Buket Uzuner Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü’ne layık bulundu
Türkiye Yayıncılar Birliği 2020 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri sahipleri açıklandı. Yazar Buket Uzuner, Mikado Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Okan Arıkan ve Antik Sahaf Kitabevi’nin kurucusu İsmail Kün ödüllere layık görüldü.
Buket Uzuner Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü‘ne layık bulundu. Yazar Buket Uzuner, Mikado Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Okan Arıkan ve Antik Sahaf Kitabevi’nin kurucusu İsmail Kün, Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) tarafından verilen Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri’nin bu yılki sahipleri oldular.
Türkiye Yayıncılar Birliği 2020 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri sahipleri açıklandı. Yazar Buket Uzuner, Mikado Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Okan Arıkan ve Antik Sahaf Kitabevi’nin kurucusu İsmail Kün ödüllere layık görüldü.
Ödül töreni, koronavirüs salgını sebebiyle çevrimiçi düzenlendi. Türkiye Yayıncılar Birliği YouTube hesabından canlı yayınlanan törende, TYB Başkanı Kenan Kocatürk 2021 yılının BM Genel Kurulu tarafından ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 73’üncü yıldönümü olduğunu anımsattı. Kocatürk “Yayıncılık telif hakları ve ifade özgürlüğü üzerinde yükseliyor. Birliğimiz düşünce ve ifade özgürlüğünün önemli bir parçası olan yayınlama özgürlüğünün güvence altına alınması, yazarlarımızın yazma ve yaratma, halkımızın bilgi edinme ve okuma özgürlerine getirilen her türlü kısıtlamanın kaldırılmasından yana tavır almaktadır” diye konuştu.
Kocatürk düşünce ve ifade özgürlüğünün, demokratik toplum düzeninin en temel yapı harcı olduğuna dikkati çekerek, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin düşünce ve ifade özgürlüğü alanında uygulanan her türlü keyfi sınırlama ve engellemeye karşı çıkacağını dile getirdi.
Türkiye Yayıncılar Birliği İletişim ve Uluslararası İlişkiler Yöneticisi Filiz Kocabağ ise Ekim 2019-Kasım 2020 döneminde yayıncılara yönelik soruşturma ve davalar, kitap yasaklama kararları ve sansür dahil olmak üzere engellere dair verileri derleyen Yayınlama Özgürlüğü Raporu’nun sunumunu yaptı.
Ödül törenine Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ün yanı sıra Uluslararası Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Kristenn Einarsson, Uluslararası PEN Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sönmez, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner ve PEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Oral katıldı.
Kitabı muzır neşriyat ilan edilmişti
Yazar kategorisinde ödül, bugüne kadar farklı yayınevlerinden toplam 19 kez baskısı yapılmış, yetişkinler için yazılan ve küçüklere yönelik olmayan ve 20 Mart 2020 tarihinde muzır neşriyat ilan edilen, Ayın En Çıplak Günü kitabının yazarı Buket Uzuner’e verildi. Uzuner’e ödülünü Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner takdim etti.
Adnan Özyalçıner “Bilindiği gibi her ülkede herkes düşüncesini serbestçe açıklamakta özgürdür. Evrensel insan haklarına, yasalar göre bizde de bu böyledir. Özgürlükçü düşüncenin yaşama katkısı olduğu, olması gerektiği konusunda uluslararası anlaşmalar çerçevesinde emindir herkes. Emin olması da gerekir. Bizdeyse düşüncesini açıkladıktan sonra başına geleceklerden emin değildir hiç kimse. Şimdiye kadar da emin olmamıştır. Buna rağmen yaşamı yüceltmek boynumuzun borcudur.” şeklinde konuştu.
Buket Uzuner ise konuşmasında “Bugün benim burada karşınızda olmamın nedeni bundan tam 34 yıl önce yetişkinler için yazdığım ve 19 kez baskısı yapılmış kitabımda bulunan ifadelerin müstehcenlik iddiasıyla muzır neşriyat kabul edilmesi yüzünden, kitabımın yayınının ve dağıtımının durdurulmasıdır. Yani sansür yüzünden. Bildiğimiz sansür. Sanat ve fikir eserlerine uygulanan sansür sadece yazarları, sanatçıları ve gazetecileri değil, Türkiye’deki her vatandaşın düşünce ve ifade özgürlüğünü tehdit eden bir tehlikedir. Unutulmamalıdır ki, tarih boyunca suç işlemiş tek bir kitaba henüz rastlanamamıştır ama suçluları ortaya çıkartmış sayısız kitap mevcuttur.” dedi.