Televizyon hala salonumuzun baş köşesinde

Sayım Çınar
Kitap dünyasının nabzını tutuyor. Yazar ajanı. Edebiyatımıza yeni yazarlar kazandırıyor. Aynı zamanda tam bir gezgin. Dünyayı gezmeyi, yeni kültürler tanımayı seviyor. Sinema, film festivallerinin vazgeçilmez isimlerinden. İletişim: sayimcinar@gmail.com
06.03.2019
A+
A-

Akademisyen Cansu Özdenak Kandemir, televizyon ve çocuk ilişkisini ele aldığı tezini kitaplaştırdı. “Geçmişten Günümüze Değişen Televizyon ve Çocuk İzleyici” adlı kitabı ve bu konudaki fikirlerini konuştuk.

Akademisyen Cansu Özdenak Kandemir önemli bir çalışmaya imza attı: Geçmişten Günümüze Değişen Televizyon ve Çocuk İzleyici.

Dr. Cansu Özdenak Kandemir ile yeni neslin televizyon ve sosyal medya alışkanlıklarını, değişen televizyon üretim ve tüketim kültürünü konuştuk.

Sayım Çınar, Dr. Cansu Özdenak Kandemir ile “televizyon ve çocuk ilişkisine” dair keyifli bir söyleşi yaptı.

Sayım Çınar – Geçmişten Günümüze Değişen Televizyon ve Çocuk İzleyici. Önemli bir çalışma. Doktora tezinizi kitaplaştırdınız.

Cansu Özdenak Kandemir- Akademisyenlik sürecimin öncesinden televizyonculuk yaptım. Baştacı programını yaptım mesela. Format bana aitti. Ondan önce bir otomobil sporları programı yaptım. Akademiyi de bırakmıyordum bir yandan. Radyo Televizyon Sinema bölümündeydi İstanbul Üniversitesi’ndeydim. Üniversitede ders vermeye başlayınca yolculuk da başladı. Ve en nihayetinde doktora tezimi kitaplaştırdım.

Sayım Çınar – Televizyonun geldiği noktaya dair çok ciddi gözlemler var kitapta.

Cansu Özdenak Kandemir- Televizyonun geldiği nokta çok tartışılıyor. Çok hızlı bir dönüşüm var. Televizyon çok etkili bir kitle iletişim aracıydı. Ancak dijital yerini ekrana bırakmaya başladı. Ekran sayısı arttı artık. Televizyonda en belirgin şey, tek kanal olmasıydı. Dışarıda oyun oynardık, televizyon saatimizi bilirdik. Akış dediğimiz şeye uyardık. Şimdiyse akışkan ve çok hızlı bir zamandan söz ediyoruz. Bilgi kirliliği var, her an ulaşılabilir olmak var. Bu da profili değiştirdi tabii. Ben çocuk kısmına baktım. Dijital yerli onlar.

Sayım Çınar – Televizyondan sosyal medyaya kayan çocuklar neler yapıyorlar?

Cansu Özdenak Kandemir – Artık diğer ekranlara yönelmiş durumdalar. Alanında uzman 10 kişiyle röportaj yaptım. Artık bugünün çocuklarının televizyonu youtube. Üretici çocuklar bunlar. Kameraları var, yotube kanalları var. Self ekran dediğim bir şey var, sosyal medya hesabı ötesinde bir şey, her çocuğun bir ekranı var artık. Davranışlarını bakış açısını dönüştürüyor.

Sayım Çınar  – Radyonun dileyicisi de çok azaldı.

Cansu Özdenak Kandemir – Günümüzde diziler televizyonun lokomotifi. Etkileyen, akılda kalan bir format yok, dizi var. Radyo ise müzik kutusu. X kuşağı dediğimiz izleyici bir yandan da telefonuyla oynuyor televizyon izlerken.

Sayım Çınar – Bu kitabı hazırlarken kimleri düşündünüz, neyi amaçladınız?

Cansu Özdenak Kandemir – Aslında bir konuya dikkat çekmiş olduk. Çocuk yetiştirenler için önemli bir kitap oldu, onları bilinçlendirmek gibi bir amacımız var. TRT dönemine dönecek değiliz. Akışkan zamanda sabırsız bir kitleyle, nesille karşı karşıyayız. Bunun için bu araştırmalar çok önemli. 

Dr. Cansu Özdenak Kandemir, dijital dünyada sansürün olmamasına dikkat çekerek, ebeveynleri uyarıyor.

Dijitalde her şey var sansür yok

Sayım Çınar – Televizyon tüm dünyada mı bu durumda?

Cansu Özdenak Kandemir – Aslında aynı şekilde bir hız söz konusu dünyada da. Üretme konusunda zayıfız. Türkiye teknoloji tüketmede hızlı bir ülke. Bu noktada ebeveynin bilinçli olması çok önemli.

Sayım Çınar – Basılı gazete de kalkıyor yavaş yavaş. Dijitalde her şey var, sansür yok.

