3. Bandırma Kitap Günleri’nde yazarlar ‘Son Kurşun Anıtı’na çıktı

3.Bandırma Kitap Günleri devam ediyor. Yazarlar ve okurlar kitap günlerinde bir araya geliyor. Bandırma’da okurlarla buluşan yazarlar “Son Kurşun Anıtı” ziyaretinde bulundu.

3. Bandırma Kitap Günleri’nde yazarlar ‘Son Kurşun Anıtı’na çıktı. Bandırma Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Bandırma Kitap Günleri’nin 2. Günü de dolu dolu geçti. 2. Gününde vatandaşlarla buluşan Tarihçi yazar ve Gazeteci Sinan Meydan ile Milli sporcu, profesyonel dağcı ve AKUT’un kurucusu yazar Nasuh Mahruki, ‘Ay Yıldız Tepesi Son Kurşun Anıtı’nı ziyaret etti. Tarihçi yazar Sinan Meydan, burada, ‘Son Kurşun Anıtı’nın tarihinden bahsederken, Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun ise önümüzdeki yıl 100. Yılını kutlayacak olan ‘Son Kurşun Anıtı’ hakkında projelerinden bahsetti.

3. Bandırma Kitap Günleri’ne katılan Tarihçi yazar ve Gazeteci Sinan Meydan, “Bandırma kitap fuarına ilk kez katılıyorum. Bandırmanın kitaba ilgili olduğunu biliyordum ama gerçekten buraya geldiğimde hem söyleşide hem de fuarda yoğun bir ilgiyle karşılaştım. Bu tabi beni sevindirdi bir yazar olarak, 2 saati aşkın bir imza yaptık tabi bu da insanların kitaba gösterdikleri ilginin bir kanıtı.  Sohbet ettik imzaya gelen insanlarla, gerçekten de başarılı buldum fuarı. Umarım önümüzdeki yıllarda daha da gelişerek devam eder” diyerek duygularını dile getirdi.

Meydan “Son Kurşun Anıtı” tarihini anlattı 

Tarihçi yazar ve Gazeteci Sinan Meydan, Bandırma’da bulunan “Ay Yıldız Tepesi Son Kurşun Anıtı” nı ziyaret etti. Gazeteci yazar Meydan, “Son Kurşun Anıtının” tarihi anlattı. “Öncelikle tabiki benim için burada bulunmak büyük bir onur ve gurur. Çünkü Kurtuluş savaşının 100. yılı gelecek yıl. Türkiye’nin kurtuluş sürecinde Bandırma’nın çok özel bir rolü var, evet ilk kurşun İzmir’de atıldı, Yunan ordusuna karşı Hasan Tahsin 15 Mayıs 1919’da İzmir işgal edildiğinde, Yunan orduları Kordon’a çıktıklarında karşılarında Hasan Tahsin’i bulacaklar, Hasan Tahsin o ilk kurşunla Kurtuluş Savaşı’nın fitilini ateşleyecek. İlk kurşunu biliriz ama son kurşunu pek bilmeyiz, 1919’da başlayan milli mücadele 3 yılı aşkın olağan üstü zor bir mücadele önce Sakarya, 1921’in Ağustos ve Eylül aylarının başında Sakarya 22 gün 22 gece süren Mustafa Kemal Atatürk’ün Baş Komutanlığında Sakarya Meydan Muharebesini kazandık. Bu bizim için önemli bir dirençti, eğer kaybetseydik belki de herşeyi kaybedecektik, ne ilk kurşunun bir anlamı kalacaktı ne son kurşunun bir anlamı kalacaktı. Sakarya’dan bir yıl kadar sonra, 26 Ağustos 1922’de büyük taarruz başladı, 30 Ağustos meydan muharebesini kazandı Mustafa Kemal Atatürk, bizzat orduları idare etti. Ve 1 Eylül 1922’de, Türk ordularına verdiği bir emir var Mustafa Kemal Paşamızın orduda “ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri”. Hedef neresiydi, bugün Ege diye bildiğimiz Denizli, yani aslında İzmir’e ulaşmak yani bütün Akdeniz’e kavuşmaktı. Çünkü eskiden Akdeniz Ege denizi ayrımı yoktu, bütün bu denizin adı Adalar yada Akdeniz olarak geçiyordu. Dolayısıyla Mustafa Kemal Paşa, ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir derken aslında bütün o Batı Anadolunun temizlenmesini istiyordu. Yani ordunun doğrudan doğruya denize kavuşmasını istiyor. 1 Eylül’de bu emir verildi, 9 Eylül 1922’ye geldiğimizde Türk ordularının İzmir’e girdiğini görüyoruz biz. Kaçan Yunan orduları Bandırma’ya giriyorlar, anıtında bulunduğu bu bölgede Ay Yıldız Tepesi’nde bir çatışma meydana geliyor.

