Beyaz Hüzün Sarıkamış filminin galası yapıldı

“Beyaz Hüzün Sarıkamış” filminin galası Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Beyaz Hüzün Sarıkamış, Birinci Dünya Savaşı’nın en hüzünlü cephelerinden Sarıkamış’ı ilk kez beyazperdeye taşıyor. Film, yaşanılan tarihi olayları bir askerin gözüyle anlatıyor.

Beyaz Hüzün Sarıkamış filminin galası yapıldı. Beyaz Hüzün Sarıkamış filmin İsmail Bilgin’in aynı isimli romanından sinemaya uyarlandı. Filmin yönetmenliğini Kenan Korkmaz’ın yaptı. Kenan Korkmaz aynı zamanda filmin senaryosunu yazarken, başrolünde de oynadı. 

“Beyaz Hüzün Sarıkamış” filminin galası Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Gala gösterimine yapım ekibi, yönetmeni ile oyuncularının yanı sıra oyuncu Turgay Tanülkü, yönetmen Mesut Uçakan ve Nazif Tunç, yazar Kahraman Tazeoğlu ile Erzincan’daki çekimlerde görev alan köylüler katıldı.

Beyaz Hüzün Sarıkamış, Birinci Dünya Savaşı’nın en hüzünlü cephelerinden Sarıkamış’ı ilk kez beyazperdeye taşıyor. Film, yaşanılan tarihi olayları bir askerin gözüyle anlatıyor. Gösterim öncesi basına konuşan Kenan Korkmaz, “Zor bir dönemin zor bir filmini çektik. Amacım hep bir hikaye anlatmaktı. Ben büyük bir savaşın büyük komutanlarını, büyük meydan muharebelerini değil sıradan bir çavuşun öyküsünü anlatmayı tercih ettim. Yorucu bir film oldu ama şu an yaşadığımız keyif bütün sıkıntıları geride bırakıyor. Artık bu işin mutluluğunu seyirciyle paylaşmanın keyfi var” şeklinde konuştu.

Erzincan’da da gala yapılacak

Yapımcı Abdurrahman Korkmaz ise Sarıkamış Harekatı’nın şimdiye kadar askeri yönden anlatılmadığına dikkati çekerek, filmin savaştan çok insan hikayelerine odaklandığını anlattı.

Çekimlerin 2 yıl sürdüğünü ve gerçek mekanlarda yapıldığını belirten Korkmaz, “Karın erken kalkması ya da geç yağması gibi nedenler çekim süresini uzattı. Figüran olarak bine yakın oyuncu oynattık. Yöre halkından gerçek kişileri diyaloglu oyuncu olarak kullandık. Galaya da Erzincan ve Bayburt’tan çok sayıda davetlimiz geldi. Gelemeyenler de oldu tabii onların gönlünü almak için Erzincan’da da gala yapacağız” dedi. 

Beyaz Hüzün Sarıkamış filminin konusu

Beyaz Hüzün Sarıkamış filmi 20 Aralık’ta vizyonda olacak. Senaryosunu ve yönetmenliğini Kenan Korkmaz’ın üstlendiği filmde, Kenan Korkmaz ile Murat Yatman, Duygu Poyraz, Suat Ergin ve Yavuz Gürbüz rol alıyor. Film, Balkan Savaşı’nın ardından mangasıyla birlikte Sarıkamış’a hareket eden Abrek Çavuş’un hikayesini konu ediniyor. Erzincan ve Bayburt’ta gerçekleşen çekimler, hava şartlarının zorluğu ve zaman zaman kar yağışının yetersizliği nedeniyle iki yılda tamamlandı.

Film, Balkan Savaşı’nın ardından mangasıyla birlikte Sarıkamış’a hareket eden Abrek Çavuş’un hikâyesini ele alıyor. Büyük Çerkez sürgününde annesi ile birlikte Anadolu topraklarına sığınan Abrek; annesini bir cami köşesinde kaybetmiştir.

Sığınmış olduğu Osmanlı topraklarında bir asker olarak hayatına devam eden Abrek, Balkan Harbi’ne katılmış ve savaştaki hezimeti derinden hissetmiştir. Sarıkamış Harekatı için yola çıkan Abrek Çavuş’un tek hedefi; Balkan Harbinin hezimetini, hüznünü bu beyaz dağlarda üzerinden atıp mangasını Sarıkamış’a ulaştırmaktır. Askerler, kemiklerine kadar buz tutarken, köyler yakılıp yıkılmakta, halkın yaşam mücadelesi tüm şiddetiyle devam etmektedir.

Savaş şartlarında bir kızakla kaçmaya çalışan Kadir Ağa ve ailesini de zorlu bir yolculuk beklemektedir. Kadir Ağa, karısı Hatice ve kızı Zehra’yla birlikte, kendilerine emanet edilen minicik bir çocukla, bir kızağa binerek, adeta ölümle yarışır. Üstelik, onlara yük olacağını düşündüğü için, geride kalmak isteyen İbrahim de, o cesur kızaktadır. Kadir Ağa çıkmadık candan ümit kesilmez inancıyla atını kırbaçlarken, geride kimseyi bırakmamaya yeminlidir.

Sıcacık evlerden, güvenden, sıladan, sevdadan, kısacası yolunda giden bir hayattan uzak, tüm bu insanlar, buzla kaplı kaderlerini yaşamaktadırlar! Vatan için, memleket için, bayrak için verilen bu mücadele içinde, öyle çok acı ve ızdırap barınmaktadır ki… Oysa alabildiğine beyazdır her yer…

Kar ve kan, bayrağın rengi için kucaklaşırken, acaba Abrek Çavuş ve Kadir Ağa’nın yolları nasıl kesişecektir? Zehra’nın barut kokusundan uzak yanık sesi, Abrek’in buzlarını biraz olsun eritebilecek midir? Dahası onu, yolundan çevirebilecek midir? Abrek Çavuş ve mangası, düşmanla süngü süngüye çarpışabilmek için emredilen hedefe, sağ salim varabilecekler midir?

Serdar Tunatürk
Serdar Tunatürk
Dil Tarih Coğrafya mezunudur. Türk hikayeciliği konusunda mikro tarih çalışmaları bulunmaktadır. Kültür sanat etkinlikleri, yazar buluşmaları, söyleşiler düzenlemektedir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.