Hakan Günday’ın yazarlıktaki ilk cümlesi

09.05.2017
A+
A-

Yazarlık yolculuğundaki ilk cümlesi neydi? Hakan Günday, yazarlık yoluna çıktığında bir defter kalem aldığını ve yazdığı ilk cümleyi üniversitelilerle paylaştı.

Hakan Günday’ın yazarlıktaki ilk cümlesi neydi? Kinyas ve Kayra, Az, Daha gibi romanlarıyla okurların büyük beğenisini kazanan Hakan Günday, Kadir Has Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya geldi. Bol bol soru cevap şeklinde geçen buluşmada Hakan Günday’ın yazarlık yolculuğuna ait detaylar merak edildi. 

Hakan Günday, yolculuğun başında bir defter kalem aldığını ve yazdığı ilk cümlenin de “Asansör dördüncü katta durdu” olduğunu anlattı. 

Has Fest’17 etkinlikleri kapsamında Kadir Has Üniversitesi’nde öğrencilerle biraraya gelen Hakan Günday, üniversitelilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Öğrenciler hem bir meslek olarak yazarlığı tanıma, hem de Yazar Hakan Günday hakkında merak ettiklerini öğrenme fırsatı buldular.

Kadir Has Üniversitesi’ne ilk defa geldiğini, kalabalık ve genç bir öğrenci grubuyla söyleşi yapmanın kendisi için çok büyük keyif olduğunu belirten Yazar Hakan Günday, Kalem Ajans Kurucusu Nermin Mollaoğlu ile birlikte yaklaşık 2 saat sohbet etti.

“Benim üniversite hayatım Hacettepe Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık bölümüne kayıt olmamla başladı. İlk haftalarda o mesleği yapmak istemediğimi anladım. Sonrasında Brüksel’de Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdim, bitiremedim. Tekrar Türkiye’ye dönüp Ankara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’ne başladım. Yaklaşık 7 yılın sonunda bu maceram da sona erdi. Okuldan çıktıktan sonra kırtasiyeden bir defter ve kalem aldım. Bu deftere yazdığım ilk cümle ‘Asansör dördüncü katta durdu’ oldu. İşte yazarlık maceram bu cümleyle başladı. Kinyas ve Kayra’nın ilk cümlesi” açıklamasıyla yazarlığa nasıl başladığını aktaran Günday, o zamana kadar düşünme eylemini hep zihninde gerçekleştirdiğini söyledi.

Öyle bir an geliyor ki ‘Bunu ben mi yazdım?’ diyebiliyorsunuz

Yazarken düşünmenin kişiyi farklı cümleler kurmaya yönelttiğini ifade eden Günday, “Her cümlede yeni şeyler anlatmaya, farklı cümleler kurmaya mecbursunuz. Yazı dediğimiz muhteşem teknolojide öyle bir an geliyor ki, ‘Bunu ben mi yazdım?’ diyorsunuz. Bu büyülü bir an. Bu cümleyi kurduğu her anda kendine bir adım daha yaklaşıyor insan. Ömür boyu bitmeyecek bir uğraş” dedi.

Nermin Mollaoğlu’nun ‘Okurların arasında üniversite öğrencileri büyük yer kaplıyor, yazar olmak isteyenlere neler önerirsin?’ sorusu üzerine, “Bu konuyla ilgili verilen tavsiyeleri dinlemeyin derim. Bu yolda herkesin macerası ve yazıyla ilişkisi farklı olacaktır. Yazmayı düşünmenin en iyi yolu olarak benimsemek bu sürecin nefes alıp vermek kadar doğal bir şekilde gelişmesini sağlıyor. Kendi deneyimimden yola çıkarak bunu söyleyebilirim. Bana göre hikaye anlatmak değildir amaç; düşünmekten ibarettir” yanıtını veren Günday, öğrenciyken Charles Bukowski ve Hermann Hesse’in kitaplarını okuduğunu; Yahya Kemal Beyatlı’nın ise kendisi için özel bir yeri olduğunu belirtti. Günday bugünlerde ise Şule Gürbüz ve Emrah Serbes’i okuduğunu söyledi.

Editör: Pelin Çite

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.