Balkan göçmenleri Sirkeci Garı’nda buluştu

Bir Kofer Bir Sandık, etkinliği Sirkeci Garı’nda düzenlendi. Balkan göçmenlerinin ilk ayak bastıkları yer Sirkeci Tren Garı. Burada on yıldır anlamlı bir etkinlik düzenleniyor.

Balkan göçmenleri Sirkeci Garı’nda buluştu. 1912 yılından itibaren büyük bir göç akımının başladığı Balkanlar’dan çıkılan yolculuğun son durağı Sirkeci Garı’ydı.

Şimdi o günleri anmak için Balkan göçmenleri aynı yerde 10 yıldır büyük bir buluşma gerçekleştiriyor.

Buluşmanın adı “Bir Kofer Bir Sandık”. 

Gönülden alkış

Buluşmanın mimarı Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği. Derneğin yöneticilerini bu güzel buluşmada imzası olan herkesi gönülden kutlamak gerek. 

Bu yıl 10’uncusu düzenlenen “Bir Kofer Bir Sandık” etkinliği 7 Ekim 2018 Pazar günüydü. Balkan göçmenlerinin ilk ayak bastığı yer olan Sirkeci Garı’nda gerçekleşti.

1912 yılında başlayan Balkan göçleri ile Türkiye’ye gelen Balkan göçmenleri, 7 Ekim Pazar günü Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin 10 yıldır düzenlediği “Bir Kofer, Bir Sandık” etkinliğinde bir araya geldi. 

Balkan kökenli yazarlar

Balkan göçmenleri Sirkeci Garı’nda buluşurken, amaçlanan Türkiye’ye göç ve bu göçün etkilediği yaşamlara dikkat çekmenin yanı sıra Balkan kültürünün de tanıtımıydı. Balkan kökenli yazarlar Dilek Ünal, Güler Bilkay Aygün, Ramis Çınar, Salim Nizam, Muhsin Durucan, Nazım Çelik ve Şeref Öztürk ise Balkanlar ile ilgili yazdıkları kitapları katılımcılar ile buluşturdu.

Balkan halk oyunları, Arif Lila’nın yönetmenliğinde Müjdat Gezen tiyatrosu oyuncularının yer aldığı göçü anlatan canlandırma ve yöresel yemeklerin yer aldığı etkinlikte, Balkan sanatçıları Çiğdem Taştan, Gizem Sancaklı, Havva Karakaş, İmran Salkan, Muammer Ketencoğlu, Murat Balkan, Rumeli Yakup, Serhat Nişli, Soner Özbilen, Rumeli Ekrem, Gamze Matracı ve Suzan Kardeş gecenin sonunda verdiği konserlerle unutulmaz anlar yaşattı. 

Anlatılması zor ve acı bir tecrübe

Her yıl düzenlenen Bir Kofer Bir Sandık etkinliği ile 100 yıl önce topraklarını terk ederek buraya gelen milyonlarca kişiyi anmayı amaçladığını belirten Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Gülen Aksu Türker “Buraya gelen yüzlerce Balkan göçmeni ile birlikte o günlere giderek hüznü ve sevinci beraber yaşadık. Göç tarif edilemez tecrübelerden birisi. Türkiye birçoğumuz için anavatan idi. Türkiye bize kucak açtı, yaralarımızı sarmamıza destek oldu. Biz de bugün burada o günleri ve geçmişimizi anmak, umutlarımızı geleceğe aktarmak için bu anlamlı etkinliği düzenledik. Sanatımız, yemeklerimiz, geleneklerimiz ile birlikte bir aradayız. Etkinliğimize destek olan tüm kurumlara, bugün bizi yalnız bırakmayan tüm katılımcılara çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Editör: Serdar Tunatürk

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.