Orhan Pamuk fotoğraf sergisi düzenliyor

Orhan Pamuk şimdi de çektiği fotoğraflarla sanat severlerle buluşuyor. Pamuk, Cihangir’deki evinin balkonundan çektiği kareleri bir sergide ve kitapta topluyor. “Balkon” adlı sergi Yapı Kredi Kültür Sanat’ta düzenleniyor.

Orhan Pamuk fotoğraf sergisi düzenliyor. NOBEL Edebiyat Ödülü sahibi romancı Orhan Pamuk, bu kez ‘balkonundan’ çektiği fotoğraflarla karşımıza çıkıyor. Orhan Pamuk, İstanbul’daki evinin balkonundan çektiği fotoğrafları bir sergiyle sunuyor.

Orhan Pamuk’un Aralık 2012 ile Nisan 2013 tarihleri arasında Cihangir’deki evinin balkonundan çektiği fotoğraflar sergileniyor. Sergi Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ta gerçekleştirilecek. Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi üzerinde yer alan Yapı Kredi Kültür Sanat’ın sergi salonunda Orhan Pamuk’un fotoğrafları “Balkon” başlıklı sergiyle sanat ve edebiyat severlerin ilgilisine sunulacak.

Sergi 6 Şubat 2019 tarihinde açılacak. 22 Nisan 2019 tarihine dek ziyaretçilerin ilgisine sunulacak. Serginin küratörlüğünü Alman yayıncı Gerhard Steidl üstleniyor.

Orhan Pamuk fotoğraf sergisi “Balkon” başlığı ile sanat severlerle buluşacak. Yazarın, Aralık 2012 ve Nisan 2013 arasında İstanbul Cihangir’deki evinin balkonundan çektiği fotoğraflar sergide yer alacak. Orhan Pamuk’un sözünü ettiği tarihler Kafamda Bir Tuhaflık adlı romanını yazdığı zaman dilimine denk düşüyor.

Orhan Pamuk fotoğrafları telefoto lensli dijital fotoğraf makinesiyle çekti. Yaklaşık 8,500 kare fotoğraf arasından seçilenler sergide yer alacak.

Sergiyle ilgili paylaşılan tanıtım yazısında “Orhan Pamuk’un her şeyden önce gözlerinin önündeki manzarayı ‘kaydetme’ arzusuyla şekillenen bu çalışma” ifadesi yer alıyor.

Orhan Pamuk, kaydetme arzusuyla İstanbul’un, Boğaz’ın, Marmara Denizi’nin, Haliç’in, gemilerin, adaların, dağların, kuşların fotoğraflarını çekti. Orhan Pamuk’un balkonundan bakışında sonsuz bir ışık ve ortam etkisiyle çerçevelenen panoramik manzara karelere yansıyor.

Orhan Pamuk, fotoğrafçılık tutkusu için ‘ilk olarak gözlerinin önünde akıp giden güzelliği muhafaza etme’ olarak tasvir ediyor. Ardından da ikincisini ekliyor: “Gördüğüm her şeyi kaydetme merakı”

Orhan Pamuk, ikinci hedefini tutturmanın imkansızlığını elbette kısa sürede görüp anlamış.

Yazarın muhafaza etmeye çalıştığı bu güzellik, sergideki  fotoğraflardan net bir halde yansıyor.

İstanbul’un ve suyun sürekli değişen hatları Orhan Pamuk’un fotoğraflarına yansıyor. Doğunun cazibesiyle kaynaşan sanayi kentine özgü çizgiler, kırmızı, turuncu, parlak leylak rengi, mavi ve grinin her tonuyla aydınlanıyor.

Orhan Pamuk Cihangir’deki evinin balkonundan çektiği fotoğraflarla sergi düzenliyor.

Fotoğraf çekmek şifa olmuş

Orhan Pamuk, yazmakta zorlandığı dönemlerde şifayı fotoğraf makinasında bulmuş. Diyor ki “Manzaraya tekrar ve tekrar bakma –daha doğrusu, fotoğraflarını çekme– ihtiyacı hissettim çünkü yazmakta çok zorlanıyordum.”

Bu cümlelerin devamından anlıyoruz ki Orhan Pamuk, balkonundan fotoğraf çekerek şifa bulmuş: “Balkonumun manzarası beni sükunete ve içe bakmaya, somut dertleri bırakıp daha entelektüel uğraşlara eğilmeye davet ediyordu. […] O andan itibaren, bir araya getirerek saklamak zorunda olduğum özelliklerle dolu bereketli, el değmemiş bir zemine dönüştü o manzara.”

Önceleri, çektiği fotoğrafları başkalarıyla paylaşmada tereddüt etmiş. Onların sadece manzaranın değil, kendi ruhunun da kayıtları olduğunu beş yıl sonra farketmiş. Pamuk, bu fotoğrafları Balkon kitabı için düzenlerken yaptığı fotoğraf yolculuğunun aslında kendi ruhuna olduğunu karamış: “Aradan geçen zamanda, her fotoğraf, o haftalardaki karanlık, gamlı ruh halimin bir simgesine dönüşmüş gibiydi.” diyor. 

Orhan Pamuk’un çektiği fotoğrafları Balkon adını verdiği kitabında toplandı. Kitabı, serginin de küratörlüğünü üstlenen Almanya Göttingen’de bulunan dünyanın en ünlü fotoğraf kitapları yayıncısı Gerhard Steidl tarafından basıldı.

Cem Cengiz Yarar
Cem Cengiz Yarar
Dededen kalma 1500 kitaplı evde doğduktan sonra, yolunu haliyle bulması kolay olmuş. Kitapların izinde, sinema, resim, tiyatro alanında yazılar yazıyor. Senaryo çalışmaları bulunuyor. En çok sevdiği şey buradan okurlarla paylaşımda bulunmak.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.