Orhan Kemal’in evi yıkılmaktan kurtulacak mı

Orhan Kemal’in Fatih Cibali’deki evi yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun konuyla ilgilendiği açıklandı. Türk edebiyatının usta isminin 12 yıl kiracı olarak yaşadığı bu ev bakalım kurtarılabilecek mi?

Orhan Kemal’in evi yıkılmaktan kurtulacak mı? Kültür sanat dünyasının son günlerdeki gündeminde bu soru var. Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Orhan Kemal’in 12 yıl boyunca yaşadığı Fatih’teki evin yıkılmaya ramak kaldığı belirtiliyor. 

Bakımsızlıktan dolayı edebiyat tarihi için önemli bir mekan olan bu ev eğer önlem alınmazsa yakın bir zaman içinde yerle yeksan olabilir. Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, doğduğu ve 2’inci sınıfa kadar yaşadığı Cibali’deki bu evin acilen tadil edilmesi gerektiğini söyledi. 

CHP’li milletvekilleri Turan Aydoğan ve Gökhan Zeybek de evi ziyaret ederek incelemelerde bulundular. Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun konuyla ilgilendiğini açıkladılar. 

Orhan Kemal’in Fatih’in ünlü Cibali semtinde 12 yıl boyunca kiracı olarak oturduğu evin akîbeti henüz meçhul. Orhan Kemal, bu evde “Müfettişler Müfettişi”, “Evlerden Biri”, “Sokakların Çocuğu” ve “Suçlu” gibi birçok önemli eserini yazdı. 

CHP milletvekili Turan Aydoğdu, evin hem tarihsel kimliğine uygun olarak hem de Orhan Kemal’in Türk edebiyatına olan katkıları anlamında ele alınarak bir değerlendirmede bulunulması gerektiğini söyledi. Aydoğdu, “Bunu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüştüm, bina ile ilgilendiklerini söylediler” dedi.

Işık Öğütçü, eski evleriyle ilgili Cumhuriyet gazetesine konuştu. Işık Öğütçü, ailesinin bu eve ilk olarak 1954 yılında geldiğini belirterek “1957 yılında ben de aralarına katıldım, bu evde doğdum. Babam 30’dan fazla eserini, özellikle direkt olarak bu semtle ilgili olan eserlerini burada yazdı” şeklinde konuştu. 

Fatih Cibali’deki evin 12 yıl boyunca birçok önemli olaya şahitlik ettiğini söyleyen Öğütçü, “Bunlardan en önemlisi, 1966 yılında babamın polislerce götürülüp Sultanahmet Cezaevi’ne konulmasıydı. Ben bu evden çıkıp 2 kere babamı cezaevinde ziyaret ettim. 35 gün sonra da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı” dedi.

Tüm bu gelişmelerin ışığında kültür sanat dünyası şimdi Orhan Kemal’in İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından nasıl bir tasarrufla kurtarılabileceğini merak ediyor. 

ETİKETLER:
Cem Cengiz Yarar
Cem Cengiz Yarar
Dededen kalma 1500 kitaplı evde doğduktan sonra, yolunu haliyle bulması kolay olmuş. Kitapların izinde, sinema, resim, tiyatro alanında yazılar yazıyor. Senaryo çalışmaları bulunuyor. En çok sevdiği şey buradan okurlarla paylaşımda bulunmak.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Güven Tanış dedi ki:

    Değerli yazarımız Orhan Kemal’in hatırası olan bu tarihi evle ilgili verilen sözün yerine getirilerek rehabilitasyon ve bakım çalışmalarının bir an önce başlamasını, ikinci olarak da sene sonu açılması planlanan Eminönü Alibeyköy sahil tramvay hattındaki Cibali durağına büyük yazarın 50. ölüm yıldönümü vesilesiyle adının yakışacağını ve durak isminin ‘Cibali Orhan Kemal tramvay durağı’ olmasını arz ederim…