Emel Vardar kadın heykelleriyle mesaj veriyor

Emel Vardar kadın heykelleriyle mesaj veriyor. Emel Vardar, “KADIN” konusunu heykellerinde işleyen bir sanatçı.  Eserlerinde kadın güzelliğinin yalnızca fiziksel bir güzellik olmadığının altını çiziyor ve kadının içsel dünyasının zenginliğinin önemini vurgulamaya çalışıyor.  Bu nedenle de heykellerindeki duygularda ‘kadının gücünün’ olduğuna inanıyor. Türkiye dışında Amerika, Avrupa ve Asya da pek çok ülkede sanat fuarları, müze sergileri, gurup sergilerde yer alan Emel Vardar, 5 Ağustos’ta Yakaköy-Datça’da UKKSA Knidos Sanat Festivali’nde 14 eserini tanıtıyor.

Sanatçının Datça’daki son sergisinin ana teması da kadın. Emel Vardar bunu şöyle açıklıyor; “Kadınlar geçmişten günümüze baktığımız zaman pek çok sanatçıya ilham kaynağı oldu. Ben de kadının ebedi güzelliğin simgesi olduğuna inanıyorum. Kadının fiziksel güzelliğinin yanı sıra içsel dünyasının zenginliğini vurguluyorum ve içsel dünyasının ışığını yansıtmaya çalışıyorum. Bunun dünya döndüğü müddetçe bu ışığın dünyayı aydınlatmaya devam edeceğini düşünüyorum. Heykellerimdeki kadınlar da anlatmak istediğim kadının duyguları ve bu duyguların gücü. Kısaca vermek istediğim mesaj bu.  Heykellerin bir hikâyesi her zaman var. Kimi zaman kadına şiddet, kimi zaman kiloları ile barışık bir kadın… Sadece heykel gibi kadınlar yapmıyorum. Çok kilolu heykellerim de var. Eserlerimde hayatı sevgiyle kucaklayan içindeki sevgiyi coşkuyla paylaşan kendisiyle barışık sevgi dolu kadınlar da var.  Tabii ki kadına şiddeti betimleyenler ağırlıkta. Çünkü ülkemizde kadına karşı yapılan ayrımcılık, şiddet ve maalesef işlenen cinayetler çok fazla. Bu hepimizi etkiliyor ve üzüyor. Ben de sanatımla yaptığım heykellerde kadını koruma altına alıyor ve adeta dokunulmaz kılmaya çalışıyorum.

ÇOCUK GELİNLER MAALESEF ARTIYOR

Emel Vardar bugün dünyamızda yaşanan çok büyük bir kargaşa olduğu görüşünde. Bunu “Her geçen gün Doğu ve Batı kültürlerinin birbirinden uzaklaşmakta olması, dünyayı tehdit altına alan terör, savaş, mülteci sorunu ve çevre sorunu gibi sıkıntılar var.

En önemlisi insani değerlerin yitiriliyor olması. Kadın konusunu işlemeyi bu yüzden çok önemsiyorum. Gerçekten dünyada aynı zamanda bizim ülkemizde şiddet olayları artarak devam ediyor. Bu bizi derinden yaralıyor. Ben heykellerimde kadınları anlatırken adeta bir koruma altına alıyorum ve toplumda onun ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Bütün gayretim bu. Bu sorun sadece ülkemizde değil, dünyada da artıyor. Bu sorunların başında da çocuk gelinler, gelenek, eğitim, ayrımcılık, tecavüz, şiddet ve cinayet gelmektedir. Dolayısıyla tüm bunlar kaçınılmaz bir dünya sorunu haline gelmektedir. Kadın heykellerimde, kadının fiziksel güzelliğinin yanı sıra kadının içsel dünyasının zenginliğini vurguluyor. Bu duyguların gücünün de kadının gücü olduğuna inanıyorum. Amacım tüm dünyada kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık meselesine dikkat çekmek, kadınların önem ve gücünü vurgulamak” diye dile getiriyor.

DÜNYACA ÜNLÜ

Emel Vardar  dünyanın pek çok ülkesinde sergiler düzenleyen bir sanatçı en önemli sergilerini şöyle sıralıyor; New York’ta Chelsea’nın önemli sanat galerilerinden biri olan Amsterdam Whitney Gallery, İtalya Venedik’teki Milano Art Gallery’de, Çin’de Yasak Şehir’de Saray Müzesi’nde sergi açtım. Çin Saray Müzesi çok önemli.  Burası prestij oldu benim için.  İki kez orada sergiye katıldım. Ayrıca bir kez de Şehircilik Müzesi’nde sergi açtım. Eserlerimi Amerika, İspanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, Monako, Almanya, Çin gibi birçok ülkede sergileme fırsatı buldum.

SADECE 2017 YILINDA AÇTIĞI SERGİLER:

– Amsterdam Whitney Gallery – Ground Floor, Chelsea, New York –ABD

– Spoleto Arte Incontra New- York – Hotel Michelangelo, New York – ABD

–  Museo Dali, Ville de Van Gogh Espace d’exposition Arles – FRANSA

– Spoleto Arte, Incontra Dali & Van Gogh Espacio de Exposicion, Figueres – İSPANYA

– La Proyeccion Arte En Las Palmas  Art Gallery Kanarya Adaları  – İSPANYA

– Mostra Internazionale D’arte Contemporanea Spoleto Arte, Festival Dei 2 Mondi, İTALYA

– Pro Bıenale  Venezia – Spoleto Arte Pavilion, Venedik  İTALYA

– 4. Uluslararası Cam Bienali Denizli – TÜRKİYE

 

Editör: Serdar Tunatürk

 

 

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.