SİYAD tek tipçiliği sevmez

Sayım Çınar
Kitap dünyasının nabzını tutuyor. Yazar ajanı. Edebiyatımıza yeni yazarlar kazandırıyor. Aynı zamanda tam bir gezgin. Dünyayı gezmeyi, yeni kültürler tanımayı seviyor. Sinema, film festivallerinin vazgeçilmez isimlerinden. İletişim: sayimcinar@gmail.com
23.12.2019
A+
A-

Türkiye’nin sinema sektöründe, sinema hayatında önemli bir yeri olan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), geçtiğimiz günlerde olağan genel kurulunu yaptı. Yeni başkanını ve yönetim kurulu belirledi. “Sinemanın içinde yaşayan” Okan Arpaç SİYAD’ın yeni başkanı oldu.

Sinema Yazarları Derneği yeni başkanını seçti. Okan Arpaç, uzun yıllardır sinema dünyası için üreten, düşünen, yazan kıymetli bir isim.

Okan Arpaç, SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) başkanı seçildi. Yeni yönetim göreve başladı. Üzerinden fazla zaman geçmeden Okan Arpaç ile buluştuk. Bugünü, geleceği, festival zihniyetini, yılın filmlerini konuştuk. Sinema dünyasının nabzına baktık.

Zenginliğimizi, Çeşitliliğimizi Önemsiyoruz, Tektipe Karşıyız!

SİYAD’ın yeni başkanı Okan Arpaç ile Sayım Çınar keyifli bir söyleşi yaptı.

Sayı Çınar – SİYAD’da yeni bir dönem başladı. Neler yapıyorsunuz, neler değişecek? 

Genel kurul sonrası yeni yönetim kurulunu oluşturduk. Grubumuz beş kişiden oluşuyor. Mart 2020’de yıllık geleneksel SİYAD ödül törenimizi yapacağız. Aslında ona hazırlanıyoruz. Film seçimlerini yapıyoruz. İlk işimiz bu oldu yönetime gelir gelmez. Elbette başka planlarımız da var. Örneğin, internet sitemizle ilgili şikayetleri değerlendiriyoruz. Onu da hemen ele alıp çalışmalara başlıyoruz. İnternet sitesinde gündemde olanlardan daha çok, SİYAD’ın kurumsal olarak kendini anlatacağı ve temsil edeceği bir yapıda olacak.

Sayı Çınar – Yeni yönetim kurulundan söz edebilir misin? 

Okan Arpaç – Biliyorsun, SİYAD’da başkan yardımcılığı yaptım daha önceki dönemlerde. Daha genç ve dinamik bir ekiple SİYAD yeni yönetimini oluşturdu. Kaya Özkaracalar da önceki yönetimlerde olan bir arkadaşım. Banu Bozdemir var ekipte, çocuk kitapları yazarı aynı zamanda… Gökşen Aydemir, Barış Saydam. 5 kişilik ana ekip bu isimlerden oluşuyor.

SİYAD Başkanı Okan Arpaç “SİYAD bir ceza kurumu değil” diyor.

Sayı Çınar – SİYAD üyeliği iptal edilmiş, tekrar geri dönmek isteyenler var. Başka problemler da… Bu konularda neler yapacaksınız? 

Okan Arpaç – SİYAD ceza kurumu değil ki, af edecek de biz değiliz. Üye iptali aslında bizden kaynaklı da değil. Üye iptali kişisel bir niyetten olmaz. SİYAD’in 99 üyesi bulunuyor. Her taraftan, her eğilimden insanlar var. Bizden ayrılanlara kapımız açık tabii, başvurularını yeniden değerlendiririz elbette.

Sayı Çınar – SİYAD’a başkan olmayı bekliyor muydunuz? 

Okan Arpaç – Çok da beklemiyordum doğrusu. Üstlenmekten yana değildim. Bu konuda çok teşvik geldi. Bir deneyelim, dedim. Üstelik, eski üyelerden biriyim. SİYAD Başkanlığı için elbette teşvik edenler ve önerenler deneyime de bakıyorlar tabii.

Sayı Çınar – Uzun yıllardır sinema yazarlığı ve sinema işleri yapıyorsun. Kendini biraz daha anlatır mısın?

Okan Arpaç – “TV’de 7 Gün” adlı dergide başladım yıllar önce. Sungu Çapan ile sinema sayfalarını yazıyordum. 20 bin tirajla kapandı dergi. İnsanlar ne izleyeceğini o dergiden takip ediyordu. Daha sonra Pay TV, Cine5 açıldı. Yazarlığı ikiye bölüp televizyona geçtim. Film yayınlıyorlardı. 19 yıllık Sinema Dergisi’ne yazmaya başladım. Sonra Digiturk’e geçtim, hala da oradayım. Arka Pencere dergisi var tabii, önemli bir deneyim.

Tek tipçiliği sevmiyoruz

Sayım Çınar – Daha genç isimleri ön plana çıkarmaya başladı SİYAD. 

Okan Arpaç – Bunun için heyecanlıyım. Yenilikte, tazelikte başarı ve mutluluk görüyorum. SİYAD neredeyse 51 yıl oldu. Eğer resmî kuruluşunu esas alırsak 40 yıl. SİYAD’ın ilk kurucuları hâlâ hayatta. Öte yandan da internet kuşağımız var. Tüm seçimlerde bunu görüyoruz. Kuşakların çatışmasını yaşıyoruz ve bu SİYAD’a zenginlik katıyor. Elitistliği bu çatışmalarla, zenginliklerle kırıyoruz. Tek tipçiliği sevmiyoruz.

