Tarihi köprüdeki iş makinasına tepki

Restorasyonu yapılan tarihi Kız Köprüsü üzerinde tonlarca ağırlığındaki iş makinasının çalışması büyük tepki topladı. Müteahhit firma “Taşlar ağırdı” derken, işi bilen uzmanlar “Dünyadaki örneklerinde olduğu gibi kule vinç kullanılabilirdi” dediler.

Tarihi köprüdeki iş makinasına tepki… Fotoğrafta gördüğünüz tarihi köprü Sivas’ın Divriğ ilçesindeki Kız Köprüsü… 800 yıllık. Tarihi değeri olan köprünün üzerinde ‘restorasyon’ amacıyla iş makinasının çalışması büyük tepki topladı. 

Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz haftalarda Galata Kulesi’nin resterasyonu sırasında hilti kullanılmış ve büyük tepki çekmişti. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da yapılan uygulamanın yanlış olduğuna dair açıklamalar gelmişti.

Üzerinden çok geçmeden Hürriyet gazetesi muhabiri Ömer Erbil’in haberiyle yeni bir tartışma başladı. Osmanlı döneminde Divriği’yi Ziniski-Sincan-Yağbasan-Karabel üzerinden Sivas’a bağlamak için yapılan tarihi köprüdeki çalışmalardan fotoğraflar basına yansıdı.

Büyük taşları kaldırmak için 

Divriğ’deki 800 yıllık Kız Köprüsü’ndeki restorasyonu üstlenen müteahhit firmanın çalışmasına dair fotoğrafları görenler gözlerine inanamadı. Tarihi köprünün üstünde tonlarca ağırlıktaki iş makinası hareket halinde çalışma yaparken görülen fotoğraflar büyük tepki topladı. 

Firma temsilcileri ‘Büyük taşlar vardı, o nedenle iş makinesiyle çalışmak zorundayız’ savunması yaptı. Arkeolog Nezih Başgelen ise “İş makinesi ile restorasyon olmaz” dedi.

800 yıllık Kız Köprüsü üzerindeki ağır taşların kaldırılması için vinç kule kurulabilirdi

Kule vinç kullanılabilirdi 

UNESCO Türkiye Milli Komite Üyesi Nezih Başgelen görüntülerle ilgili şunları söyledi: “Restorasyon çalışmalarına mukavemet sorunları belirgin olan böyle tarihi bir köprü üzerinde iş makinesi çıkartıp çalışılması hiçbir gerekçe ile kabul edilecek bir durum değildir. Bazı taşınması güç parçalar köprü üzerinden alınması gerekiyorsa tüm dünyadaki benzer uygulamalardaki gibi en azından burada bir kule vinç kullanılabilirdi.”

Serdar Tunatürk
Serdar Tunatürk
Dil Tarih Coğrafya mezunudur. Türk hikayeciliği konusunda mikro tarih çalışmaları bulunmaktadır. Kültür sanat etkinlikleri, yazar buluşmaları, söyleşiler düzenlemektedir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.