Cansu Özdenak Kandemir – En büyük tehlikelerden biri de bu. Çocuk açısından özellikle. Dijital okur yazarlık dediğimiz şey bunun için önemli. Yaşına uygun şeylere maruz kalmalı çocuklar.

Sayım Çınar  – Semantik dijital diyorsunuz.

Cansu Özdenak Kandemir – Baudelaire aslında anlam da sona erdi der. Her şey gerçeğin bir taklidi, simülasyon olduğunu söyler. Ben bu kadar pesimist olmak istemiyorum. Biraz daha ümit dolu bakmak istedim ve umudun peşine, anlamın peşine düştüm. Bütün üretilen yaşam tarzı, içeriğe semantik dijital bağlamında bakıyorum çalışmamda.

Sayım Çınar – Derinlemesine röportajlar var kitapta aynı zamanda.

Cansu Özdenak Kandemir – 8 sorum vardı kitap için. Günümüz çocuk izleyicisini nasıl tanımlarlar, içerik, süre, yeni medya… Bu soruları yönelttim çocuk çalışan bu önemli isimlere. Medya okur yazarlığı üzerinde durdum. Televizyon kültürü çocuğu nasıl etkiliyor…

Televizyon topluma olumlu anlamda şekil verebilecek bir iletişim aracı

Sayım Çınar – Anadolu’da yerel televizyonlar da popüler.

Cansu Özdenak Kandemir – Öyle ve kirlilik de şüphesiz var. Şu da bir yandan da televizyon evin salonunda başrolde. Yalnızlığa derman. Ne kadar eleştirirsek eleştirelim seviyorum ben televizyonu. Kamusal bazı sorumluluklarını göz ardı etmediğimiz sürece çok önemli. Koskoca bir topluma olumlu anlamda şekil verebilecek bir iletişim aracı. Öğrenebilirsin, eğlenebilirsin.

Sayım Çınar – Televizyonu anlatan filmleri de unutmamak gerek.

Cansu Özdenak Kandemir – Tabii Vizontele mesela… Yeni bir dünya.

Sayım Çınar – Peki gelecekte ne olacak?

Cansu Özdenak Kandemir – Aslında gelecek ile ilgili çalışanlar da kesin bir şey söyleyemiyorlar. Hologram belki. Kimliklerimiz bütünleşecek. Dijitalleşmiş bir dünyanın vatandaşı olacağız.

Sayım Çınar – Dünya tek bir dünya olmaya giderken sorular da beraberinde geliyor.

Cansu Özdenak Kandemir – Distopik mi olacak ütopik mi. Soru bu.

Sayım Çınar – Eski filmleri izleyen çocuklar var hala, çok da seviyorlar…

Cansu Özdenak Kandemir – Çocuğum Kemal Sunal izliyor mesela. Samimiyet ve duygu geçirebiliyor. Sanırım yanıt bu. Oyunculuk, senaryo, diyaloglarla ruh vardı. Onun için bugünün çocuğunu etkiliyor.

“Televizyon ve Çocuk İzleyici” Dr. Cansu Özdenak Kandemir’in ‘herkesin okuması’ için yazdığı bir kitap.

Türk çocukları için filmler diziler yapılıyor

Sayım Çınar – Artık daha mı az çocuk programı var televizyon kanallarında?

Cansu Özdenak Kandemir – Tematik kanallar açıldı. Türk çocukları için kendi gelenek göreneklerine göre filmler diziler programlar yapılır oldu. Biz çocukken Heidi, Vikingler vardı. Tematik kanallar 24 saat yayın yapıyor neredeyse.

Sayım Çınar – Televizyon bağımlılığı yerin sosyal medya bağımlılığına bırakıyor. Sizin gözleminiz nedir bu konuda?

Cansu Özdenak Kandemir – Büyük bir tehlike evet. Sınırlandırılmış süre gerekiyor. Hobilere, oyun oynamaya, gerçek dünyada deneyimleyeceği şeylere yönlendirmek gerekiyor.

Sayım Çınar – Dijitali anlamaya çalışan bir kitap yazdınız. Sıradan bir okur da anlayacak mı?

Cansu Özdenak Kandemir – Evet konuşma diliyle yazılmış derinlikli bir kitap bu. Şu nedenle okunmalı: yaşadığımız çağ belirsiz bir çağ, anlamlandırmak için bu kitap iyi bir başlangıç. Ebeveynler için faydalı olacak, çocuk yetiştirmek için. Öğrenciler ders anlamında, akademisyenler kaynak bağlamında okuyabilirler.

Sayım Çınar – Son olarak youtube fenomenleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Çocukların böylesine dikkatle takip etmelerini nasıl değerlendirmek gerekir?

Cansu Özdenak Kandemir – Bundan sonrası neuro science’a giriyor. İçerik kalitesi çok düşük. Büyülenmiş gibi seyrediyor. Kendince anlamlandırdığı bir şey var ama bir şey alıyor mu bunlardan, doğrusu hayır. Bu konuda da yine ailelere çok iş düşüyor.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.