İşte son kurşun o çatışma esnasında atılıyor, tarih 17 Eylül 1922. Burada şehitlerimizin adları var, isimler bu anıta kazınmış. 80 şehidimiz var burada, son kurşun bizim için çok değerli çok kıymetli. Çünkü ilk kurşun gibi, o nasıl Milli Mücadelenin Fitilini ateşleyen kurşunsa, son kurşunda bu topraklarının yeniden vatan yapıldığı sembolize eden son kurşun. Burada atılan son kurşunla birlikte, şehitlerimiz saygıyla rahmetle analım. 99’uncu yıl dönümünde büyük zaferin ve tabi hem Bandırma’yı hem bu toprakları yeniden vatan yapan Mustafa Kemal Atatürk’üzümü ve diğer şehitlerimizi Atatürk’ümüzün silah arkadaşlarını saygıyla rahmetle minnetle analım” diyerek sözlerini tamamladı.

Tosun “Son Kurşun Anıtı” projelerinden bahsetti 

 “Son Kurşun Anıtı”nın bulunduğu Bandırma’nın Belediye Başkanı Tolga Tosun, projelerinden bahsetti. Tosun, “Gerçekten duyguluyuz neden duyguluyuz Bandırma olarak 1919 yılında Atatürk’ümüzün Samsun’a çıkış vapurunda, kurtuluş mücadelesinin başlangıcında Bandırma’mız vardı. 17 Eylül 1922, Yunanın kendi sahalarımızdan çıkartıldığında yine Bandırma vardı. Son Kurşun’umuz, Ay yıldız tepemizde atıldı. Gerçekten 2 tane, önemli unsurun içinde Bandırma’nın olması bizi gerçekten gururlandırıyor. Evet Ay Yıldız tepedeyiz, burası 1972 senesinde o dönemim Belediye Başkanı Hasan Sur’un başkanlığında yapılan “Son Kurşun Anıtı” önümüzdeki senede 100. Yılımızı büyük bir coşkuyla kutlayacağız. 50 senedir anıtımızla ilgili herhangi bir gelişme kaydedilmemiş. Fakat geçtiğimiz zamanlarda 100. Yılın olması sebebiyle araştırma yaptık, bu bölge Orman Bakanlığından kiralanmış bir bölge. İTÜ Mimar Prof. Gündüz Özdeş’in projesi çizilmiş fakat bu proje, yarım kalmış. Sadece çatılmış silahlar var. Bu daha kapsamlı bir proje, idari binasının olduğu, müzesinin olduğu aynı zamanda, kurtuluş mücadelesinin Bandırma’ya geldiği bütün evreleri yansıtan heykellerin, duvarların, yürüyüş yollarının olduğu bir proje var elimizde. Onu biz belediyemizin arşivlerinden ve rahmetli hocamızın çocuklarından elde ettik ve çok güzel bir proje haline getirdik. Araştırmalarımızı gerçekleştiriyoruz, inşallah önümüzdeki 100. Yılda bir temel atıp projeyi de biran önce yetiştirmeye çalışıp hem Bandırma’lı hemşerilerimize hem de son kurşunun atıldığı bölgeye gelecek vatandaşlarımıza aynı zamanda bir görsel şölende sunacağız. Erzurum Kongresinden Sivas Kongresine Milli Mücadelede yer alan bütün 1. İnönü, 2. İnönü, Sakarya mücadelelerimizin simgelendiği rölyeflerle beraber çok güzel bir anıt yapacağız burada. Bandırma güzel bir kent, çağdaş, demokrat, layık uygar, okuyan bir kent. O kente yakışır şekilde de temsil etmeye çalışıyoruz elimizden geldiğince. Birçok yerde son kurşunun atıldığı tarihçiler tarafından bilinir fakat, Türkiye’nin ve hatta dışardaki ülkelerin bildiğini zannetmiyorum. Burada 80 şehidimiz var, coğrafya tarih Prof. Tarafından, bu bölgedeki şehitlerimizin mezarlarının bulunmasıyla ilgili çalışma başlattık. Sonarla çalışma yapılacak, şehitlerimizin yattıkları yerlere onları onura edecek şekilde anıt mezarlar gerçekleştireceğiz. Bandırma’mızın tarihine kültürüne yakışır şekilde çalışmalar yapmayı sürdürüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Pelin Çite
Pelin Çite
İki yumurta kıramayıp koltuğunun altında 5 kitap taşırken, otobüste ayakta okuyanlardan. Hızlı okuma ve hızlı yazma kurslarını ortaokulda tamamlamış. ABD’de sinema eğitimi aldı. Eski film koleksiyonu yapmayı seviyor.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.