Cehennem Adası Nargin filminin konusu gerçek hayattan

18.03.2019
A+
A-

Türk tarihinin unutulmuş acı dolu hatıralardan oluşan sayfalarından biri sinema filmi olarak çekiliyor. Cehennem Adası Nargin adıyla sinemaya gelecek olan filmde Birinci Dünya Savaşı’nda Ruslar’a esir düşen binlerce Türk’ün kurtuluş mücadelesi işleniyor.

Cehennem Adası Nargin filminin konusu gerçek hayattan

Cehennem Adası Nargin filminin konusu gerçek hayattan alındı. Senaryosunu Bülent Günal’ın yazdığı Cehennem Adası Nargin, Birinci Dünya Savaşı yıllarında Azerbaycan’daki Nargin Adası’nda esir tutulan Türkler’in kurtuluş mücadelesini anlatıyor.

Cehennem Adası Nargin filminin danışmanlarından biri, hayatını Sarıkamış ve Doğu Cephesi’nde yaşananlara adayan ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez. Diğeri ise tarihçi Prof. Dr. Tufan Gündüz.

Filmin kostümlerini modacı Zeynep Kartal hazırlıyor. Zeynep Kartal, aralarında Lady Gaga’nın da bulunduğu ünlüleri giydirmesiyle tanınıyor.

Yüksek bütçeli bir film olacağı söylenen Cehennem Adası Nardin’de Türkiye’den ve Azerbeycan’dan oyuncular rol alacak. Filmin çekimlerine Haziran 2019’da başlanacağı belirtiliyor.

Filmin senaryosunu Ortadoğu Yapım Proje Danışmanı Bülent Günal, 6 aylık çalışma sonunda tamamladı.

Binlerce asker ve sivil Türk, Nargin Adası’nda hayatta kalma mücadelesi verdi.

Cehennem Adası Nargin filminin konusu

Nargin Adası, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunuyor.  Birinci Dünya Savaşı yıllarında binlerce sivil Türk vatandaşı, tadın erkek ayrımı yapılmaksızın Nargin Adası’nda esir olarak tutuldu. Acı dolu esir hayatı ve özgürlüğü kaçışın işlendiği filmde seyirciye gerçek hayatta yaşananlar ulaşacak.

Son yıllarda Türk sinemasında yaşanmış gerçek olaylara dair filmler üretiliyor. Bunlardan biri de Cehennem Adası Nargin olacak.

Yıl 1915. Doğu Anadolu’da Rus işgali yaşanmaktadır. Binlerce Türk işgalde esir düşer. Rusya’daki esir kamplarına götürülürler. Bu esir kamplarından en zorlusu Nargin Adası’nda olandır. Ada, Bakü’nün birkaç mil açığında bulunmaktadır. 1915-1917 yılları arasında 20 bini aşkın Türk, Nargin Adası’nda savaş kurallarına aykırı durumda esir olarak tutuldu. Binlerce Türk, bu adada şehit düştü.

Şehit düşenler toplu mezarlara gömüldü. Türk tarihinin ‘ara sayfalarında’ kalan ve ‘unutulmaya yüz tutan’ en acı dolu yaşanmışlık hikayelerinden biri sinemaya gelecek.

Hazar Denizi’ndeki Nargin Adası, Birinci Dünya Savaşı’nda Türk esirlerin ölüm kalım mücadelesine sahne oldu.

Türk ve Azeri dostluğunun sembol filmi olacak

Cehennem Adası Nargin, Türk-Azeri dostluğunun sembol filmi olacak. Adadaki esaret günlerinde Azerbaycanlılar, esir Türkleri kaçırmak için büyük uğraşlar verirler. Azerbaycanlılar ‘Arsa-i Kerbela’, Ruslar ise ‘Yılanlı Ada’ diyor Nargin’e.

Kışın eksi 40 derece soğuktan donan, yazın bunaltıcı sıcaklardan kavrulan binlere Türk, Nargin Adası’nda şehit düşer. Esir tutulanlar arasında 2 yaşında bebekler de vardır 80 yaşında nineler de… Binlerce çarpıcı hayat hikayesi yaşandı. 

Nargin Adası esaretin ve zulmün yaşandığı ama bir o kadar da kahramanlığın zor günlerde nasıl ortaya çıktığının gözler önüne serildiği bir zorlu coğrafyadır. 

Cehennem Adası Nargin, filmi ile Türkiye ve Azerbaycan için söylenen ‘iki devlet tek millet’ ifadesinin köklü ve güçlü anlamı ortaya çıkıyor.

Yılanlı Ada ismi de verilen Nargin Adası’nda esir Türkler’e ait o dönem Ruslar tarafından çekilen belge filmden bir bölümü izleyebilirsiniz.

Vecihi Hürkuş da adada esir kaldı

Türkler, Nargin Adası’nda esir tutulmaktadır. Azerbaycanlı gençler ise esir Türkler’e ulaşması için Bakü’de Hazar Denizi’ne  ekmek atmaktadırlar. Adada açlık had safhadadır. Bakü’de yardım dernekleri kurulur.

Hacı Zeynelabidin Tagiyev gibi zenginler yardımlarda öncülük rolünü üstlenir. Büyük tehditler ve baskılara rağmen adaya yardım götürürler.

Sadece ekmek değildir götürülmek istenen. Hürriyet… Adadaki esir Türkler’in adadan kaçırılması da vardır planların arasında. Başta Türk askerleri olmak üzere esirler kaçırılmaya başlanır.

Esaretten kaçırılan askerler arasında ilk savaş pilotumuz Vecihi Hürkuş da bulunmaktadır. Esaretten kurtulan Türk askerleri arasında Bakü’de kalıp Azerbaycan ordusunda savaşa katılanlar da vardır. Bu askerlerimiz göğüs göğüse çarpışmalarda şehit olmuştur. 

Cehennem Adası Nargin filminde, Erzurum Umudum Köyü’nden esir alınıp Nargin Adası’na götürülen 8 yaşındaki Mustafa’nın kurtuluş mücadelesi yer alıyor. Küçük Mustafa’nın kurtarılması için Kolağası Halit Bey ile askerleri Mümin Çavuş, Iğdırlı Yusuf ve Pehlivan Hamza çetin bir plan hazırlarlar.

Türk esirleri kurtarmak için tüm servetini harcamaya göze alan Azerbaycan’ın ünlü ismi Hacızeynelabidin Tagiyev önemli bir yer tutuyor. Filmdeki gerçek karakterler arasında Dr. Nermin Nerminov ve Ayşe Ana gibi yardımsever Azerbaycanlılar da bulunuyor.

Sancak Medya, Diler Medya ve Ortadoğu Yapım üçlü ortaklığı ile kurulan Medya Küp Yapım firması filmin yapımcılığını üstlendi. Filmin 2019 yılı sonbaharında vizyona girmesi hedefleniyor. 

Serdar Tunatürk
Serdar Tunatürk
Dil Tarih Coğrafya mezunudur. Türk hikayeciliği konusunda mikro tarih çalışmaları bulunmaktadır. Kültür sanat etkinlikleri, yazar buluşmaları, söyleşiler düzenlemektedir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.