Fazıl Say Akılla Bir Konuşmam Oldu

Akılla Bir Konuşmam Oldu adlı kitabıyla dünyaca ünlü besteci ve piyanistimiz Fazıl Say okurlara ulaşıyor. Kitabın adı aynı zamanda bir eserinin adı… Akılla Bir Konuşmam Oldu adlı bestesi sanatçının çok bilinen eserlerinden biri….

Fazıl Say Akılla Bir Konuşmam Oldu

Fazıl Say Akılla Bir Konuşmam Oldu kitabıyla karşımızda. Dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say bu kez kitabıyla sevenlerine ulaşıyor. Kitabın adı aynı zamanda bir eserinden alındı. Akılla Bir Konuşmam Oldu adlı kitapla ilgili Fazıl Say bir de tanıtım videosu çekti, yayımladı.

Fazıl Say, gençlere ilham olacak fikirler ve hayat tecrübesini, yaşam felsefesini anlatıyor. Akılla Bir Konuşmam Oldu adlı kitap Doğan Kitap’tan çıktı. Anadolu kültür ve yaşantısını besteleriyle dünyaya tanıtan Fazıl Say, muhalif kimliği ile de öne çıkıyor. Fazıl Say’ın sosyal medyada yazdıkları, paylaştıkları daima dikkat çekiyor.

Sanatçı, kitabında sosyal medya paylaşımlarına da yer verdiğini anlatıyor. “Ben edebiyatçı değilim” diye başlıyor söze alçak gönüllülükle. Onun kitabı bir hayat hikayesi ve gençlere yol gösterici özellikte bir eser olarak raflarda yerini aldı. Yaşadığı sıkıntılar, 

Fazıl Say’ın yeni kitabı “Akılla bir konuşmam oldu”dan bir bölüm: 
İnsan iyi hissederse iyi yaşar. “İyi” ile sarmalandığında iyi şeyler üretir.
İyi hissetmeyi, iyiye inanırsa bulur. “İyi”yi kimi insan Tanrı’da bulur, kimisi meleklerde.
Kimisi çiçeklerde, kimisi ağaçlarda.
Kimisi aşkta, kimisi sevgilide, kimisi çocuklarda, kimisi müzikte, kimisi fizikte.
İyiden aldığımız güç ile ğyaşarız.
İyinin dokunduğu yerden filizleniriz.
İyiden aldığımız güç ile yaptıklarımız “umut” olur diğer insanlar için de.
Umutlar olmadan da yaşanmaz ki.
Evrendeki “iyi” bir aracı olur bir yerden dokunur, kimi zaman değişir, başka aracı ile dokunur, evrende iyi vardır, kötülerle dolu bir dünyada umudumuzu kaybetmeyelim bir saniye bile. Bu, yaşamayı iyi var eder, iyi de her an yanı başımızdadır
***
“Dünya mükemmel olmadığı için sanat vardır” der usta yönetmen Andrey Tarkovski.
Sanat, dünya üzeri pek çok kötülüğe karşı, savaşlara, ölümlere karşı, insanoğluna umut olmuştur, resim ile, müzik ile, dans ile, şiirler ile, heykeller ile. Umuttur sanat. Mozart umuttur. Chagall umuttur. Nâzım Hikmet umuttur. Yaşar Kemal umuttur.
İyinin dokunduğu yerden filizlenen yeteneklerini geliştirerek ürettiler ve kimsenin yapamadığını yaptılar.
Einstein der ki: “Aslında her insan yeteneklidir, ancak bu yeteneğin keşfi ve değerlendirilmesi, dünya üzeri bu tamamı yanlış sistemde yok oluyor; öyle ki, bir balıktan ağaca tırmanmasını bekliyoruz.”
***
Tabular ve önyargılar ile insanlar birbirini düşman ilan ediyor. Çok da iyi bir dünya değil aslında burası. Yine de umutlarınızı yok etmeyin. Bu evrende iyi de var.
***
Çok yakın bir orkestra şefi dostum, çok ünlü bir Amerikalı müzisyen, 10 yıl kadar önce kanser vakalarının en ilginç örneklerinden birini yaşadı.
4. derece pankreas ve metastazları 4. derece akciğer, 4. derece karaciğer… hepsi bir bütün. Bir buçuk yıl kadar süren bir mücadeleyi kazandı. Yendi kanseri. En zorunu.
O da hep der: “Evrendeki iyiden asla vazgeçme”
Sabırlı ol. Güçlü ol. İçine çek nefesi. Hayatı.
İyiyi içine çek.

Fazıl Say kitabıyla ilgili bir video hazırladı. Akılla Bir Konuşmam Oldu kitabının tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.

 

Editör: Pelin Çite

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.