Artvin’deki yaşlılar korosu UNESCO tarafından tescillendi
Borçka’nın Cami Köyü’nde yaş ortalaması 68 olan Macahel Yaşlılar Çok Sesli Korosu, UNESCO tarafından “Yaşayan insan hazinesi” olarak tescillendi.
Artvin’deki bu güzel gelişme UNESCO’nun yerel kültürlere verdiği önemi bir kez daha ortaya koydu. 2001 yılında kurulan ve yerel sanatçılardan oluşan koro artık UNESCO’nun koruması altında. Bölgesel hazine, kültürel renklilik ve kıymet olarak anlamı yüksek olan Macahel Yaşlılar Çok Sesli Korosu, “Yaşayan İnsan Hazinesi” olarak tescillendi. Koro üyeleri çeşitli etkinliklerde sahne alıyor.
Profesyonel müzik eğitimi bulunmayan koronun en yaşlı üyesi 88 yaşındaki Nevzat Ertürk. Koronun diğer üyeleri İsmail Ertürk 77 yaşında. Hamdi Ertürk ve Muhammet Balcı 69, Cemal Karadeniz 67, Şükrü Cesur 65, Muhittin Gökdemir 54 ve Medeni Altın 53 yaşındalar. Macahel Yaşlılar Çok Sesli Korosu’nun her bir üyesi Yaşayan İnsan Hazinesi’ne kaydedildi.
Koro oluşturulmadan önce birkaç deneme yaptıklarını belirten Hamdi Ertürk, repertuvarlarında Gürcistan’da yok olmaya yüz tutan geleneksel çok sesli halk şarkılarının bulunduğunu söyledi. Ertürk “Şarkıları dedelerimizden, babalarımızdan duyduk. Şimdi biz söylüyor ve yaşatıyoruz. Bu şarkılar artık Gürcistan’da bilinmiyor, unutulmuş. Günlük yaşayışları anlatıyor. Köy imecelerinde, düğünlerde söylenen şarkılar bunlar” diyor.
Gelecek günlerde düzenlenecek bir törenle, koro üyelerine UNESCO tarafından tescil belgesi takdim edilecek. Koro, halk müziği sanatçısı İberya Özkan ve Gürcüce şarkılar söyleyen Bayar Şahin tarafından 2001 yılında keşfedildi.