Sayı Çınar – Film festivallerinin jürilerinde SİYAD olarak yer alıyorsunuz. Türkiye’deki sinema festivalinin çokluğunu bakışınız nasıl? 

Okan Arpaç – Aslında tüm sinema festivallerine temsilci gönderemiyoruz. Antalya, Adana, Malatya, Ankara festivallerine gönderiyoruz. Taşra illerindeki festivallerin jürilerinde yer alabilmemizin zorlukları var. SİYAD temsilcilerinin hepsi bir yerlerde çalışıyor. Doğal olarak onlara ‘Haydi git, bir hafta kal’ diyemiyoruz. Elbette olanaklarımız dahilinde her festivale destek vermeye özen gösteriyoruz. En son Kayseri’de yaşadık. Gösterim koşullarının iyi olması gerekiyor. İyi bir salon, iyi bir ses düzeni olmazsa olmaz. Linklerden filmler seyredilmiş, yönetmenler itiraz etmiş.

Okan Arpaç, SİYAD’ın genç yazarlara kapısının daima açık olduğunu anlattı.

Burçak Evren’e kapımız her zaman açık

Sayı Çınar – Burçak Evren’in istifasını nasıl değerlendiriyorsun?

Okan Arpaç – Böyle bir şey olmasını hiç istemezdik. Mesele filmlerin doğru koşullarda gösterilmemesi ile alakalı. Her sinema izleyicisi filmleri geniş ekranda en doğru şekilde izlemek ister. Yaptığımız açıklama da bu yöndeydi. Bunun üzerine de jüriyi feshettik. Devamından gelen istifa şaşırttı bizi. Ama tavır doğru bir tavırdır. Her zaman kapımız açık kendisine.

Sayım Çınar – Seyircinin Türk filmlerine ilgisiyle ilgili tespitleriniz neler? 

Okan Arpaç – Türk filmlerinde sayısal olarak azalma yok. Ama kalite olarak her film aynı seviyede olamıyor. O zaman da seyirci izlemeyerek tepkisini gösteriyor. Sinema seyircisi iyi prodüksiyonlu, iyi PR’lı, iyi filmleri tercih ediyor. Mesela Müslüm filmi. Neredeyse Hollywood standartlarındaydı. Ayla filmi ile bir yol açılmıştı öncesinde. Hangi tür iş yaparsa, o türde daha çok film üretiliyor. Felaket filmleri, seks filmleri, Uzakdoğu korku filmleri…

Sayım Çınar – SİYAD uluslararası fuarları da takip ediyor. Kerem Akça önemli bir isim.

Okan Arpaç – Bu önemli bir durum tabii. Talep üzerine oluyor tabii. Maliyetleri biz karşılamıyoruz. Ne kadar çok insan giderse o kadar övünç kaynağı olur bizim için de.

Sayım Çınar – Türkiye’deki sinema festivaline bakış, anlayış bir gün değişir mi? Akredite meseleleri bir gün çözülür mü? Sinemayla iç içe olan insanlar festivallerden uzak kalabiliyor.

Okan Arpaç – Elbette sinema festivali zihniyeti biraz değişmeli. Festival, ahbap çavuş ilişkisinin ötesinde ele alınmalı. Antalya için ‘Türkiye’nin Oscar’ı’ diyoruz. Ancak sahneye her çıkan uzun uzun konuşuyor, propaganda yapıyor. Oysa o sahnede başrolde sinema olmalı. 

Sayım Çınar – SİYAD yeni üye kaydı yapıyor mu? Üyelik kriterleriniz neler? 

Okan Arpaç – Sinema yazan genç arkadaşları takip ediyoruz. Üye olmak isteyenin SİYAD’a başvurması gerekiyor. SİYAD’a üye olmak isteyen yazarın düzenli olarak yazması gerekiyor. Üye alım kurulumuz, başvuruyu değerlendiriyor. Sinema yazısında aradığımız niteliklere bakılıyor. Başvuruda bulunan yazara olumlu olumsuz dönüş yapılıyor. Üye alım kurulunun kararının ardından biz yönetim kurulu olarak kendi fikrimizle değerlendirmeyi yapıyoruz. Sürekli yeni üye alımı var. Genç sinema yazarı arkadaşlar her zaman başvurabilirler.

Okan Arpaç, 2019’da en beğendiği yerli ve yabancı filmleri de paylaştı.

Sayım Çınar – SİYAD üyesi olmanın sinema yazarlarına sağladığı avantajlar nelerdir? 

Okan Arpaç – En başta örgütlü olmak…Öte yandan prestij… Türkiye’de SİYAD’ın değeri biliniyor. Türkiye’de tekiz. FIPRESCI’ye bağlıyız.

Sayım Çınar – Son olarak yılın sonunda hangi filmler seni kalbinden vurdu?

Okan Arpaç – Yabancı film listem şöyle:

1- Joker
2- Parazit (Parasite)
3- Bir Zamanlar… Hollywood’da (Once Upon a Time… in Hollywood)

Yerli film listem şöyle:

1- Görülmüştür
2- 7. Koğuştaki Mucize
3- İçerdekiler

ETİKETLER: ,
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.