“Sait Faik Hikaye Armağanı” Bora Abdo’ya

Bu yılki “Sait Faik Hikaye Armağanı” genç edebiyatçı Bora Abdo’ya verildi. Yazarın ödül alan “Bizi Çağanoz Diye Biri Öldürdü-Beni Unutma Dörtlemesi 1” adlı eseri için Jüri Başkanı Doğan Hızlan şöyle dedi: “Jüri o kadar emin ve ısrarla bu kitabı beğendiler ki hiçbir şey karşısında direnemezdi ve bu kitap ödülü aldı”

Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl bir öykücüye verilen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın 61’incisi için bir tören düzenlendi. Jüri Başkanı Doğan Hızlan, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Talha Çamaş, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan’ın katılımlarıyla düzenlenen törende Bora Abdo’ya ödülü verildi.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ve Darüşşafaka Cemiyeti iş birliğiyle verilen armağanın Milli Reasürans Konferans Salonu Fuayesi’ndeki ödül töreninde konuşan “Sait Faik Hikaye Armağanı” jürisi başkanı Doğan Hızlan, Sait Faik gibi bir ustanın adına düzenlenmiş ödülü almanın yazar için onur verici olduğunu anlattı.

Hızlan şöyle konuştu: “Jüri tartışmaları yapılır, sonuç alınamaz ya da uyuma gidilir. Bizim toplantımızda adeta oy birliği vardı. Hiç tartışılmadı. O kadar emin ve ısrarla bu kitabı beğendiler ki hiçbir şey karşısında direnemezdi ve bu kitap ödülü aldı. Birçok yeniliği ve birçok yazarlık riskini taşıyan bir kitap. Böyle bir kitabı yazmanın edebi bir cesaret istediğini söylemek gerekiyor. Bir ustanın ödülünü bir genç yazara veren jürinin başkanı olarak onur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Bora Abdo ise Sait Faik Abasıyanık anısına öykü yazarlarına verilen ödüle ilişkin duygularını, “İki İstanbul var. Ben ikisinde de doğdum. İlki Şişli’de, ikincisi Sait Faik’in İstanbulu’nda. ‘Bir insanı sevmekle başlar her şey’ diye seslendiği, o sokakları dar, katili bol şehir. Ne ki Sait Faik bir ada insanıydı. Sait Faik, bir ada insanıydı. Mürekkebinde tuz vardı. Ben de bu kitabı bir adada yazdım. Büyükada’da. İki gözümden biri lodos, diğeri poyrazdı. Ustam Sait Faik’in dediği gibi, yazıcılık benim gayem. Bu ödül bana büyük sorumluluk yüklüyor” sözleriyle dile getirdi.

Etnik kökeni, bir fikri olduğu, cinsiyeti ve eşcinsel olduğu için öldürülen insanların ülkesinde olduğumuzu hatırlatan Abdo, ‘Duyabildiğim her sessiz çığlık için, yeni bir söylem arıyorum’ diye konuştu.

‘Köprüler, havaalanları, yollar… Sait Faik’in İstanbul’u kitaplara defnedildi’ diyen Abdo, sansürü hatırlattı; ‘Bu kadarla kalsa iyi, kitapların içinden sansürle bir kez daha katledildi.  Bana soruyorlar Çağanoz kim, diye.  Ömrümce yaza yaza eşkâlini vereceğim kişidir’ dedi.

Ustam Sait Faik diyen Yazar Bora Abdo, ‘Yazıcılık benim gayem. Bu ödül bana büyük “sorum” yüklüyor. Kitabın oluşmasında değerli katkılarını esirgemeyen Doğan Kitap’tan Deniz Yüce Başarır’a ustam Semih Gümüş’e, Cemil Kavukçu’ya ve okumaya başladığım ilk zamanlarda sözcükleriyle beni deli divane eden biricik ustam Sait Faik Abasıyanık’a ve bu ödülü bana layık gören seçici kurula çok çok teşekkür ederim’ diyerek teşekkürlerini iletti.

İstanbul’da 1977’de doğan Bora Abdo, uzun bir ara verdiği öykülerine 2009 yılından itibaren devam etti. Abdo’nun, Notos, kitap-lık, Sözcükler, Sarnıç, Dünyanın Öyküsü ve İzafi dergilerinde öyküleri yayımlandı. 2012 yılında Karakış Üçlemesi’nin ilki olan Öteki Kışın Kitabı, Alakarga Sanat Yayınları tarafından yayımlandı. Bu kitapla 2013 Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne değer görüldü. Üçlemenin ikincisi, Gerçek Adı Süreyya adında bir roman.

Notos, kitap-lık, Sözcükler, Sarnıç, Dünyanın Öyküsü ve İzafi dergilerinde öyküleri yayımlanan yazar Bora Abdo, 2012’de Alakarga Sanat Yayınları tarafından yayımlanan “Öteki Kışın Kitabı” adlı ilk öykü kitabıyla 2013 Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne layık görülmüştü.

Bu yılki jüride Jale Parla, Metin Celâl, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Beşir Özmen ve Murat Gülsoy vardı. 1955’te Sait Faik’in annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964’ten itibaren Darüşşafaka Cemiyetince veriliyor. Sait Faik’in vasiyetnamesi doğrultusunda dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşturulan jüri, o yıl içerisinde yazılmış en iyi hikâyeyi seçerek “Sait Faik ve Makbule Abasıyanık Hikâye Mükâfatını” veriyor.

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM