Arzu Yıldırım’dan ilk roman “Kahve Kokulu Defter”

Uzman Psikolog Arzu Yıldırım’ın danışanlarından da esinlenerek yazdığı ilk romanı Kahve Kokulu Defter raflarda yerini aldı.

Arzu Yıldırım’dan ilk roman “Kahve Kokulu Defter”… Uzman Psikolog Arzu Yıldırım, “Kahve Kokulu Defter” adlı ilk romanı ile okurların karşısında. 

Kitap, Sokak Yayın Grubu etiketiyle okuyucuyla buluştu.

Kitabın basın bülteninde şu ifadeler yer alıyor: 

Roman karakterlerinin enneagram mizaç tiplerinin özelliklerinden etkilendiği romana Arzu Yıldırım’ın danışanlarından esinlenmeleri de yansıyor.

Kahve Kokulu Defter’de ‘ana karakter’ görünüşte Aslı olmakla beraber, Zeynep, Cem veya Tayfun’un da önemli rolleri bulunuyor.

Kahve Kokulu Defter romanının konusu

Aslı, kendini bulmaya çalışan, hayatın zor dönemeçlerinden geçen akıllı genç bir kız. Kendi penceresinden gördüğü hayatı anlamaya, kendisiyle yüzleşmeye çalışıyor. Aslında Zeynep de kendi cephesinden aynı şeyi yapıyor. Roman, bir bakıma ikisinin yollarının kesişmesiyle başlıyor. Cem’in ise her iki kadınla kurduğu iletişimin niteliği okura aktarılıyor.

Yazar, Tayfun’la “baba imgesine” biraz vurgu yapıyor; içinde bulunduğumuz çağın babalığı nasıl erozyona uğrattığına değinmekle birlikte daha yoğun bir tanışmayı okura bırakıyor.

Kahve Kokulu Defter romanının yazım süreci 

Yazmanın kendisi için bir dürtü olduğunu söyleyen Arzu Yıldırım, Kahve Kokulu Defter’i yazma sürecini şöyle aktarıyor:

“Bir gün geldi ve o dürtünün acilen doyurulması gerekti. Kelimeler, zihnimde cümle yolları oluşturuyor, onlara can vermemi bekliyorlardı. Sözlerini dinledim; sözcükleri salıverdim. Klavye adeta beni çağırıyordu ve çağrıya uymaktan başka çarem yoktu. Yazdıkça sözcüklerin sayıları artıyor, devam edersem adeta çoğalacaklarına söz veriyorlardı. Yazıp yazıp sildiğim bir bölüm hiç olmadı; oturabildiğim her an yazabildim. Cümleler hiç kapris yapmadılar ve kendilerini cömertçe sundular. Bana düşense sadece onları dinlemek ve ekrana dizivermekti. Seyrederken onları bana yaşattıkları doyum muhteşemdi. Daha önce hiçbir doygunluk bana bu hissi vermemişti.”

Danışanlarımdan esinlendim 

Danışanlarınızdan etkilendiniz mi, sorusunu ise Arzu Yıldırım şöyle cevaplıyor: “Mesleğim gereği dinlediğim yüzlerce kişiden elbette esinlendim. Danışanlar bizlerden bir şeyler öğrenmeye gelirler veya öyle sanırlar. Aslında öğreten değilizdir biz; onlar, kendileriyle konuşurlar ve en çok kendilerinden bir şeyler öğrenirler. Bu arada bize öğrettiklerinin de farkında değildirler. Danışanlardan mücadelelerini ve mucizelerini öğrendim. Romanda bunlar elbette var. “

Yazar roman karakterlerinin enneagram mizaç tiplerinin özelliklerinden, bu kadim bilgi yapısından da etkilendiklerini sözlerine ekliyor. Kişilik sistemi demek olan enneagram, kişiliğin temel çekirdeğinde yer alıyor ve birbiriyle bağlantılı dokuz kişilik çeşidini ifade ediyor. Yazar, roman karakterlerinin, adeta enneagram metodolojisinin sağladığı bilgelikle kendi kendilerini var ettiklerini dile getiriyor. Danışmanlık sürecinde kullandığı bu yöntemle edindiği tecrübelerin romanına da yansıdığını vurguluyor.

