 1 Eylül Dünya Barış Gnü açıldı. Törende gökyüzüne barışın sembolü güvercinler uçuruldu.

Rüya gibi bir gerçeklik

Ataol Behramoğlu açılış töreninde ‘rüya gibi bir gerçeklik’ yaşadığını anlattı. Behramoğlu bunun olağanüstü bir şey olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Dünyanın pek çok yerinde müzeler gördüm. Ülkemizde ne yazık ki sayıları çok az. Birçok yerde sanatçıların, şairlerin yaşamları ile ilgili müzeler var. Evleri müzeye dönüştürülmüş, ama böyle bir şey ilk defa yapılmakta. Ben böyle bir şey görmedim. Sanatçıların ya da yazarların kitaplarının aynı zamanda onun yaratıcılığına dair müzemsi gereçlerin bir araya gelmesi ilk defa bize kısmet oldu. Bu bir örnek İnanıyorum ki başka ülkelerden gelen konuklarımız burayı gezdikleri zaman etkilenecekler, örnek alacaklar.”

Behramoğlu, gelmiş geçmiş ve bugünü yaşamakta olan sayısız sanatçı, yazar, şair ve müzisyenler için de böyle müzelerin yapılmasını diledi.  

Behramoğlu yaptığı konuşmada Ataol Behramoğlu Kitaplığı’nda 50 yıldan daha fazla bir zaman diliminde birikmiş kitapların olduğunu vurguladı. Kitaplığın oluşmasında babası Haydar Behramoğlu’nun da çok büyük katkısı olduğunu ifade etti. Ataol Bahramoğlu, babasının kitaplarının camekanlı kısımlarda yer aldığını hatırlattı. 

Bizi eleştirenlere örnek olsun

Ataol Behramoğlu Kitaplığı’nda, Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün eserleri, milli mücadeleye ait kitaplar, bilimsel sosyalizm, kuran, İncil, Tevrat’ın yan yana olduğunun altını çizen Behramoğlu, “Bizi eleştirenlere örnek olsun. Aydınlanma böyle bir şeydir. Biz böyle yetiştik gelecek kuşaklara dindar ve kindar nesiller değil, vatan ve insan sever, ilgili ve bilgili kuşaklar yetiştirmek için elimizden geleni yapacağız. Karamsar değiliz, her zamankinden daha çok iyimseriz. Gelecek güzel günlere doğru hep beraber yürüyeceğiz” dedi.

Behramoğlu, kitaplıkta Türk ve Dünya Edebiyatı, Türkiye siyaseti, Dünya siyaseti, bilimsel sosyalizm, Milli Kurtuluş Mücadelesi, felsefi, sosyal bilimler, Rus Edebiyatı ve sanat tarihi kitapları olduğuna dikkat çekti. 

Açılış etkinliği, kurdele kesimi ve ardından barışa dair güvercinler uçuruldu. 

Pelin Çite
Pelin Çite
İki yumurta kıramayıp koltuğunun altında 5 kitap taşırken, otobüste ayakta okuyanlardan. Hızlı okuma ve hızlı yazma kurslarını ortaokulda tamamlamış. ABD’de sinema eğitimi aldı. Eski film koleksiyonu yapmayı seviyor.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.