Ataol Behramoğlu Kitap Kafe Söyleşileri’nde

27.01.2022
A+
A-

Beşiktaş Belediyesi’nin düzenlediği Kitap Kafe Söyleşileri’nin ikincisine Ataol Behramoğlu konuk oldu.

Ataol Behramoğlu Kitap Kafe Söyleşileri’nde edebiyat severlerle buluştu. Beşiktaş Belediyesi yazar, düşünür ve gazetecilerle vatandaşların buluşmasını sağladığı Kitap Kafe Söyleşileri’nin ikincisini düzenledi. İlk buluşmada Elvin Tataroğlu vardı. İkinci buluşmada ise şair, yazar ve düşünür Ataol Behramoğlu, Beltaş Kitap Kafe’de söyleşide edebiyat severlerle buluştu. 

Soğuk ve yağışlı havaya rağmen yoğun ilgiyle karşılanan etkinliğe Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da katıldı. Edebiyata ilgisinin lise yıllarında yoğunlaştığını belirten Behramoğlu “Dile ve edebiyata olan bu ilgim yüzünden ilk üniversite eğitimim olan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bıraktım ve yine aynı üniversitenin Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü okudum. Bu bölümle birlikte benim için çok büyük bir dil ve kültür dünyası açılmış oldu.” dedi.

Şiiri birkaç cümleyle tanımlamanın mümkün olmadığını kaydeden Behramoğlu, şiirin kavram üstü bir yanının olduğuna işaret ederek şöyle devam etti: “Şiirin dizeleri ve kelimeleri iki özellik taşır. Birincisi melodik olması. Şiirde kelimelerin seçilişinde bilinçli veya değil bir uyum, vezin vardır. Ses uyumları çok önemlidir şiirde. İkinci önemli özellik ise mecazlar veya metaforlardır. Dolayısıyla şiir, insanın varoluş sorunsalını felsefeden ve edebiyatın öteki dallarından daha farklı ve bana göre daha derin bir kavramsallığı dile getiren bir türdür.” 

Çevirisini yaptığı şairlere de değinen Ataol Behramoğlu Rus şairlerinden Lermontov, ve yine Çağdaş Rus Şairleri arasında bulunan Anna Ahmatova, Yesenin, Mayakovski, Kübalı şair Jose Marti, Şilili şair Pablo Neruda’nın eserlerini çok beğendiğini dile getirdi.

Bestelenen şiirleri hakkında da konuşan Behramoğlu, Zülfü Livaneli, Edip Akbayram, Ekrem Ataer, Haluk Çetin, Hüsnü Arkan gibi değerli sanatçıların şiirlerini notalayarak çok güzel bestelere imza attıklarını vurguladı.

Son olarak ölümsüz şiirlerinden bir kaçını okuyan Ataol Behramoğlu, dinleyicilere duygulu ve coşkulu anlar yaşattı.

Ataol Behramoğlu’nun ardından konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ise “Sanatın ve sanatçının baskılandığı günlerden geçiyoruz. Böyle dönemlerde ifade etmenin en önemli biçimi olan şiirin ülkemizde ve dünyada en önemli temsilcilerinden biri olan Ataol Behramoğlu’nu burada ağırlamak bizim için çok büyük bir onur. Bizimle birlikte olduğu için kendisine yürekten teşekkür ediyorum. Beşiktaş’ta sanatı ve sanatçıyı görünür kılmak, sanatı Beşiktaş’ın kılcal damarlarına yaymak için olağanüstü bir çaba içerisindeyiz. İçinde bulunduğumuz bu alanı da bu kapsamda Beşiktaşımıza kazandırdık. Bu sosyal tesisimizi hem öğrencilerimizin hem de Beşiktaşlı komşularımızın hizmetine açtık. ‘Kitap Kafe Söyleşileri’mize devam edeceğiz. Havalar ısındıkça bu kapalı alanımızı açarak, yazar, düşünür ve gazetecilerimizi daha geniş kalabalıklarla buluşturacağız.” ifadelerini kullandı.

Etkinlik sonrası Başkan Akpolat, Tema Vakfı’na bağışlanan fidan plaketini Ataol Behramoğlu’na takdim etti.

Cem Cengiz Yarar
Cem Cengiz Yarar
Dededen kalma 1500 kitaplı evde doğduktan sonra, yolunu haliyle bulması kolay olmuş. Kitapların izinde, sinema, resim, tiyatro alanında yazılar yazıyor. Senaryo çalışmaları bulunuyor. En çok sevdiği şey buradan okurlarla paylaşımda bulunmak.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.