Mona Lisa Hitler’den nasıl kaçırıldı

Mona Lisa Hitler’den nasıl kaçırıldı? İkinci Dünya Savaşı’nda Louvre Müzesi’ndeki Mona Lisa tablosu ve diğerlerinin Naziler’den kaçırılma operasyonunun görüntüleri ortaya çıktı. İkinci Dünya Savaşı’nda Louvre Müzesi’nde başta Mona Lisa tablosu olmak üzere paha biçilemeyen eserler Naziler’den nasıl kaçırıldı? Bu müthiş operasyonun görüntüleri yayınlandı.

Dünya bu görüntülerin peşinde

Dünya televizyonları şimdi bu belgesel görüntülerin peşinde. Illustrious Yet Unknown/ Illustre et Inconnu adlı belgeselde müzedeki çok kıymetli eserlerin savaştan 10 gün önce nasıl ambalajlanıp, sandıklara konulduğu ve korumak üzere kaçırıldığı anlatılıyor.

Operasyonun mimarı Louvre Müzesi’nin Müdürü Jacques Jaujard. Çok gizli tutulan plana göre Jaujard, “tamirat” bahanesiyle üç gün boyunca müzeyi kapattı. Yüzlerce çalışanı ve sanat öğrencisiyle, bu sanat hazinesini tahta kasalara yerleştirdi.

Kasalara sığmayacak kadar büyük olan Veronese’in “Cana’da Evlenme Töreni” tablosu ise özenle rulo halinde sarılarak muhafaza altına alındı. Géricault’nun “Medusa’nın Salı” adlı tablosu ise üstü açık bir kamyonete konularak, çok büyük battaniye ile örtülerek koruma altına alındı.

Eserler, kıymetlerine göre üç farklı renkle işaretlendi. Sarı daire çok değerli olanlara, yeşil daire büyük çalışmalara, kırmızı daireyse dünya mirası anlamındaki eserlere konuldu. Mona Lisa’nın konulduğu beyaz kasanın üzerinde üç tane kırmızı daire vardı.

Özel araçlar, ambulanslar, kamyonlar, nakliye kamyonetleri ve taksilerin seferber edildiği 203 araçlık konvoy, bin 862 parça tahta kasayı, bir Ağustos sabahı erkenden Fransa’nın çeşitli yerlerine dağılmış çok sayıda şatoya taşıdı.

Dünya televizyonları yönetmenliğini  ve Pierre Pochart’ın üstlendiği bu belgeselin peşinde. Belgeselde gerçek arşiv görüntüleri, animasyonlar yer alıyor. İşte o görüntüler:

 

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM