Sait Faik vefatının 70. yılında Burgazada’da anıldı

Ayfer Gürbüz
Edebiyat ve şarkılar onun için hayatın ta kendisi. Romanlara vurgun. Şarkılara sürgün. Kitaplardaki ruhların, şarkılardaki notaların peşinde. Aynı zamanda iki de evladın… İletişim: alesperler@gmail.com

Öykü dünyamızın mihenk taşlarından olan Sait Faik Abasıyanık ölümünün 70’inci yılanda Burgazada’da anıldı.

Sait Faik, vefatının 70. yılında Burgazada’da anıldı. Ada Dostları Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Darüşşafaka Cemiyeti, Adalar Su Sporları Kulübü ve Burgazada Sait Faik Abasıyanık Müzesi’nin ortak düzenlediği etkinlikte, modern Türk öykücülüğünün öncülerinden Sait Faik Abasıyanık, ölümünün 70. yıl dönümünde Burgazada’da anıldı. Konuşmalarda, Sait Faik’in Ada’daki önemi ve yazarın Ada’ya olan bağlılığı vurgulandı.

Anma etkinliği, Burgazada Adalar Su Sporları Kulübü’nde (ASSK) gerçekleşti. Belediye Meclis Üyesi Medine Pamuk, Ali Mengü Şeker ve Çağdaş Erçelik’in katkılarıyla Burgazada İskele Meydanı’nda bulunan Sait Faik Abasıyanık Anıtı yenilendi ve çevresi güzelleştirildi.

Anma törenine, Adalar ve İstanbul’dan gelen çok sayıda yazar, şair, sinemacı, yönetmen, ressam ve müzisyen katıldı. Konuklar, Burgazada Muhtarı Mustafa Biçer ve Adalar Belediyesi Eski Başkan Vekili Hıdır Uvaçin tarafından karşılandılar.

Heykeltıraş Çağdaş Erçelik tarafından ücretsiz yapılan Sait Faik Anıtı’nın önündeki açılış töreni, Ada Dostları Derneği Başkanı İbrahim Aycan’ın konuşması ile başladı. Aycan, derneğin kuruluş misyonuna ve Adalar’ın mevcut sorunlarına değinerek, Faik’in bu durumu gördüğünde üzüleceğini belirtti.

Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner, Sait Faik’in öykücülüğü üzerine yaptığı konuşmada, “Sait Faik, bugün 118 yaşında! Bugün burada, Burgazada’da, Burgaz halkıyla yan yana olduğumuz gibi bütün İstanbul halkıyla da yan yanayız. Balıkçısı, işçisi, köylüsü, memuru, esnafı, meyhanecisi, kahvecisi, mahalle insanlarıyla, namuslusu da namussuzu da dahil olmak üzere bir aradadır. Sait Faik aramızdadır! ‘Sakarya Balıkçısı’nı yazdığı, doğduğu kent olan Sakarya halkıyla da Anadolu insanıyla da yan yanadır. Bütün farklılıkların arasındadır, yanındadır. Aramızdadır. Sait Faik, öykücülüğümüzün temel taşlarındandır. Yaşananları anlattığı öykülerinde kendisi de yaşananların içindedir. Sınırsız bir insan sıcaklığı ve sevgisiyle anlattığı insanları, içinde bulundukları doğa ve çevreyle betimler. Doğayı güzeller, ama aynı zamanda gerçeği ve yaşam çelişkisini de görmezden gelmez!” dedi.

Sait Faik Müzesi Müdürü Yeşim Temel, müzeyi ziyaret eden kalabalıktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Müze önünde toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.