Ayın En Çıplak Günü kitabı 19 baskı sonra muzır bulundu
Buket Uzuner’in tam 19 baskı yapan öykü kitabı Ayın En Çıplak Günü ‘muzır neşriyat’ kapsamına alınarak sansür uygulanmasına karar verildi. Uzuner kararla ilgili “Gerçek üstü bir durum. Karantina günlerinde herkes can derdindeyken acaba sürrealist bir sanat şakası mı yapılmıştır?” diye sordu.
Ayın En Çıplak Günü kitabı 19 baskı sonra muzır bulundu. Çok okunan yazarlardan Buket Uzuner’in ilk baskısı 1986 yılında yapılan öykü kitabı Ayın En Çıplak Günü, “muzır neşriyat” kararıyla sansürlendi.
Kitap bu güne dek 19 baskı yaptı. Yazar Buket Uzuner’in “Ayın En Çıplak Günü” adlı öykü kitabına sansür geldi. Sansür kararını Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu verdi.
Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kitapla ilgili soruşturma dosyasını inceleyen kurul, Buket Uzuner’in “Ayın En Çıplak Günü” adlı kitabını, 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde ‘muzır tesir yapacak nitelikte’ olduğu kararına vardı.
Kurul bu nedenlerle Ayın En Çıplak Günü adlı kitabın 1117 sayılı kanunun 3266 sayılı kanunla değişik 4’üncü maddesindeki sınırlamalara tabi olmasına oy birliği ile karar verdi.
Ayın En Çıplak Günü ardlı öykü kitabının ilk baskısı 34 yıl önce yapıldı. Bügüne dek 19 baskı yaptı. Buket Uzuner alınan kararı şöyle değerlendirdi:
“1986’da yayımlanmış ve 19 baskı yapmış, 34 yıldır binlerce kişinin okuduğu “Ayın En ÇıplakGünü” adlı bir öykü kitabının 34 yıl sonra âniden “ahlaka aykırı” olduğuna karar vermek, sansürlemek- eğer haber doğruysa?- gerçeküstü bir durum gibi görünüyor bana. Diyorum ki; Karantina Günleri”nde herkes can derdindeyken acaba sürrealist bir sanat şakası mı yapılmıştır? Ben hayatım boyunca şöyle düşünmüşümdür: Kitaplar insanların ahlakını bozmaz, ahlak; tecavüzcü, hırsız ve katillerin cezasız kalmasıyla bozulur.”