Arzu Yıldırım hakkında 

Yazar ve Uzman Psikolog Arzu Yıldırım 1972 Ereğli’de doğdu. Çamlıca Kız Lisesi’nden sonra 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünden mezun oldu.

1997 yılında Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisansını tamamladı. 

1997-2001 yılları arasında İzmit Ticaret Meslek Lisesinde, 2001-2021 yılları arasında Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulunda okul psikolojik danışmanı olarak çalıştı. 

Alanında çeşitli konferanslar veren Arzu Yıldırım, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) projelerinde görev aldı. Aile Eğitim Programları da düzenleyerek, seminer ve konferanslar veren Yıldırım, halen çocuk ve ergenlerle ilgili olarak ailelere ve çocuklara bireysel danışmanlık hizmeti vermekte ve kariyer danışmanlığı yapıyor.

Eğitim, yaşam ve psikolojiye ilişkin görüşlerini internet ortamında yayınlıyor. Mekteb-i Üsküdar dergisinde “Yaşamın Yüzü” ve “Duyguların Göçü Zordur” adlı iki yazıyla yer aldı. 2021 Eylül ayında ilk kitabı olan “Kahve Kokulu Defter” yayınlandı. 

Cem Cengiz Yarar
Cem Cengiz Yarar
Dededen kalma 1500 kitaplı evde doğduktan sonra, yolunu haliyle bulması kolay olmuş. Kitapların izinde, sinema, resim, tiyatro alanında yazılar yazıyor. Senaryo çalışmaları bulunuyor. En çok sevdiği şey buradan okurlarla paylaşımda bulunmak.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 7 YORUM
  1. KÜBRA KALOĞLU dedi ki:

    Sevgili Arzu Yıldırım’ın kaleme aldığı Kahve Kokulu Defter okuyucunun kelimeler arasında kendi yaşantısında izler bulabileceği ,kimi zaman düşündüren kimi zaman güldüren psikolojik bir romandır.

    1. Uzm.Psk.Arzu Yıldırım dedi ki:

      Hem düşündüren ara sıra da gülümsetebilen bir kitap yazmış olmak, üstelik bunun da fark ediliyor olması mutluluk verici

  2. KÜBRA KALOĞLU dedi ki:

    Kahve Kokulu Defter

  3. Tuğba dedi ki:

    Okurken hem aglıyorsunuz hem gülüyorsunuz muhteşem muhteşem… Sözcükler, cümleler kalplere dokunuyor. Böyle bir eseri meydana getirdiginiz için teşekkür ederiz devamını bekliyoruz

    1. Uzm.Psk.Arzu Yıldırım dedi ki:

      Devamı belki romandan başka bir türde gelecek. Dişe dokunur bir şeyler yazmış olmak ve kalben de okunması ne güzel…

  4. Özgül Önder Güven dedi ki:

    Kahve Kokul Defter ; “Meslek icabı” genç çocuk yetişkin yüzlerce kişiden etkilenerek yazilan basarilo bir psikolojik roman.

    Keyifle okudum. Ama bir çırpıda değil.
    Romandaki kısıler toplumda heran karşımıza çıkan kendi ‘ç hesaplaşmalarını ‘kendi içlerinde çözmeye çalışan bizden birileri.
    Kendilerini içlerinde ararken birbirlerinin içinde bulmaları
    Ve tabii bir de Aslı’nin hayatın felsefesini yazdığı günlükleri ..
    Kolay değil fakat besleyici… keyifli .
    Gözüm kapalı ruhum açık tavsiye ediyorum

    1. Uzm.Psk.Arzu Yıldırım dedi ki:

      Gözü kapatıp ruhu açmak ne zor zanaattır aslında. Aslı’nın günlüklerinin buna hizmet etmesi benim için kıvanç verici.