Bu filmde Kar romanı da var
Orhan Pamuk’a Söylemeyin Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var. Bu bir filmin adı. Sinemada aktör olarak izlediğimiz Rıza Sönmez, kamera arkasına geçti. Çektiği ilk filmine de işte bu adı verdi.
Edebiyat dünyamızın önemli bir eserine ve elbette dünya çapında yazarına atıfta bulunulan filmin içeriği de adıyla örtüşüyor. Hatta öyle ki filmin yaşantısında Orhan Pamuk’la tanıştırılması, adının bildirilmesi de var. Orhan Pamuk’un Kar romanı çok tartışıldı, çok okundu. Şimdi de bir filmde dolu dolu karşımıza geliyor. Yanlış anlaşılmasın Kar romanının filmi değil bu. Filmin içinde ana omurgada bulunuyor. Ve filme de adını veriyor. Filmde Orhan Pamuk yok, Kar romanı var.
Film elbette Kars’ta çekildi. Rıza Sönmez, rol aldığı bir başka film için Kars’a gittiğinde bu projenin fikri kafasında oluşmuş. Kars ahalisinin “Kar” romanında kendi gerçeklerinin olmadığına dair sözleri de önemliymiş bu fikrin ortaya çıkmasında.
Rıza Sönmez, verdiği röportajlarda filmi doğaçlama çektiğini anlatıyor. Filmin ilk gösterimi de 53. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde yapıldı.
Hatırlı misafirlerini karşılamak için acilen müzisyen bulması gereken Yüksel ve “Kar” romanındakine benzeyen insan, sokak, obje fotoğrafları çeken, Orhan Pamuk hayranı berber Kazım’ın hikayesini doğaçlama çekti. Filmde Yüksel Ermutlu, İsrafil Parlak, Vildan Atasever ve Haydar Koçolu rol aldı.
Yönetmen Rıza Sönmez, Cumhuriyet gazetesinden Ezgi Atabilen’le yaptığı bir söyleşide filmle ilgili şu bilgiyi veriyor: “Kars’a İngiltere’den kesin dönüş yapmış bir berber ve “Kar” romanı üzerinden de iskeletin diğer ayağını kurmuş oldum. Kar romanı hayranı bu kurgusal karakter, romanda adı geçen bütün binaların, sokakların ve romandaki karakterlere yakıştırdığı insanların fotoğrafını çekiyor. Onlardan kartpostal yapıyor ki Kars’a gelen turistler giderken romandan ve şehirden bir hatıra götürebilsinler. Fakat Karslıların bir kısmı Kar romanının şehrin gerçeklerini yansıtmadığını düşünüyorlar.”
Karslılar gerçekten de romanı eleştirerek bir kara kutuya koyup Orhan Pamuk’a göndermişlerdi. Kars’ta “Kar” romanına özel bir çalışma yapılmış. Ka karakterinin şehirdeki yürüyüş yollarını gösteren bu haritayla yerli yabancı turistler Kars’ı dolaşıyor. Filmdeki berber fotoğraflamak istediği ve romandan hoşlanmayanları ikna etmek zorunda ki kartpostalları tamamlayabilsin.
Orhan Pamuk’a balıkçıda anlattı
Rıza Sönmez, filmle Orhan Pamuk’un ‘tanışmasını’ da ilginç bir tesadüfle gerçekleştiğini anlatıyor. Bir arkadaşının doğum günü için gittikleri balıkçıda Orhan Pamuk’un da yemek yediğini gören Sönmez, yanına gider, devamını Cumhuriyet’teki röportajdan okuyalım: “Evime çok yakındı balıkçı. Bir arkadaşıma rica ettim, evden hem romanları hem çektiğimiz filmin olduğu USB’yi (taşınabilir hafıza kartı) getirdi. Kırmızı Saçlı Kadın, romanını imzalaması için uzattım. Elimdeyse Kar romanı vardı. İçinde de yüzlerce postit. ‘Bunlar ne’ dedi. Filmimizden söz ettim. Filmin bir kopyasını ve iletişim bilgilerimi verdim, ‘Olur ya itirazlarınız olur’ diyerek. ‘Yok, olmaz’ dedi. Filmin adı Orhan Pamuk’a söylemeyin, ama ben söyledim.”
Bu irtibattan sonra ise Orhan Pamuk’tan bir geri bildirim olmamış. Kim bilir belki de Orhan Pamuk da filmi izlemiştir. Kar romanı ve Orhan Pamuk severlerin bile sadece ismi için “tav olacağı” bir film bu. Biz de izleyelim, daha sonra düşüncelerimizi yazarız.