Döviz kuru yayıncıları vurdu

Döviz kurlarındaki ani yükseliş, yayın dünyasını derinden etkiliyor. Kağıdın ithal ediliyor olması, fiyatların da artması ile altından kalkılması güç ekonomik sorunları ortaya çıkardı.

Döviz kuru yayıncılık dünyasını vurdu. Türkiye’de, Dolar ve Euro kurunun rekor seviyelere ulaşması yayıncılık sektörünü de vurdu. Kitap kağıdı Türkiye’de üretilmiyor. İthal edilen kitap kağıdının tonu 750 Euro’dan 900 Euro’ya çıktı. Döviz kurlarındaki artışla birlikte yayın evleri derin bir ekonomik sıkıntı içine girdi. 

Yayın evlerini ekonomik sıkıntıya sokan sadece kağıt maliyeti değil. Aynı zamanda çeviri kitaplar için kur üzerinden ödenen telifler ve yüksek vergiler de sıkıntı listesinin üst sırasında yer alıyor. 

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Türkiye’de gazete ve kitap kağıdının neredeyse tamamının ithal edildiğini söyledi. Kocatürk, Türkiye’de sadece birinci hamur kağıt üretildiğini hatırlattı. Bu üretimin de pazarın yüzde 3’üne denk geldiğine dikkat çekti. 

Kenan Kocatürk, yayıncılık sektörü için devlet desteğinin gerektiğini söyledi. Öneri olarak da kitaplardaki katma değer vergisinin yüzde 1’e indirilmesini getirdi.

Vergiler peşin, tahsilat vadeli

Yayıncılık sektörü peşin ödemelerle değil vadeli çalışan bir sektör. Buna karşılık, dağıtımı yapılan kitapların vergileri peşin ödeniyor. Kenan Kocatürk, bu süreçte yayıncılık dünyası için peşin vergi ödemesinin de devlet tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. 

Notos Kitap markası ile yayıncılık yapan Semih Gümüş son aylarda yayıncılık sektörünün iki büyük sorunu olduğunu söyledi. Semih Gümüş, kağıt, boya, tutkal gibi bütün girdilerin ithal olduğunu hatırlattı. Maliyetlerin kazançları yok etttiğini kaydeden Gümüş, “Kitap yayıncılığında kar oranı oldukça düşüktür. Bin ila iki bin adet yayımlanan kitaplardan para kazanmak neredeyse olanaksız” dedi.

Çeviri kitapların ödemesi dövizle

Semih Gümüş, ülkemizde yayınlanan kitapların neredeyse yarıya yakın bölümünün çeviri kitap olduğunu hatırlattı. Yayın haklarının döviz kuru üzerinden ödendiğini belirten Gümüş o zor soruyu gündeme getiriyor: “Dün yapılmış sözleşmenin bugün yapılacak ödemesi için adeta açıktan bir fark ödemeye başladık. Bu da ek bir zarar oluşturuyor. Bu koşullarda nasıl kitap yayımlanabilir?” 

Yayınevlerinin daha az kitap yayımlamaya çalıştı dönemdeyiz. Kitap yayımlamayı neredeyse durdurmuş olan yayınevleri var. Küçük ölçekli yayınevlerinden başlayarak bazı işletmelerin kapanmak zorunda kalacağı ifade ediliyor. 

Döviz kurlarındaki artış, kağıdın pahalılaşması büyük yayınevleri için bir başka sorunu daha gündeme getiriyor. Çalışanların maaşlarını ödemede zorluk çekebilecekleri, belirtiliyor. Pahalanan kitapların alıcı sayısındaki azalma da yayıncıları ekonomik sıkıntıya sokuyor. 

Editör: Kenan Kaldan

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.